mouna87
Moderator
Ja się kładę z nogami wyżej, tylko to pomagano ja juz nie wiem co mam zrobic z tym .. zimny prysznic i moczenie nog mi pomaga ale na dluzsza mete mocno mnie to irytuje![]()
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Ja się kładę z nogami wyżej, tylko to pomagano ja juz nie wiem co mam zrobic z tym .. zimny prysznic i moczenie nog mi pomaga ale na dluzsza mete mocno mnie to irytuje![]()
Przypomnij mi jutro, wkleję Wam moją listę wyprawkowa do szpitalaOprócz problemów z zębami czuje się świetnieniestety cierpie na dentofobię wiec można sobie wyobrazić stan moich zębów w tym momencie.. tak jak napisałam wyżej 16t1d
Co do wyprawki... jeszcze nic nie mam ale szukam, rozglądam się
A tak naprawdę chyba potrzebuje jakiś wykaz aby o niczym nie zapomnieć
Ale chyba trzeba zacząć powoli kompletować, to juz zaraz 5 miesiącjak to szybko leci..
![]()
cześćA jak można się dostać na prywatne forum?
Przy okazji się przywitam i przedstawie naszą dwójkę
Mam 30 lat. Dziś 16+1, termin na 20.01.
W niedziele poczułam pierwsze ruchya bardziej takie łaskotanie
Jest to moja pierwsza ciąża i aż ciężko uwierzyć, ze tak wcześnie ale wiem po prostu ze to "to"i o dziwo brzuszek też mam już spory
chyba taka budowa ciała
Na dzisiejszej wizycie u ginekologa potwierdzona została też płeć, synek (Filip)
Pozdrawiam styczniowe mamusie![]()
a może jakieś żele chłodzące? Ja mam taki i po pracy właśnie zwłaszcza w upalne dni mi pomagano ja juz nie wiem co mam zrobic z tym .. zimny prysznic i moczenie nog mi pomaga ale na dluzsza mete mocno mnie to irytuje![]()
Oo, nie pomyślałam o tym. Fajny pomysła może jakieś żele chłodzące? Ja mam taki i po pracy właśnie zwłaszcza w upalne dni mi pomaga![]()
Ojej, wiem jak to jest. 8 lat mieszkałam w UK, wróciłam pod koniec sierpnia zeszłego rokucześćcudownie, że już znacie płeć i macie imię. Myślę, że i z wyprawką teraz będzie łatwiej się na coś zdecydować, bo wiadomo w które barwy iść
a z listą to zaraz coś się znajdzie i lista i milion porad, byleby hajsu starczyło
Ja będę pracować podejrzewam do końca listopada, ale ja pracuje tylko dwa dni w tygodniu, poza tym mieszkam w UK, a tutaj nikt zwolnienia “na ciążę” nie da, poza tym zwolnienia nie są jakoś specjalnie płatne więc idzie się jak na prawdę trzeba.
Super, dziękuję. Na pewno się przyda@xaniax wrzucam poniżej listy wyprawkowe, które stworzyłam.
Oczywiście każdą z nich należy dopasować do siebie, swoich możliwości i upodobań.
1. Torba do szpitala - rzeczy ogólne:
2. Torba do szpitala - okres poporodowy:
- ubrania na wyjście ze szpitala do domu dla siebie i dla Bejbika (polecam mieć coś zapasowego, innego niż to w czym się przyjechało, bo mnie Młody na godzinę przed wyjściem załatwił kupą, a byłam już ubrana
)
- klapki, najlepiej basenowe, takie aby można było wejść pod prysznic,
- ręczniki 3 sztuki (duży i dwa małe,, jeden do włosów, drugi do części intymnych po porodzie)
- przedłużacz opcjonalnie,
- powerbank opcjonalnie ( u mnie przydał się na porodówce),
- ładowarka do telefonu + długi przewód,
- butelka filtrująca (zbawienie, jak nie trzeba było taszczyć kilku butelek wody),
- batoniki, herbatniki, cokolwiek na przekąskę co lubicie,
- talerz, sztućce, kubek, gąbka do naczyń i płyn do naczyń w jakiejś małej buteleczce,
- kawa rozpuszczalna, torebki herbaty,
- bielizna,
- ubranie do szpitala typu piżamy, koszulki i leginsy, co lubicie,
- szlafrok,
- gumka do włosów,
- chusteczki nawilżane,
- kosmetyki of course, najlepiej w małych podróżnych buteleczkach
- papier toaletowy nawilżany,
- leki, które bierzecie na co dzień,
- szczotka do włosów,
3. Torba do szpitala - co dla Bejbika:
- koszule poporodowe/do karmienia,
- biustonosze do karmienia,
- podkłady porodowe,
- bawełniane majtasy lub z siateczki (ja lubiłam te siateczkowe)
- podkłady higieniczne na łózko i do przewijania Bobaska
- chusteczki do higieny intymnej (mi pomogły też po cc do przemywania rany, ogromna ulga)
- ulubione przekąski - mamy prawo do nagrodzenia siebie po porodzie, u mnie to będzie czekolada truskawkowa
- ubranka - u mnie trzeba mieć swoje, ale sprawdźcie listy do szpitala Waszej placówki (4 koszulki lub body, 4 kaftaniki, 4czapeczki i Skarpetki)
- pampersy rozmiar 1,
- butelka ze smoczkiem 0 (nigdy się nie przewidzi czy będzie potrzebne dokarmianie czy nie)
- smoczek rozmiar najmniejszy (mój synek był smoczkowy, bardzo lubił)
- pieluszki tetrowe 5 sztuk - trzeba mieć ze sobą na badania dziecka
- podkłady higieniczne do przewijania,
- maść do pupy/zasypki - ja używałam najpierw sudocrem, ale potem odkryłam mustelę. Mustela uratowała nam nie raz skórę i to dosłownie,
- otulacz,
- opakowanie mm jeśli wolicie mieć swoje,
- termometr bezdotykowy aby sprawdzać temperaturę pokarmu w butelce,
- termos na ciepłą wodę do rozrabiania mm,
- nakładki laktacyjne,
- laktator jeśli uważacie że się przyda
- wkładki laktacyjne do biustonosza,
- mały ciepły kocyk,
Witam kolezanke z UK.cześćcudownie, że już znacie płeć i macie imię. Myślę, że i z wyprawką teraz będzie łatwiej się na coś zdecydować, bo wiadomo w które barwy iść
a z listą to zaraz coś się znajdzie i lista i milion porad, byleby hajsu starczyło
Ja będę pracować podejrzewam do końca listopada, ale ja pracuje tylko dwa dni w tygodniu, poza tym mieszkam w UK, a tutaj nikt zwolnienia “na ciążę” nie da, poza tym zwolnienia nie są jakoś specjalnie płatne więc idzie się jak na prawdę trzeba.