reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

Dominika81

Fanka BB :)
Dołączył(a)
17 Grudzień 2008
Postów
12 122
Proponuję nowy wątek z przepisami.
Możemy dzielić się swoimi ulubionymi kulinarnymi przepisami, nowościami ostatnio wyszukanymi, propozycjami na obiady, gdyż czasem brakuje pomysłów... itp...:-)

Póki co wklejam przepis od aga_bb2 na ciasto marchewkowe - mam nadzieję kochana, że nie masz nic przeciwko :-)


Ciasto marchewkowe - składniki

* 1 i 1/4 szkl. oleju
* 4 jaja
* 2 szkl. drobno utartej marchewki
* 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cynamonu
* 2 łyżeczki sody szczypta soli
* orzechy
* rodzynki
polewa: czubata łyżka kakao
* 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
* 2 łyżeczki zimnej wody

Ciasto marchewkowe - sposób przygotowania
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
 
reklama
Witam,
Myślę, że to bardzo fajny temat i dobrze byłoby go kontynuować Najlepiej żeby tutaj sie znalazły jakies szybkie i łatwie przepisy. :-)

Napój miętowo-cytrynowy (orzeźwiający)
1.kostki lodu
2.listki mięty
3.plasterki cytryny
4.woda mineralna

mieszamy i pijemy :)
Można dodać jeszcze cukru ale ja wolę taką wersję light;-)
 
mnie kiedys znajoma zrobila taka pyszna salatke, ktora mozna jesc na zimno i na cieplo.

podwojna piers z kurczaka
2 zupki chinskie vifon
paczka luskanego slonecznika.

makaron za zupek zalewamy gorącą woda, dodajemy sypkie przyprawy albo nie jak kto woli. kurczaka kroimy w kostke podsmazamy na oleju, az sie lekko zrumieni. gdy juz ladnie bedzie zrumieniony, dodajemy makaron i pol torebki slonecznika i wszystko mieszamyna cieplej patelni.

smacznego mniam :)

p.s. proporcje mozna zwiekszac lub zmniejszac w zaleznosci od upodoban
 
GULASZ Z PIECZARKAMI


Skladniki
60 dkg piersi kurczaka
30 dkg pieczarek
cebula
kostka rosolowa
1/2 szkl smietany 18 %
1/3 opakowania mrozonej mini marchewki
1/2 peczka dymki
olej do smazenia
sol, pieprz, estragon
2 zabki czosnku

jarzynka:
opakowanie mrozonej marchewki z groszkiem
maslo


pokrojonego kurczaka w kostke, pokrojone pieczarki i cebule podsmaz na oleju ok 3 min.
dodaj marchewke, przyprawy, podlej szkl rosolu z kostki, przykryj i dus 15 min.
wymieszaj gulasz ze smietana. jezeli jest za rzadki zagesc go lyzka maki. zagotuj.
marchewke z goszkiem ugotuj ( 5 min ) w wodzie z sola i lyzeczka cukru. odcedz i polej rozstopionym maslem.
podsawaj z kasza perlowa, posypana pokrojona dymka.
 
Sałatka ryżowa

Ryż ugotowany
Podsmażone kawałki piersi z kurczaka
Ogórek pokrojony w kostkę (zwykły nie kiszony)

sos:
śmietana razem z kilkoma łyżkami majonezu do tego posiekany koperek (lub ten w kostkach), pieprz sól


razem mieszamy


Sałatka makaronowa

2 paczki makaronu z zupek chińskich zalane z przyprawami
kukurydza z puszki(odcedzona i przepłukana)
groszek z puszki odcedzony

Sos:
jogurt naturalny zmieszany z łyżką majonezu, do tego trochę startego ogórka zwykłego, sól pieprz

razem mieszamy


tu troszkę inaczej niż u koleżanki
 
A ja podam przepis na zapiekankę warzywną- muszę przyznać, że nawet mojemu mężusiowi smakowało:) A on mięsożerny jest:)


Briami z fasolką szparagową
czas przygotowania: 120 min

składniki:
1 duża cukinia lub 3 małe
30 dag niezbyt dużych ziemniaków
pół kg żółtej fasolki szparagowej
5 średnich pomidorów lub pomidory z puszki
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
oliwa
feta lub ser żółty
oregano
sól, pieprz lub chilii
pęczek natki pietruszki


Przygotowanie:

1. Cukinię kroję w półcentymetrowe plastry, podsmażam na patelni. Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Fasolkę pozbawiam ogonków. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i drobno kroję. Cebulę obieram i siekam. Pieczarki kroję w kostkę.

Wcześniej trochę podgotowuję fasolkę i ziemniaki, tak około 10 min, żeby zmiękły, bo później dłużej się pieką w piekarniku.

2. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę. Gdy zacznie się złocić dodaję pokrojone pieczarki. Na koniec pokrojone pomidory i oregano. Wszystko razem podsmażam i doprawiam solą , pieprzem lub chilii. Całość duszę chwilę na małym ogniu.
3. Do naczynia żaroodpornego wkładam na dno najpierw plastry ziemniaków, potem fasolkę, cukinie i polewam sosem. I tak robię kilka warstw. Na końcu posypuję żółtym serem lub fetą.
4. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piekę około godziny. przed zakończeniem pieczenia można ściągnąć pokrywkę.
5. Przed podaniem zapiekankę można posypać natką pietruszki.

Do zapiekanki można dodać kiełbaskę pokrojoną w drobne plasterki, albo szynkę, co kto lubi:)

Smacznego :-)
 
szybki obiad


Makaron z grzybami i serem pleśniowym
(przepis z opakowania - kamis - zioła prowansalskie)

makaron - jak na 2 osoby rurki lub świderki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pokrojony na plasterki por
250gr pokrojonych na ćwiartki malych pieczarek (ja akurat miałam 10 dużych, średnica ok. 7-8cm)
200gr pokrojonych w paseczki plasterków wędzonego boczku (dziś piątek - nie dodawałam boczku i też było pyszne)
6 łyżek rosołu
250gr rozdrobnionego niebieskiego sera pleśniowego rokpol - zamiast tego można dać zwykły serek topiony śmietankowy jeśli ktoś nie lubi pleśniowego
sól - 2 szczypty, pieprz - 2 szczypty, 1 duża łyżka ziół prowansalskich

makaron ugotować al dente, na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyc pora (ok. 3 minuty), dodać boczek (lub nie) i smażyć do zarumienienia. Włożyć pieczarki, smazyć całość ok. 3-4 minuty.
Wlać rosół, dodać przyprawy - sół, pieprz, zioła prownsalskie - wymieszać.
Dodać makaron i ser. Całość podgrzewać delikatnie mieszając aż ser się roztopi.
 
MAKARON ZE SZPINAKIEM

Składniki:
MAKARON ( obojętnie jaki, spagetti może być zbyt cieńki)
cebula
szpinak (najlepiej rozdrobniony, mrożonka)
czosnek
serek topiony (najlepiej śmietankowy)
śmietana lub jogurt
pieprz i sól

Makaron ugotować aldente

Sos:
zeszklić cebulkę najlepiej na masełku
dodać szpinaku i poczekac aż się zacznie gotować
dodać posiekanego (rozdrobnionego) czosnku
dodać serek topiony , może być też brie albo ser żółty będzie się lepiej "ciągnął"
dodac osrobinę smietany lub jogurtu
doprawić do smaku

makaron wymieszać z sosem

SMACZNEGO!
 
MAKARON ZE SZPINAKIEM

Składniki:
MAKARON ( obojętnie jaki, spagetti może być zbyt cieńki)
cebula
szpinak (najlepiej rozdrobniony, mrożonka)
czosnek
serek topiony (najlepiej śmietankowy)
śmietana lub jogurt
pieprz i sól

Makaron ugotować aldente

Sos:
zeszklić cebulkę najlepiej na masełku
dodać szpinaku i poczekac aż się zacznie gotować
dodać posiekanego (rozdrobnionego) czosnku
dodać serek topiony , może być też brie albo ser żółty będzie się lepiej "ciągnął"
dodac osrobinę smietany lub jogurtu
doprawić do smaku

makaron wymieszać z sosem

SMACZNEGO!

Czasem jem takie coś, a nazywam to spaghetti ze szpinakiem mniam :-D
 
reklama
Do góry