reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

Temat na forum 'Archiwum mam styczniowych'11' rozpoczęty przez Dominika81, 8 Lipiec 2010.

  1. Dominika81

    Dominika81 Moderator

    Proponuję nowy wątek z przepisami.
    Możemy dzielić się swoimi ulubionymi kulinarnymi przepisami, nowościami ostatnio wyszukanymi, propozycjami na obiady, gdyż czasem brakuje pomysłów... itp...:-)

    Póki co wklejam przepis od aga_bb2 na ciasto marchewkowe - mam nadzieję kochana, że nie masz nic przeciwko :-)


    Ciasto marchewkowe - składniki

    * 1 i 1/4 szkl. oleju
    * 4 jaja
    * 2 szkl. drobno utartej marchewki
    * 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 2 łyżeczki cynamonu
    * 2 łyżeczki sody szczypta soli
    * orzechy
    * rodzynki
    polewa: czubata łyżka kakao
    * 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
    * 2 łyżeczki zimnej wody

    Ciasto marchewkowe - sposób przygotowania
    Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
     
  2. Ribi

    Ribi Fanka BB :)

    Witam,
    Myślę, że to bardzo fajny temat i dobrze byłoby go kontynuować Najlepiej żeby tutaj sie znalazły jakies szybkie i łatwie przepisy. :-)

    Napój miętowo-cytrynowy (orzeźwiający)
    1.kostki lodu
    2.listki mięty
    3.plasterki cytryny
    4.woda mineralna

    mieszamy i pijemy :)
    Można dodać jeszcze cukru ale ja wolę taką wersję light;-)
     
  3. reklama
  4. malutk_a

    malutk_a michasia 08 i antosia 11

    mnie kiedys znajoma zrobila taka pyszna salatke, ktora mozna jesc na zimno i na cieplo.

    podwojna piers z kurczaka
    2 zupki chinskie vifon
    paczka luskanego slonecznika.

    makaron za zupek zalewamy gorącą woda, dodajemy sypkie przyprawy albo nie jak kto woli. kurczaka kroimy w kostke podsmazamy na oleju, az sie lekko zrumieni. gdy juz ladnie bedzie zrumieniony, dodajemy makaron i pol torebki slonecznika i wszystko mieszamyna cieplej patelni.

    smacznego mniam :)

    p.s. proporcje mozna zwiekszac lub zmniejszac w zaleznosci od upodoban
     
  5. malutk_a

    malutk_a michasia 08 i antosia 11

    GULASZ Z PIECZARKAMI


    Skladniki
    60 dkg piersi kurczaka
    30 dkg pieczarek
    cebula
    kostka rosolowa
    1/2 szkl smietany 18 %
    1/3 opakowania mrozonej mini marchewki
    1/2 peczka dymki
    olej do smazenia
    sol, pieprz, estragon
    2 zabki czosnku

    jarzynka:
    opakowanie mrozonej marchewki z groszkiem
    maslo


    pokrojonego kurczaka w kostke, pokrojone pieczarki i cebule podsmaz na oleju ok 3 min.
    dodaj marchewke, przyprawy, podlej szkl rosolu z kostki, przykryj i dus 15 min.
    wymieszaj gulasz ze smietana. jezeli jest za rzadki zagesc go lyzka maki. zagotuj.
    marchewke z goszkiem ugotuj ( 5 min ) w wodzie z sola i lyzeczka cukru. odcedz i polej rozstopionym maslem.
    podsawaj z kasza perlowa, posypana pokrojona dymka.
     
  6. claudia4you

    claudia4you Gość

    Sałatka ryżowa

    Ryż ugotowany
    Podsmażone kawałki piersi z kurczaka
    Ogórek pokrojony w kostkę (zwykły nie kiszony)

    sos:
    śmietana razem z kilkoma łyżkami majonezu do tego posiekany koperek (lub ten w kostkach), pieprz sól


    razem mieszamy


    Sałatka makaronowa

    2 paczki makaronu z zupek chińskich zalane z przyprawami
    kukurydza z puszki(odcedzona i przepłukana)
    groszek z puszki odcedzony

    Sos:
    jogurt naturalny zmieszany z łyżką majonezu, do tego trochę startego ogórka zwykłego, sól pieprz

    razem mieszamy


    tu troszkę inaczej niż u koleżanki
     
  7. moniaivoy

    moniaivoy Fanka BB :)

    A ja podam przepis na zapiekankę warzywną- muszę przyznać, że nawet mojemu mężusiowi smakowało:) A on mięsożerny jest:)


    Briami z fasolką szparagową
    czas przygotowania: 120 min

    składniki:
    1 duża cukinia lub 3 małe
    30 dag niezbyt dużych ziemniaków
    pół kg żółtej fasolki szparagowej
    5 średnich pomidorów lub pomidory z puszki
    30 dag pieczarek
    2 średnie cebule
    oliwa
    feta lub ser żółty
    oregano
    sól, pieprz lub chilii
    pęczek natki pietruszki


    Przygotowanie:

    1. Cukinię kroję w półcentymetrowe plastry, podsmażam na patelni. Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Fasolkę pozbawiam ogonków. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i drobno kroję. Cebulę obieram i siekam. Pieczarki kroję w kostkę.

    Wcześniej trochę podgotowuję fasolkę i ziemniaki, tak około 10 min, żeby zmiękły, bo później dłużej się pieką w piekarniku.

    2. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę. Gdy zacznie się złocić dodaję pokrojone pieczarki. Na koniec pokrojone pomidory i oregano. Wszystko razem podsmażam i doprawiam solą , pieprzem lub chilii. Całość duszę chwilę na małym ogniu.
    3. Do naczynia żaroodpornego wkładam na dno najpierw plastry ziemniaków, potem fasolkę, cukinie i polewam sosem. I tak robię kilka warstw. Na końcu posypuję żółtym serem lub fetą.
    4. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piekę około godziny. przed zakończeniem pieczenia można ściągnąć pokrywkę.
    5. Przed podaniem zapiekankę można posypać natką pietruszki.

    Do zapiekanki można dodać kiełbaskę pokrojoną w drobne plasterki, albo szynkę, co kto lubi:)

    Smacznego :-)
     
  8. Dominika81

    Dominika81 Moderator

    szybki obiad


    Makaron z grzybami i serem pleśniowym
    (przepis z opakowania - kamis - zioła prowansalskie)

    makaron - jak na 2 osoby rurki lub świderki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 pokrojony na plasterki por
    250gr pokrojonych na ćwiartki malych pieczarek (ja akurat miałam 10 dużych, średnica ok. 7-8cm)
    200gr pokrojonych w paseczki plasterków wędzonego boczku (dziś piątek - nie dodawałam boczku i też było pyszne)
    6 łyżek rosołu
    250gr rozdrobnionego niebieskiego sera pleśniowego rokpol - zamiast tego można dać zwykły serek topiony śmietankowy jeśli ktoś nie lubi pleśniowego
    sól - 2 szczypty, pieprz - 2 szczypty, 1 duża łyżka ziół prowansalskich

    makaron ugotować al dente, na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyc pora (ok. 3 minuty), dodać boczek (lub nie) i smażyć do zarumienienia. Włożyć pieczarki, smazyć całość ok. 3-4 minuty.
    Wlać rosół, dodać przyprawy - sół, pieprz, zioła prownsalskie - wymieszać.
    Dodać makaron i ser. Całość podgrzewać delikatnie mieszając aż ser się roztopi.
     
  9. Ribi

    Ribi Fanka BB :)

    MAKARON ZE SZPINAKIEM

    Składniki:
    MAKARON ( obojętnie jaki, spagetti może być zbyt cieńki)
    cebula
    szpinak (najlepiej rozdrobniony, mrożonka)
    czosnek
    serek topiony (najlepiej śmietankowy)
    śmietana lub jogurt
    pieprz i sól

    Makaron ugotować aldente

    Sos:
    zeszklić cebulkę najlepiej na masełku
    dodać szpinaku i poczekac aż się zacznie gotować
    dodać posiekanego (rozdrobnionego) czosnku
    dodać serek topiony , może być też brie albo ser żółty będzie się lepiej "ciągnął"
    dodac osrobinę smietany lub jogurtu
    doprawić do smaku

    makaron wymieszać z sosem

    SMACZNEGO!
     
  10. reklama
  11. claudia4you

    claudia4you Gość

    Czasem jem takie coś, a nazywam to spaghetti ze szpinakiem mniam :-D
     
  12. Aniucha2124

    Aniucha2124 Fanka BB :)

    Skusze sie na ten makaronik i sprobuje, fakt ze od dzieciństwa mam wstręt do szpinaku:tak:, ale może z tym serkiem być mniam mniam
     

Poleć forum