reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniówki 2010 !!

reklama
JA TEŻ DOŁĄCZAM SIĘ DO ŻYCZEŃ DLA OBU SOLENIZANTEK

odebrałam wynki i są dobre:-D:-D:-D jeszcze w piątek mam do odbioru wynik z testu coombsa, ale w moim przypadku to czysta formalność, bo wiem, że będzie ok (ja i mąż mamy te same grupy krwi)

Ale się duchota zrobiła. Przydałoby się trochę deszczu...

Agasam wszystkiego najleprzego.
Pomylam podlogi a raczej przetarlam i nic mi sie niechce , powinnam wyjsc z niunia na dwor pochmurno jest ale nie pada , ale mi sie nie chce wdo mu znow nudy no i malej sie nudzi niech ktos mi da kopa na rozbieg bo mi sie nic nie chce.

zmuszona bylam jechac do dermatologa bo dostalam swedzacej wysypki na brzuchu,piersiach i w pachwinach....Potem szybkie zakupy,troche sprzatanko,prace biurowe,obiado-kolacja...uff....rzeczywiscie mega len:-D
Teraz leze wysmarowana jakims srodkiem na swedzenie,pije wapno musujace (bleee) i obzeram sie ciachem,ktore wczoraj upieklam....czyli relax;-)

Ja dostałam wysypki w piątek, tzn na początku myślałam, że mnie meszki pogryzły. Miałam może z dziesięć krostek-niby ugryzień na ramionach. Niestety jak obudziłam się w sobotę to miałam całe ramiona i nogi zsypane i SWĘDZIAŁO NIESAMOWICIE. Myślałam, że się na śmierć zadrapię. Oczywiście na początku panika...różyczka, ospa etc. ale dzięki bogu objawy się nie zgadzały. W porozumieniu z ginem i dermatologiem ustaliliśmy, że to nic innego jak alergia na mandarynki/ pomarańcze. Gin absolutnie zabronił mi brać jakiekolwiek leki albo czymś się smarować. Alergie same znikają po odstawieniu alergenów a swędzenie trzeba dzielnie znieść. Większość leków i maści na alergię są na sterydach - nie ma sensu obciążać mały organizm dzieciaczka. Jedyne co to nie mogę jeść mandarynek a pomarańcze trzeba przed obraniem umyć gąbką i płynem do naczyń, żeby zmyć te wszystkie syfy, jakimi je posypują w celach przeciwgrzybiczych i konserwujących. Dzisiaj już wysypka "przyschła" i "zbladła".
Ale strasik miałam niesamowity.

Ostatnio koleżanka pielęgniarka mówiła mi, że datę porodu wyznacza się przez dodanie 140 dni do pierwszego dnia kiedy poczułyśmy ruchy:confused: Z tych obliczeń wychodzi mi 3 styczeń. Szkoda, że nie pamiętam dokładnie kiedy poczułam ruchy z Szymonkiem, bo bym sprawdziła:zawstydzona/y:

Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Przecież to, kiedy kobieta poczuje ruchy zależy głownie od ilości wód płodowych (przy małowodziu czuć wcześniej), figury przyszłej mamusi - kobiety szczupłe wcześniej oraz oczywiście ilości przebytych ciąż. Czasami dzieciak wyprawia harce dużo wcześniej zanim przyszła mama zorientuje się, że to właśnie to a nie np. burczenie w brzuchu :)
Strasznie mało dokładny sposób.

zakończony to on nie jest :sorry2:tylko jeden pokój kończymy póki mąż ma wolne to robimy bo potem całe dnie w pracy siedzi wiec wszystko będzie stało aż do kolejnego wolnego wiec staramy się wyrobić bardzo szybko choć z 1 pokojem ;-)

rok temu malowałam małej obrazi na ścianach i powiem szczerze że już więcej tego nie zrobię całe 2 dni się z tymi obrazkami uporać nie mogliśmy :no: pomalowane by było w 15 minut normalnie a tak 2 dni kombinowaliśmy :sorry2:

Według mnie nie ma sensu malować nic na ścianach- dużo pracy przy tworzeniu jak i usuwaniu takich ozdób, oraz oczywiście spore koszty. Nie uważam też aby dzieciak -taki malutki - miał frajdę ze ścian pomalowanych na jeden kolor np tylko niebieski. Nie ma na czym oka zawiesić to raz, a dwa im bardziej kolorowo tym lepiej - wspomaga to rozwój dziecka. Najlepiej chyba pomalować ściany na biało/kremowo lub jakiś jasny kolorek a jako ozdoby nakleić naklejki ścienne. Nie zostawiają śladów, łatwo je się zdejmuje a do tego można je wielokrotnie przyklejać i odklejać. Moja siostra to przetestowała i super, dzidzia nie marudzi np na przewijaku bo ogląda kolorową żyrafę na ścianie etc..

A'propo kolorów to przypomniało mi się, że czytałam w jednej z gazet dla młodych mam, że niemowlaki przez bardzo długo nie widzą koloru niebieskiego, a szczególnie błękitnego. Najszybciej widzą kolory czerwone i pomarańczowe. Warto o tym pamiętać kupując grzechotki, ozdoby czy jakieś gadgety dla nowonarodzonych.

Dołączam link do strony z naklejkami:
Naklejki wielkoformatowe - najpiekniejszetapety.pl

(polecam wybrać w rubryce "producent" nouvelles images, wydaje mi się, że są najładniejsze dla dzieci)

Ja mam krowy i barany, moja siostra słonie i żyrafy. Efekt super.

Wszystkiego najlepszego dla solenizantek :)

Ostatnia edycja:
Witam:-) Rozebrało mnie chorobsko na dobre:-(
STO LAT KOCHANE DZIEWCZYNKI WSZYSTKIE TE CO MAJĄ URODZINKI:-D
Co do wysypek. Nie mam na szczęście, ale coś mnie użarło już z 1,5 miesiąca temu i się paskudnie zrobiło. Wygoić się nie może, z małej plamki już jest ze 3cm plama, blizna będzie jak nic:-(
Co do wzrorów na ścianach ja ostatnio mordowałam się nad tulipanami, które wylazły po poprzednim malowaniu . Kupa roboty z tym była.

Pumpkin....Jest cala gama lekow likwidujacych swedzenie,ktore moga byc uzywane przez kobiety w ciazy.Wystarczy prosty Fenistil Gel. Ja mam szczescie,ze lekarzowi chcialo sie pomyslec i poszukac. Wiec nie musze znosic swedzenia,zreszta gdyby lekarz powiedzialby mi,ze mam cos znosic to po pierwsze zmienilabym lekarza a po drugie powiedzialabym mu zeby sobie sam znosil...najlepiej jajka.

A jesli chodzi o kolory to najbardziej sytmulujace dla malenstwa sa kolory czarny i czerwony. Maluch na poczatku nie bedzie raczej na niczym wieszal wzroku bo widzi na jakies 30 cm a i to nieostre....

A jeszcze jedno,Twoj ginekolog nie wykonal prob watrobowych u Ciebie?
Bo u mnie to bylo pierwsze co zrobiono,by wykluczyc cholestaze ciazowa. Choc na nogach mialam niewiele wysypane.Na szczescie wyniki sa w porzadku.

Ostatnia edycja:
Kobietki jak u was wygląda sprawa z wydzieliną dolną-czy tez jest taka wodnita,normalnie jak woda?poszłam po małego do szkoły i na bieliznie plama :zawstydzona/y: i już mam stracha czy nie wody :szok:nie jest to śluz na pewno:no:bede wdzięczna jak się wypowiecie jak to u was wygląda

reklama
Kobietki jak u was wygląda sprawa z wydzieliną dolną-czy tez jest taka wodnita,normalnie jak woda?poszłam po małego do szkoły i na bieliznie plama :zawstydzona/y: i już mam stracha czy nie wody :szok:nie jest to śluz na pewno:no:bede wdzięczna jak się wypowiecie jak to u was wygląda
nie ma się co denerwować,jest to normalne:tak: Też tak mam i pyt.mojej gin. więc głowa do góry to jeszcze na szczęście nie wody:-)

Do góry