reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Styczniowe mamy 2026

A beta jest wysoka i przyrost prawidłowy?

Różnie u mnie najpierw był prawidłowy, potem skakał czyli raz był np. 100%, a raz 3%
Jedynym markerem CP - ale też po jakimś czasie był niski progesteron - na początku ok 20ng, a potem już 1ng - a beta dalej rosła. Natomiast jeżeli go suplementujesz to nie wiesz jaki masz poziom, ja nie suplementowałam

reklama
Różnie u mnie najpierw był prawidłowy, potem skakał czyli raz był np. 100%, a raz 3%
Jedynym markerem CP - ale też po jakimś czasie był niski progesteron - na początku ok 20ng, a potem już 1ng - a beta dalej rosła. Natomiast jeżeli go suplementujesz to nie wiesz jaki masz poziom, ja nie suplementowałam
Rozumiem.
Dziwi mnie postawa lekarza,który powiedział,że tak po prostu może być i kontrola dopiero za 10 dni

W CP zazwyczaj jest pseudo-pęcherzyk.
Jego charakterystyką jest właśnie to, że jest bardzo mały.
Poczytaj tu na babyboom forum wątki o CP.
Prawie każda z nas taki miała.
Czyli wychodzi na to ze CP mozna zdiagnozować tak na prawde ciutke pozniej niż ten 4-5tydzien, czytalam ze wlasnie dopiero w 6stym, bo wtedy w macicy powinien być juz na pewno większy pecherzyk (plus struktury zarodka i ew pod koniec 6go echo) jesli go nie ma lub jest za mały .a beta rosnie to wlasnie CP..?

Czyli wychodzi na to ze CP mozna zdiagnozować tak na prawde ciutke pozniej niż ten 4-5tydzien, czytalam ze wlasnie dopiero w 6stym, bo wtedy w macicy powinien być juz na pewno większy pecherzyk (plus struktury zarodka i ew pod koniec 6go echo) jesli go nie ma lub jest za mały .a beta rosnie to wlasnie CP..?

CP jest bardzo trudne do wykrycia bo jej przebieg jest bardzo różny w zależności od danego przypadku.
U mnie ostateczna diagnoza i leczenie wprowadzone dopiero ok. 9-10tc licząc od OM

Na kwietniowych kreskach była dziewczyna z CP akurat, możesz poczytać, u niej pamiętam zaczely się plamienia i beta skakała, też lekarz jej mowil,że niby jest pęcherzyk i dopiero dziewczyny jej kazały był gotowa na szpital :(

Poczytam, chociaz moze powinnam wyluzować.. bo na razie wszystko mnie stresuje.. podjadę na bete dziś to zawsze jakies konkretne info, na reszte nie mam wplywu.. 🧘‍♀️

Poczytam, chociaz moze powinnam wyluzować.. bo na razie wszystko mnie stresuje.. podjadę na bete dziś to zawsze jakies konkretne info, na reszte nie mam wplywu.. 🧘‍♀️
A kiedy masz wizytę u lekarza?
No niestety kazda inaczej przeżywa, ale nie ma coś się od razu źle nastawiać!

reklama
Do góry