reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

reklama
dawno mnie tutaj nie bylo,zapadlam w sen zimowy:eek:
zimno, wieje, uoki dnia codzinnego:-pDusia miewa sie dobrze, schudla , nie chodzi jeszcze ale mysle ze pierwszy kroczek to kwestia kilku tygodni, bo zaczyna sie puszczac:rofl2:pieknie to zabrzmialo:confused2::szok:
'jak sie miewa coreczka?, - ahh fantastycznie wlasnie zaczela sie puszczac':-D:-D:-D:-D:-D
100 latek dla dzieci na miesięcznice
Anja super określenie. Nadusia śliczna, i jak urosła.
Maleństwo fajnie że rehabilitacja pomaga.
Właśnie dostałam książkę Drugi i Trzeci rok życia dziecka, nie pamiętam która polecała, ale jest super. Tylko mój mąż sierdził że bzdury piszą na temat tego co potrafią dzieci w 13 miesiącu:confused2:, bo nasza tylko bazgrać nie umie, a resztę opanowała. Zresztą byłyśmy na kontroli u pediatry i stwierdził że nigdy nie zaznaczał w 10 miesiącu aż tylu "nadprogramowych" umiejętności. Zaczynam się martwić bo skierował nas do neurologa i ortopedy, bo według niego to dziwne, że tyle już umie. Najbliższy termin w przychodni 3 marzec, musimy iść prywatnie:wściekła/y:. Kasa pójdzie, ale co zrobić. Myślałam że kupimy małej jakąś fajną zabawkę, ale zdrowie ważniejsze.

Nasz Oli też rozwija się nadprogramowo pomimo tego że taki drobny i miesiąc przed terminem urodzony.Lekarze są zazwyczaj w szoku.Ale żadnemu nie przyszło jeszcze do głowy wysyłać nas do neurologa i ortopedy- a waży 6kg i chodzi ..............komicznie to wygląda:-D:-DMały duży noworodek hihihihihihi
jagna tylko się ciesz
yć że tak pięknie się rozwija......................a książkę polecałam ja:tak:

jagna jakis powalony lekarz wysylac dziecko do lekarzy bo sie rozwija szybciej niz inne !!! przeciez to jakas glupota jest, nie ma napisane napewno na 100 % ze dziecko zaczyna np. siedziec w danym miesiacu czy chodzic. nie martw sie, ja bym poszla do innego pediatry i zapytala czy z mala cos nie tak.

na mamach majowych tez jest taki chlopczyk bo wlasnie przegladalam ma 6 miesiecy i 2 tygodnie i juz raczkuje i stoi i co ty na to ??? moj syn nawet dobrze nie siedzial w jego wieku a raczkuje dopiero od miesiac, takze mowie ci ja bym poszla na konsultacje z innym lekarzem a nie odrazu lazila po przychodniach i ciagala malego.

Pewnie że dziwny, dziecko rozwija się nadprogramowo - to wspaniałe! Może będzie mały geniusz :-) A propos, co umie dziecko 13miesięczne? :)

Pewnie że dziwny, dziecko rozwija się nadprogramowo - to wspaniałe! Może będzie mały geniusz :-) A propos, co umie dziecko 13miesięczne? :)
Agni potrafi:
- wstać,
- usiąść gdy stoi,
- chodzić przy meblach,
- kosi-kosi łapki
Prawdopodobnie będzie umieć:
- włożyć klocek do pudełka,
- wykonać jednostopniowe polecenie,
- stać samodzielnie,
- używać jednego słowa zrozumiale,
-Przed końcem 13 m-ca:
- pić z kubeczka
- używać 2-óch słów zrozumiale,
- wskazać na potrzebny mu przedmiot,
- bazgrać,
- dobrze chodzić.
Przepisałam wszystko co jest w książce. Jest jeszcze co może umieć, jeść widelcem/łyżką, zdjąć część garderoby , wskazać jedną część ciała i rzucić przedmiot, naśladując kogoś.
Dziewczyny już napisałam na forum medycznym, zobaczę co mi lekarz z centrum zdrowia dziecka napisze. Najwyżej pójdę do innego lekarza.
Dzięki za wsparcie.

No to mój Oli nie potrafi bazgrać i dobrze chodzić, bo dopiero sie nauczył ...ale do 13 miesiecy brakuje mu jeszcze dwoch
Sadzę ze większośc dzieci potrafi z tego większą czesc czyli wszystkie musimy sie udać do lekarzy:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
Nie bierz do głowy tego co mówi ten lekarz i zmień na innego

Ostatnia edycja:
reklama
Agni potrafi:
- wstać,
- usiąść gdy stoi,
- chodzić przy meblach,
- kosi-kosi łapki
Prawdopodobnie będzie umieć:
- włożyć klocek do pudełka,
- wykonać jednostopniowe polecenie,
- stać samodzielnie,
- używać jednego słowa zrozumiale,
-Przed końcem 13 m-ca:
- pić z kubeczka
- używać 2-óch słów zrozumiale,
- wskazać na potrzebny mu przedmiot,
- bazgrać,
- dobrze chodzić.
Przepisałam wszystko co jest w książce. Jest jeszcze co może umieć, jeść widelcem/łyżką, zdjąć część garderoby , wskazać jedną część ciała i rzucić przedmiot, naśladując kogoś.
Dziewczyny już napisałam na forum medycznym, zobaczę co mi lekarz z centrum zdrowia dziecka napisze. Najwyżej pójdę do innego lekarza.
Dzięki za wsparcie.

No to do stresu zwiazanego z lotem samolotem moge jeszcze to dolozyc, bo ostatnio tlumaczenie ze Thomas jest wczesniakiem i potrzebuje czasu jakos przestaje mnie zadowalac. Troche jeszcze potrwa zanim dogonimy tego 13-miesieczniaka.
Tez nie bardzo rozumiem czego ten pediatra sie czepia?? Ale wizyta u neurologa raczej nie zaszkodzi. Co do wyciagania kasy od pacjentow kazda okazja jest dobra. Nas na poczatku tez wysylali do kogo sie tylko da, bo wiadomo wczesniak.

Do góry