reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Hejo :-D Asia ja miłam robiony test PAP-Aale nic nie płaciłam , dostałam skierowanie od swojego lekarza, po tygodniu były już wyniki. potem miłam na AFP w celu wykrycia wad cewy nerwowej, to wszystko z krwi się robi
.A 3 września będę miala usg 3D w celu wykrycia wad rozwojowyci i czegoś tam jeszcze.Mnie na każdej wizycie u lekarza położna waży mierzy ciśnienie i mam usg i słyszę serduszko dzidiz.Dostalam skierowanie na glukozę, trzeba wypić 50g czystej glukozy i po godz pobieraja krew czy nie ma cukrzycy,. też nic nie płacę.Jeśli komuś jest za słodkie do wypicia, to gin powiedział że można dosypać kwasku cytrynowego.
Dostalam też skierowanie do prywatnej kilniki na echo serduszka dzidiz, to też w ciży standart, refundowane przez fundusz.Ja am świetnego ginka, wszystkie badania robi na bieżąco i nie muszę czekać w kolejkach, bo zapisują na godz a w ciąży pacjentki i tak mają pierwszeństwo, najdłużej czekam 20 min na swoją kolej:tak:.A chodzę państwowo, Cud i to w Plosce:szok:
Zamierzam rodzić państwowo.
Ale nadrukowałam:shocked2:

reklama
Asia- nie znam twojego ginka ale z tego co piszesz to zalezy mu tylko na skasowaniu sumki i do domku. jak to mozliwe ze nie robi ci podstawowych badan?
i nie bada tetna? u mnie na kazdej wizycie klade sie na kozetce i smaruja mi brzusio zelem i przykladaja trabke - slysze lozysko jak pracuje a potem sercunio jak szybciutko bije. zawsze mi lzy wtedy leca a lekarce mowie ze to brzmi jak muzyka dla moich uszu....

Asia S moj lekarz ten nie zleca mi tych badan... tylko krew mocz i cukier...
powiedzial, ze jesli na usg gdy sprawdzal czy dzicko moze miec Zespol Downa wyszlo by ze przeziernosc karkowa nie miesi sie wgranicach, to posyla na badania krwi- te co ma teraz Pumi, powiedzial,ze jesli chce to moge robic, ale po co, u nas sa bardzo drogie.....
kupilam dzis gazete bede mamą i jest taka broszurka w jakim miesiacu jakie badania, tzn w jakim tyg.
i miedzy 21 a 26 mniej wiecje tyg robi sie badanie na glukoze - wiem,ze teraz jak pojde do lekarz mi da... takze Asia jest oki:)

Esti to masz super przychodnie:tak: u mnie tak nie ma
wole prywatnie.... oczywiscie przy kazdej wizycie lekarz mnie wazy, sprawdza cisnienie... tetno tez wczoraj sprawdzal....
a co do tych badan genetycznych to nie placi sie jesli sie ma skierowanie, poza tym one tylko sprawdzaja czy dziecko mogloby miec jakies wady a nie daja pewnosci czy je ma, czy jakos tak.... jak bedziesz miala usg 3d to wszystkiego sie dowiesz

o Dzidzia- mialam ta gazetke- ale karte z badaniami wyrzucilam bo u nas i tak sie tego nie zastosuje bo sa inne procedury.
zapomnialam dodac ze mocz jak sie tylko pojawie na wizycie od razu dostaje w lape probowke i pojemniczek i idzie siusiu. potem murzynki maczaja w nim patyczek i cos tam spisuja . ale nie wiem co ?
w kazdym razie wyniki mam podobno bardzo dobre. nie wszystkie pojecia medyczne po angilesku sa mi znane i czasem mam problemy jak zaczynaja operowac skrotami aps, zzd coc i tak dalej i musze prosic o wyjasnienie o co chodzi. wiem ze czeka mnie teraz ciezka przeprawa z nimi bo w 20 tyg chca robic rtg klatki piersiowej- bo wszystkim europejkom wychodzi ze maja gruzlice (i nie zgodza sie polozyc mnie na oddzial polozniczy jakby cos sie dzialo ). bede z nimi toczyc batalie ze dopiero w styczniu mi moga zrobic- kada z nas to przechodzi w usa. poza tym pytali mnie czy chce sie zaszczepic na wirusowe zapalenie watroby albo cos z zoltaczka- podobno wszystkie maja to szczepienie- slyszalyscie o tym?

Mili gratulacje córeczki:-D:-D
Widzisz Helena wszystko ok, a poco było się tak zamartwiać i dzidzię stresować, niepotrzebnie.
Ja też chciałam córeczkę, a będzie facecik,.Muszę się Wam przyznać że jak lekarz powiedzial ze syn to się trochę rozczarowałam, ale potem "plułam sobie w brode"jak moglam coś tak głupiego pomysleć, przecież najważniejsze zeby było zdrowe i plec nie powinna sie liczyc.Ale dziecko ma durna matke,:shocked2::shocked2::shocked2: mam nadzieje ze nie "usłyszało" moich głupich mysli.
Bede miala malego facecika w domu, ale fajnie:-D:-D:-D:-D:-D

MiMi gratuluje:tak::tak::tak:

ja co wizytę mam USG badanie ciśnienia, ważenie, echo serduszka i badanie ginekologiczne Chodzę prywatnie ale rodzę państwowo tam gdzie jest mój lekarz Pierwszą cc on mi robił i mam nadzieję że teraz też będzie on.
a i co wizyte mam robic mocz i morfologie

Esti nie przejmuj sie swoimi myslami, czesto sie tak zdarza... moja kolezanka nawet przez pewnien czas byla zalamana, bo byla przygotowana i nastawiona zupelnie na plec piekna a tu ma chlopca i teraz twierdzi, ze jak bedzie miala nastepne dziecko to tez chce chlopca....
u mnie zrobilo sie zimno.... i pochmurno;-)dzis zrobilam kurczaczka z marchewka cebulka i czosnkiem- dzine te moje pomysly ale pyszne wychodza....
ide sie na chwilke polozyc bo zmeczona jestem... buziaczki

Dziekuje dziewczynki. Ja tez chodze prywatnie i na kazdej wizycie mam badanie ginekologiczne , wazenie , mierzenie cisnienia i sluchanie tetna plodu. A usg to teraz mam robione co dwa miesiace bo juz nie ma takiej potrzeby, tylko na poczatku mialam co miesiac robione. Ijak na razie to robilam 2 razy morfologie ktora mam super bo hb 13,0 i raz mocz i raz cukier bez glukozy a reraz musze zrobic cukier z glukoza grupe krwi juz tez musze miec koniecznie i wr i rodzic bede panstwowo ale z moja lekarka i wykupiona polozna

reklama
Hellou wszystkim stycznióweczkom!:-)
Popisałyście solidnie, będę to fragmentarycznie czytać.
Dawno mnie nie było, bo wreszcie wakacjowałam. Fajnie, wypoczęłam i poodwiedzaliśmy rodzinkę. Jak wymyślę, jak wkleić zdjęcia, to zilustruję wyjazd.
Wracamy do remonciku.:sorry2:
Na badaniach byłam tuż po powrocie wczoraj, podobno wszystko ok. Dostałam skierowanie na usg połówkowe, ale chyba zrobię prywatnie, bo to, na którym byłam ostatnio to niewiele pokazywało. Ale badania krwi i moczu nie kazał zrobić, a ostatnie było ponad miesiąc temu.:dry: Pocieszam się, że to pewnie dlatego że poprzednio wyniki były super.
Witam nowe i pozdrawiam wszystkie mamuśki!:laugh2:

Do góry