reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

stycznióweczki u lekarza:)

AbEjA, HBS robi sie pomiędzy 31-34 tygodniem ciąży. to badanie jest bardziej potrzebne do porodu, niż do samej ciązy. ja co prawda miałam je zrobione juz na samym początku, ale to dlatego ze lekarz z rozmachu zaznaczył na skierowaniu :D
Test obciążenia 50g glukozy (GCT) prawidłowo wykonuje sie 23-26 tygodniu (przed skonczeniem 28 tyg!!)

na pierwszej wizycie powinna być zrobiona cytologia, czystosc pochwy, badanie piersi (palpacyjne), zmierzone ciśnienie, waga, a z badań laboratoryjnych:
 Grupa krwi
 Morfologia, Glukoza na czczo
 Badanie ogólne moczu
 WR
 Toxoplazmoza IgG i IgM (warunkowo – jeśli nie wykonano przed ciążą)
 Przeciwciała anty HIV ( warunkowo po uzyskaniu zgody ciężarnej)

do 13 tygodnia, jesli kobieta ma Rh(-), powinno sie wykonac badanie w kierunku przeciwciał anty Rh. i to badanie robi sie raz na trymestr: później około 25 i 38 tygodnia ciązy.
badanie ogólne moczu powinno być robione raz w miesiacu. morfologia, jesli jest w porządku - raz na dwa miesiace, jak jest kiepska - to tyle ile trzeba.
pod koniec ciazy robi sie jeszcze raz WR

reklama
cześć dziewczyny, to ja , zagubiony diabeł! Perzepraszam was, że tak długo nie pisałam, ale nie miałam dostępu do internetu, a w pracy musiałam się dzielić moim kompem z nowa dziewczyną, więc nie bardzo wypadało chodzić sobie po internecie. Naprawdę bardzo się za wami stęskniłam!!!!

aruna moja mama też tak miała w ciąży z siostrą. Ostatecznie skończyło się na tym, że spędziła trzy ostatnie miesiące w szpitalu, bez jakichs specjalnych leków, tylko po porostu musiała leżeć. Nawet na siusiu podobno jej nie wolno było wychodzić. Monika urodziła się w terminie i cała i zdrowa. Nie sądzę, żeby takie łożysko przeszkadzało dziecku w rozwoju, tylko, że jest niebezpieczeństwo wcześniejszego porodu. No a przecież lepiej maluszka donosić.

no to teraz ja napisze co mialam robiona i co mam do zrobienia :)

usg mialam 4 razy, pierwsze w 6 tygodniu aby sprawdzic pecherzyk, potem w 13 tygoniu, z tego mam zdjecie, potem w 16 tygodniu no i wczoraj w 22 tygodniu, i tak sie zastanawiam czy za 3 tygodnie znowu bede miala aby na 100% okreslic plec, hmm nie wiem czy to nie za czesto (??)

a co do badan, na samym poczatku mialam zrobione badania na morfologie, mocz, USR, HBS
potem nie mialam zleconego zadnego badania,
w okolo 16 tygodniu mocz i morfologia i niestety wyszlo mi leukocyty 12,9 ponad norme czyli zapalenie i leukocyty w moczu od 4-7 lekarz od razu zapisal mi antybiotyk.
no i dwa dni temu w 22 tygodniu zrobilam znowu mocz i morfologie (bo kazal) no i wyszlo leukocyty w moczu 2-4, leukocyty z morfologi 10.5 czyli wszystko w normie, antybiotyk pomogl :)

no i zlecone badania wczoraj: mocz i morfologia by sprawdzic czy leukocyty nie wzrastaja, przeciwciala anty rh bo moj maz ma rh(-), do tego test obciazenia 75 g glukozy, minimum 3 punkty -----> z tym ostatnim to nie wiem o co chodzi ;)

i mam to zrobic w 24 tygoniu ciazy :)

Elzbietko co o tym sadzisz?

zacznę od tego, ze to co ja napisałam o termianch badań, to jest zalecenie krajowego konsultanta ds ginekologii i położnictwa. taki schemat badań jest (powinien być) przestrzegany w państwowoych gabinetach, gdzie za badania płaci nfz. w prywatnych gabinetach moze wyglądac to róznie.

teraz do Karlam1 :)
na dzien dzisiejszy uSG jest badaniem nieinwazyjnym i nieszkodliwym dla dziecka i matki, wiec kazdy robi ile chce :)
potem nie mialam zleconego zadnego badania,
w okolo 16 tygodniu mocz i morfologia i niestety wyszlo mi leukocyty 12,9 ponad norme czyli zapalenie i leukocyty w moczu od 4-7 lekarz od razu zapisal mi antybiotyk.
wlasnie m.in dlatego badanei moczu i morfologię powinno sie wykonywac raz w miesiacu. bo stan zapalny mozna złapac w kazdej chwili (a im szybciej sie go zlikwiduje tym lepiej). morfologia tez moze szybko spadac i doprowadzic do anemii.

przeciwciała to niewiem po co ci zlecono. jesli maz ma rh- to wszystko jest w porządku. jeśli ty masz Rh+, to nie wazne jakie Rh będzie miało dziecko-do konfliktu nie dojdzie. Konflikt serologiczny moze wystapic tylko wtedy, gdy matka ma Rh-, adziecko dziedziczy czynnik Rh+ po ojcu.

test obciazenia 75gram glukozy robi sie wtedy, jak test obciązenia 50 gram glukozy wychodzi niewłaściwie. czy ty już piłs raz ten smaczny napoik?? ;)
a z punktami tez nie wiem o co chodzi ::)

no wlasnie z tym rh to sie zdziwilam bo bylam przekonana ze jak ja mam + a maz - to nic sie nei stanie, no ale nie bede polemizowac z lekarzem:) testu obciazenia jeszcze nie mialam, powiedzial ze mam zrobic 75 g bo 50 to za malo ;) nie wiem dlaczego, moze chce by wyniki byly bardzo dokladne:) a wlasnie jak to badanie wyglada? to sie cos pije? zastanawiam sie ile za to zaplace w labolatorium :)

kupuje sie glukoze w aptece (ilosc zgodną z zaleceniem lekarza), w laboratoroium powini ci dac wodę i rozrabiasz tą glukoze w szkalnce wody i wypiajsz to słodkei świńswtwo.tzn przed wypiciem pobierają glukoze na czczo. i później drugi raz godzinępo wypiciu.
skoro robisz prywatnie, to zadzwon do laboratorium i zapytaj czy masz miec swoja glukoze, czy dają w cenie badania. iczy dadzą wode, i czy możesz wziąc sobie cytrynę zeby zagryźc tą słodycz.
zapłacisz tak jak za dwa badania glukozy.

a co do przeciwciał, to woj lekarz nie ma jakis ukąłdów w tym laboratorium ze kaze robić badania nie mające sensu?? i czym on poparł swoja decyzje?

reklama
tzn labolatorium to nie prywatne, tylko tam gdzie ja pojde tam zrobie, kurcze tylko nie dostalam skierowania i obawiam sie kosztow. Do lekarza chodze prywatnie, ale nie wskazuje on mi konkretnego labolatorium.

Do góry