reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Styczniowe mamy 2026

Zaliczyłam noc na sorze. Napisałam wam o ruchach i poszłam spać a po 1 wybudził mnie ból brzucha i pleców. I to taki mocny jakbym zaczęła rodzić. O 5 byłam w szpitalu bo już nie dawałam rady a partner z Warszawy pędził do mnie ponad 400km. Wyszło że mam w moczu bardzo dużo erytrocytów a na usg widoczny kamień w nerce i wychodzi na to że mam kolkę nerkową. Jeśli nie minie w ciągu kilku dni to szpital. Ale dzidziusia sprawdzili i pięknie się ruszał i fikał.
Przeszłam przez to, więc wiem co czujesz i jaki to ogromny ból. Ja się męczyłam przez prawie dwa tygodnie. W trakcie których schudłam ponad 5 kg, bo z bólu aż wymiotowałam. To co mi pomagało to gorąca kąpiel i piwo bezalkoholowe. Tak sobie leżałam całymi dniami w wannie i popijałam, aż któregoś dnia w końcu puściło. Trzymaj się! Ściskam mocno!

reklama
Hej 🥹
Wiem że takie coś jest bez sensu i w ogóle.. ale. Wczoraj miałam USG prenatalne a nie miałam wyników krwi, wiem że to komputer wylicza na podstawie wszystkich danych, wieku ciąży, matki, NT NB i w ogóle wszystkiego, ale może chociaż te z was, które miały już prenatalne lub mają dziś mogłybyście napisać jak w opisie badania zostało u Was przeliczone PAPPA i BHCG?
Porównywałam sobie przeliczenia (z IU/L na MoM) z innych randomowych wyników obcych ludzi ale będę spokojniejsza jak te to skonsultuję z Wami.
PAPPA wyszło 5,56IU
BHCG 39,87 IU

Z tego co tak zaglądałam u innych to podobne wartości po przeliczeniu na MoM nie są niskie, nie są wysokie, jakby w porządku.
Także jakby któraś mogła napisać jakie miałyście PAPP i bhcg i czy to obniżyło/zwiększyło stosunek ryzyka to będę wdzięczna 😍
Lekarka mi to połączy w kupe za dwa tygodnie a ja umrę do tego czasu.

Hej 🥹
Wiem że takie coś jest bez sensu i w ogóle.. ale. Wczoraj miałam USG prenatalne a nie miałam wyników krwi, wiem że to komputer wylicza na podstawie wszystkich danych, wieku ciąży, matki, NT NB i w ogóle wszystkiego, ale może chociaż te z was, które miały już prenatalne lub mają dziś mogłybyście napisać jak w opisie badania zostało u Was przeliczone PAPPA i BHCG?
Porównywałam sobie przeliczenia (z IU/L na MoM) z innych randomowych wyników obcych ludzi ale będę spokojniejsza jak te to skonsultuję z Wami.
PAPPA wyszło 5,56IU
BHCG 39,87 IU

Z tego co tak zaglądałam u innych to podobne wartości po przeliczeniu na MoM nie są niskie, nie są wysokie, jakby w porządku.
Także jakby któraś mogła napisać jakie miałyście PAPP i bhcg i czy to obniżyło/zwiększyło stosunek ryzyka to będę wdzięczna 😍
Lekarka mi to połączy w kupe za dwa tygodnie a ja umrę do tego czasu.
MoM da się przeliczyć dzieląc twój wynik przez średnią (medianę) dla ukończonego danego tygodnia ciąży- wartości masz w wynikach podane.
Ja właśnie zekrnelam na moje z pierwszej ciąży i z bety miałam 2,53 MoM, PAPPA 2,43 obydwa w zakresie w sumie górnej granicy normy, a beta nawet powyżej 😳
nie wiem jak ja spalam spokojnie wtedy, chyba za mało rozumiałam o co chodzi w tych wynikach i pani dr na podstawie USG powiedziała, że wszystko jest dobrze i nic w USG nie ma niepokojącego.

MoM da się przeliczyć dzieląc twój wynik przez średnią (medianę) dla ukończonego danego tygodnia ciąży- wartości masz w wynikach podane.
Ja właśnie zekrnelam na moje z pierwszej ciąży i z bety miałam 2,53 MoM, PAPPA 2,43 obydwa w zakresie w sumie górnej granicy normy, a beta nawet powyżej 😳
nie wiem jak ja spalam spokojnie wtedy, chyba za mało rozumiałam o co chodzi w tych wynikach i pani dr na podstawie USG powiedziała, że wszystko jest dobrze i nic w USG nie ma niepokojącego.
O boziu idę liczyć jak tak

reklama
Już po prenatalnych dzieciaczki bardzo ruchliwe I ma 6,9 cm II ma 6,5 cm po badaniach wszystko ok w poniedziałek mam konsultacje z genetykiem bo u jednego coś tam wyszło ale pani doktor powiedziała że to prawdopodobnie że serduszko za szybko biło bo na USG nieprawidłowość nie ma i dla spokoju idę na konsultację
Wolne B-hch 0,464 MOM
PAP 0,869 MOM

Wartość średnia wskaźnika pulsacji w tętnicy macicznej 1,049 MOM
I na 70% będzie parka

Do góry