reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2026

reklama
Ja używałam i to było moje zbawienie 😜 później sprzedałam i żałuję, pewnie znów kupię. Ja też dość wcześnie wyczuwałam tętno dziecko ok 11 tygodnia ciąży. Tylko z detektorami dziewczyny dzielą się na 2 grupy- te które to uspokaja i te które kiedy nie znajdują tętna panikują i jadą na IP więc jeśli ktoś jest w drugiej grupie to po prostu dla własnego świętego spokoju powinien unikać.
Nie wiem czy mam rację czy nie ale wydaje mi się że detektory na wczesnych etapach sprawdza się raczej u szczupłych kobiet, ze względu na ilość tkanki tłuszczowej, tzn im mniejsza tym łatwiej chyba to tętno znaleźć, ale tu mogę się mylić więc jeśli jest inaczej to niech mnie ktoś poprawi 🙂
To ja raczej będę ta panikującą, od początku ciąży mam ciągle obawy że coś będzie nie tak 🫣

Pozwolicie, że sobie jeszcze tutaj przycupne na razie gdy nie macie jeszcze założonej prywatnej grupy.
Cieszy mnie każda pozytywna informacja na grupie i lubię tak podczytywać wątek. 😁
Może doświadczenie z poprzedniej ciąży pozwoli mi coś jeszcze doradzić na grupie 😁

Pozwolicie, że sobie jeszcze tutaj przycupne na razie gdy nie macie jeszcze założonej prywatnej grupy.
Cieszy mnie każda pozytywna informacja na grupie i lubię tak podczytywać wątek. 😁
Może doświadczenie z poprzedniej ciąży pozwoli mi coś jeszcze doradzić na grupie 😁
Jak się czujesz?

Mi detektor tętna odradzała położna która jeździła do mnie w poprzedniej ciąży. Z tego co pamiętam od około 20 tygodnia co 2 tygodnie będzie jeździła i będzie badała detektorem więc mi to wystarczy plus wiadomo comiesięczna wizyta u ginekologa

reklama
Ale wtedy też można schizować, jak nagle tych ruchów nie będzie, no nie dogodzisz 🤣

Dziewczyny, co myślicie o detektorach tętna? Korzystała któraś?
Ja nie używałam nigdy, ogólnie nie bylam za zbyt częstym usg a w szczególności Dopplerem, jestem fizykiem wiec wszystkie watpliwosci staram sie podpierać przeszukiwaniem artykułow naukowych. Generalnie mozna w nich znalezc jakies przesłanki teoretyczne za tym zeby nie robic zbyt czesto Dopplera, z powodu przegrzewania miejsca badania, jednak w żadnym ktore przewertowałam nie znalazłam analiz na ludziach, ktore by wykryly jakies niepozadane efekty, za to wszedzie wspominiana jest tzw. zasada ALARA, czyli as low as reasonably achievable - czyli uzywamy w razie potrzeby - rozsądnie, wiec jeśli kogos to uspokaja i ma pozwolenie lekarza to jak najbardziej co jakis czas pewnie mozna słuchać.. sama sie teraz zastanawiam nad kupnem, w związku z sytuacja sprzed miesięcy😢

Do góry