reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-DAnja :-D:-D:-D:-D:-D:-D

a ja zrobiłam dzisiaj listę zakupów chemicznych jak co miesiąc.
mój mężulo na to , ze już ma dość zakupów, bo ostatnio ja latam jak popieprzona :baffled:i dziecku coś kupuję- a on mnie wozi i nie może sobie odpocząć
a ja na to , ze jak chce to sie moze obejdzie bez zakupów ale jak mi zabraknie papieru toaletowego, to będzie zapierniczał na pieszo hihihi co prawda została jeszcze jedna rolka ale ja lubię hurtowo zakupy załatwiać.
od razu zmienił zdanie:cool2:

reklama
ziemniaki w sosie cytrynowym!!!:-D
czuje,ze robienie zakupow przez facetow nie przejdzie, siaty niech dzwiga z samochodu bo inaczej dostane anemii, na kolacje wpierdzielam wiec mandaryny:-p

jeżeli chodzi o zakupy i sprawunki do domu to mojemu nie mogę nic zarzucić. :tak:
jest taki różnorodny w jadłospisie , ze szok:baffled:

sama muszę czasami kombinować żeby wykorzystać wszystko co kupił i żeby sie nie zmarnowało.
ale najczęściej wtedy robie picę, ona przyjmie wszystko hihihihih

Pandi masz info na PW

sylka_k - z tego co wiem, to zasilek macierzynski jest rowny sredniej pensji u danego pracodawcy z okresu ostatnich 12 miesiecy zatrudnienia. Czyli podobnie jak zasilek chorobowy wyplacany w okresie ciazy.

Wynagrodzenie za czas urlopu macierzyńskiego
W czasie trwania urlopu macierzyńskiego nie otrzymujesz wynagrodzenia od Twojego pracodawcy. Należy Ci się zasiłek macierzyński w wysokości 100% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.
Podstawa wymiaru wynagrodzenia będzie wyliczana w sytuacji, gdy Twoje wynagrodzenie nie jest stałe lub składa się z kilku składników.
Bierze się pod uwagę wysokość zarobków, od których opłacana jest składka na ubezpieczenie chorobowe (po odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne) z sześciu miesięcy poprzedzających przejście na urlop macierzyński.
Jeżeli wysokość Twoich dochodów znacznie się waha w poszczególnych miesiącach, pod uwagę bierze się zarobki z ostatniego roku. Uwzględnia się także składniki wynagrodzenia przysługujące za okres dłuższy niż jeden miesiąc.
Jakie dokumenty są niezbędne do uzyskania zasiłku macierzyńskiego?
Wystarczy przedstawić zaświadczenie o spodziewanej dacie porodu lub akt urodzenia dziecka.
Urlop wychowawczy
Rodzice, którzy nie chcą posyłać dziecka do żłobka, przedszkola, czy płacić za opiekunkę, mogą zdecydować o wykorzystaniu urlopu wychowawczego.
Prawo do urlopu wychowawczego ma każdy pracownik (zarówno matka, jak i ojciec dziecka), który pozostawał w stosunku pracy przez co najmniej 6 miesięcy – pod uwagę bierze się także okresy poprzedniego zatrudnienia.
Nie znaczy to jednak, że oboje rodzice mogą jednocześnie wziąć urlop wychowawczy. Kodeks Pracy mówi, że okres jednoczesnego pozostawanie obojga rodziców na urlopie nie może przekraczać trzech miesięcy.
O urlop taki należy się zwrócić do pracodawcy na piśmie, a pracodawca ma obowiązek go przyznać, jeśli wniosek został złożony co najmniej dwa tygodnie przed planowanym terminem rozpoczęcia urlopu.
Maksymalny wymiar urlopu wychowawczego to trzy lata. Można go wykorzystać do ukończenia przez dziecko 4 roku życia, maksymalnie w czterech częściach. Przysługujący urlop można również podzielić między oboje rodziców – np. przez rok wychowuje dziecko matka, a przez kolejny rok ojciec.
Nie jest to jednak powszechna praktyka. Osobie przebywającej na urlopie wychowawczym nie przysługuje żadne wynagrodzenie. Mogą sobie na niego pozwolić te rodziny, którym na utrzymanie starczy dochód tylko jednej osoby.
Jeśli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 504 zł netto, rodzina może się jedynie ubiegać o przyznanie świadczeń rodzinnych. Jeśli więc dochód obojga rodziców jest niewielki, przejście na urlop wychowawczy jednego z rodziców może się okazać niemożliwy ze względów finansowych.
Kompromisowym rozwiązaniem może być złożenie pracodawcy wniosku o zmniejszenie wymiaru czasu pracy w okresie, w którym pracownik mógłby korzystać z urlopu wychowawczego. Pracodawca musi uwzględnić taki wniosek, jednak nie może zmniejszyć pełnego wymiaru czasu pracy o więcej, niż połowa.
Przerwać urlop wychowawczy można w każdym momencie za zgodą pracodawcy. Jeżeli jednak powrót do pracy z dnia na dzień byłby dla pracodawcy kłopotliwy, ma on obowiązek przyjąć Cię najpóźniej po 30 dniach od zgłoszenia chęci przerwania urlopu wychowawczego.
Praca na wychowawczym
Urlop wychowawczy ma umożliwić pracownikowi sprawowanie osobistej opieki nad małym dzieckiem. Nie oznacza to jednak, że w jego trakcie nie można pracować.
Osoba na urlopie wychowawczym może podjąć pracę u swojego dotychczasowego lub innego pracodawcy lub rozpocząć inną działalność. Może także podjąć naukę lub szkolenie. Jest tylko jeden warunek: podjęta działalność nie może uniemożliwiać sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
Jeżeli praca lub nauka mogłaby wpłynąć na możliwość dalszej opieki, należy poinformować dotychczasowego pracodawcę o zamiarze podjęcia takiej działalności.
Powrót do pracy po urlopie wychowawczym
W chwili wygaśnięcia urlopu wychowawczego, pracodawca ma obowiązek przywrócić pracownika na dotychczasowe stanowisko, a jeśli to nie jest możliwe, na stanowisko równorzędne z zajmowanym przed urlopem lub odpowiadające jego kwalifikacjom.
Wynagrodzenie za pracę wykonywana po powrocie z urlopu nie może być niższe od tego, które pracownik uzyskiwał przed rozpoczęciem urlopu. Okres pozostawania na urlopie wychowawczym jest zaliczany do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry