C
claudia4you
Gość
Szpinak jest zdrowy i smaczny , naprawdę, ja do szpinaku zawsze wbijam jajko przy gotowaniu :-)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ciasto z jablkami
1,5 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajka
¾ szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
5-6 jabłek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Jabłka obrać i pokroić na dość cienkie plastry. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej, aromat i wciąż miksując po trochu wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm) wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C. ok. 45 minut, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
A proszę, znalazłam i okrągła od mamy , chyba w tym tyg zrobię to ciastoJa w prostokatnej nie robiłam więc nie wiem