reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniówki 2010 !!

A czy ja pisalam,ze nasiadowki trzeba robic we wrzatku???Mozna w letniej wodzie a nawet zimnej,mozna sobie ziola do wanny dodac podczas kapieli,mozna sie nimi podmyc....

Plyny do hiegieny intymnej ulatwiaja utrzymanie pH w pochwie na takim poziomie,zeby bakterie itd mialy utrudniony dostep.Naturalne srodowisko pochwy zmienia sie w ciazy na zasadowe co ulatwia dostep szkodnikom. Zbyt czeste podmywanie wbrew pozorom moze bardziej zaszkodzic niz pomoc-zaburza naturalna flore bakteryjna i pochwa nie moze sie bronic.Najlepiej tez podmywac sie po prostu reka albo jednorazowa szmatka do mycia.Tak samo wkladki-jesli nie ma za duzo wydzieliny lepiej nie stosowac ich non stop bo utrudniaja dostep powietrza.Najlepiej pobiegac bez bielizny,jesli jest taka mozliwosc. Jesli ktos chce podmywac sie mydlem to tez nie kazdym,najlepsze jest glicerynowe bo niszczy drozdzaki. Warto tez ograniczyc cukier w diecie bo jak kazdy wie cukier jest swietna pozywka dla bakterii,a zaczac jesc wiecej produktow bogatych w paleczki kwasu mlekowego czyli wlasnie jogurty.I taki jogurt jak juz pisaly przdmowczynie mozna zastosowac nawet bezposrednio na ''dol''.
I przy kupnie plynu do higieny intymnej patrzec na jego pH.Najlepiej kupowac w aptece.I najlepiej bez dodatkow zapachowych.

EDIT:
A jeszcze tak z ciekawosci zapytam ,czy lekarze przy kazdym badaniu sprawdzaja Wam pH pochwy?Moja lekarka tak i jak na razie tfu!tfu! jest idealne.

Ostatnia edycja:
reklama
Plyny do hiegieny intymnej ulatwiaja utrzymanie pH w pochwie na takim poziomie,zeby bakterie itd mialy utrudniony dostep..
I przy kupnie plynu do higieny intymnej patrzec na jego pH.Najlepiej kupowac w aptece.I najlepiej bez dodatkow zapachowych.
.
jedyny płyn po którym nie mam infekcji to Bielenda z białej herbaty, w piance.. daaaaawno temu udało mi się ją dostać, teraz nie mogę nigdzie znaleźć. Od tego czasu próbowałam z różnymi płynami i mam ich niezłą kolekcję - ich użycie kończyło się po max. 4 razach jak dostawałam infekcji.
A tak namiętnie reklamowany ostatnio w radiu Laktacyd femina - płyn wlasnie, wywołał u mnie największą chyba infekcje z którą walczyłam miesiąc, więc nie na każdego działa tak jak powinien ;) A po mydle o dziwo nie jest mi nic:-D

A, no i częste podmywanie bez infekcji pewnie nie jest wskazane, ale podczas infekcji jak najbardziej - chodzi o to żeby na bieżąco zmywać z siebie grzybki :tak:

mi niestety ph ginka nie bada ale ja cały czas od samego początku mam problemy z grzybkami :( nie czuję ich na zewnątrz, ale jak na wizycie mam kontrolę "podwozia" to ginka mówi że cały czas sobie tam siedzą ;)

Witam wszystkie Panie.:) widze ze tu juz posty od bladego ranka :-) ehhh cos mi dzisiaj smutno chyba od pogody i tesknoty... malenstwo szaleje a mi sie z lozka nie chce wstawac... Pozdrawiam:)

agbar77 Mi ph sprwadza za każdym razem, ale jak mu powiedziałam, że mnie swędzi to stwierdził, że to prawdopodonie drożdzę bo im nie przeszkadza kwaśne ph ;-) Na następnej wizycie będziemy robić wymaz aby konkretnie sprawdzić co z tymi bakteriami.

A ja się zdenerwowałam, bo mi szkło w okularch się nadłamało na śrubkach. A byłam całkiem nie dawno podkręcić śrubki bo już szkła mi latały. a jak ta w optyku mi podkręciła za mocno... to nie uśmiecha mi się zapłacić 150 zł za nowe szkło... O ile się nie okaże, że muszę wymienić oba :-(

No i jeden fakt potwierdzony aktiwia + płatki fitella = zgaga hmmmm

Patrysiu to tylko jeszcze jedna z metod,a zadna z nich nie jest idealnie doskonala:-)
Wyspka sie zmniejszyla..uffff..jeszcze troche swedzi ale da sie zniesc:-)
A co do daty porodu liczonej od ruchow.To tylko jeszcze jedna metoda,tak samo wiarygodna jak kazda inna;-)U jednej z nas sprawdzi sie metoda od OM,u innej od poczecia,u innej liczona wg USG a jeszcze innej od pierwszych ruchow.A dzieci i tak przyjda na swiat kiedy beda chcialy;-)

Agbar, masz racje nawet 10metod obliczania daty porodu nie jest w stanie przewidziec kiedy dzidzia postanowi przyjsc na swiat.
Ale oby nie wczesniej niz w 36tyg skonczonym.
Dobrze ze z wysypką lepiej.:-)

Witam wszystkie Panie :) ja rowniez bede rodzic w styczniu i postanowilam do was dzis dolaczyc ;]

Sandrq Witamy witamy!!!:happy:

dziewczyny doradźcie mi bo już sama nie wiem i złapałam doła...
w pracy niektóre się dziwią, że jeszcze w szkole siedzę a nie na l4...
M uważa, ze powinnam jeszcze siedzieć w szkole bo potem lepiej pracodawca patrzy...
do tego mam lekcje w domu prywatne 3-4 godziny od pn do czw i z nich nie mogę zrezygnować do świąt w żadnym wypadku, ale to w domu po 1-2 osobie więc luz...
no i praca w szkole, do tego dodatkowe godziny w szkole obowiązkowe i niepłatne, zebrania, rady, kursy szkoleniowe, ogarnąć dom 150m kw, czyli pranie odkurzanie mycie podłóg, gotowanie obiadów, zakupy, wyprowadzanie psa 2 razy dzienie, bo raz M, ja już naprawdę nie wiem...
a w szkole dzieci wrzeszczą, biegają, na lekcji muszę bez przerwy się drzeć przy niektórych NERWY, co ja mam zrobić!?
myślę już o tym l4 od października, wtedy w domu na czarno, trudno, ale M twierdzi że w szkole powinnam jeszcze zostać...
HELP!!!:-:)zawstydzona/y::-:)-:)-(

Dorciaa ja bym sie nie zastanawiala tylko szla na L4, cuz kasa z zusu i tak bedzie, a niestety nikt Ci nie da gwarancji ze jak zostaniesz na dłuzej w pracy to Ci przedluza umowe. Dziwie sie tylko mezowi, bo moj od poczatku ciazy mi kazal isc na L4, a poszlam w koncu od 9tyg. Zus i tak placi 100%, wiec tymbardziej nie widze problemu. Chyba musisz z nim powaznie pogadac.
Nie wspomne o wylegarni chorób w szkole, zrodla halasu i stresu.

Dziewczyno nad czym się zastanawiasz zdrowie masz jedno a dzidzia też jedna wiec ona jest najwazniejsza, ja siedzę na L4 od 8 tygodnia , i udało nam sie zajść w ostatnim momencie bo wyszło na to że są redukcje w firmie i zleciałabym na gorsze stanowisko ,a praca i tak była stresująca , a tak Zus jest i to lepiej niż bym miała tam siedzieć i spokój ( powiedzmy - bo mieszkam z babcią - horror:crazy:)
pozdrawiam,:-)

Edix wspolczuje, moja siostra mieszkala z babcia, od kiedy babcia miala jakies 77lat. Mieszkala z nią najpierw sama, a potem z mezem i dzieckiem na 38mkw.
Bardzo ciezko wspomina ten czas, w sumie do dzis twierdzi ze dzidzia jest taka wrazliwa bo miala wielkie stresy jak jeszcze byla fasolką:(
No musze przyznac ze starsi ludzie potrafia latwo wyprowadzic czlowieka z rownowagi. Oczywiscie zalezy w jakim jest ktos stanie, bo np babcie mojego meza mimo wieku 80 i 82 lata są w swietnej formie. Obie swietnie sobie radza, wszystko przy sobie robią, sa samodzielne, chodza na basen, jedna jest w ogole tak zajeta ze nie ma na nic czasu, bo chodzi na zajecia z obslugi internetu, na jakies wyklady dla seniorow o odzywianiu itp ale jak czlowiek jest w kiepskim stanie, to masakra i udrwczenie:(((((

Agagsm wszystkiego najlepszego z okazji urodzinek!!
A jak na szkole rodzenia bylo?

odebrałam wynki i są dobre:-D:-D:-D jeszcze w piątek mam do odbioru wynik z testu coombsa, ale w moim przypadku to czysta formalność, bo wiem, że będzie ok (ja i mąż mamy te same grupy krwi)
Ale się duchota zrobiła. Przydałoby się trochę deszczu...

Andzia 76 to super ze masz wyniki dobre!:happy2:

gdyby lekarz powiedzialby mi,ze mam cos znosic to po pierwsze zmienilabym lekarza a po drugie powiedzialabym mu zeby sobie sam znosil...najlepiej jajka.

hehe, a to dobre:-D

Kobietki jak u was wygląda sprawa z wydzieliną dolną-czy tez jest taka wodnita,normalnie jak woda?poszłam po małego do szkoły i na bieliznie plama :zawstydzona/y: i już mam stracha czy nie wody :szok:nie jest to śluz na pewno:no:bede wdzięczna jak się wypowiecie jak to u was wygląda

u mnie nie ma nic takiego, wiec nie moge pomoc:eek:

Witam kobietki wieczorową porą:sorry2: Dzień miałam fatalny :-( Odebrałam jeszcze wyniki morfologii, niestety wyników Wr jeszcze nie było.Zmartwiła mnie ta morfologia bo strasznie mi spadła:-:)-:)-(RBC 3,25
hEMOGLOBINA 9,8 dużo mam zaś białych krwinek aż 9,06 a norma górna to 11,00.Miala któraś z Was cos podobnego bo ja juz tracę głowę. Jeszcze facet mi do pracy na noc poszedł I tak będzie do końca tyg. mało sie widzimy, mi brakuje bliskości i rozmowy bo nie ma na to czasu bo albo ja albo on w pracy. Normalnie juz nie mam sił. I tak sama w domu dobrze że mam teraz Was bo bym zwariowała. Pozostaje mi dziś mecz i BB:sorry2:Trzymajcie się!

Paulinaa spokojnie, wczoraj na szkole rodzenia mowili o spadku morfologi w II tymestrze i mowili ze jak hemoglobina spada do 10 a RBC do 3,5 to jest calkiem normalne, bo to fizjologiczny spadek w czasie ciazy. Ty masz nieco nizej tych wartosci, to pewnie przepisze Ci zelazo, ale nie martw sie, szybko sie wtedy polepszą wyniki.Niedenerwuj sie.

Witam serdecznie. Chyba najwyższy czas się uaktywnić :-)
Właściwie to jestem na bieżąco....tylko śmiałości jakoś mniej.
Pozdrawiam wszystkie mamy.

Dażka to dawaj smiało! My tu nie gryziemy:):-)

Dzien dobry:tak:
Ja codziennie wstaje o 6 i wyprawiam męża do pracy:-D
Paulinka jeszcze spi wiec ja na BB...
Wcinam sniadanko, wczoraj naszło mnie na paste jajeczną i nic, tylko ją wcinam:-p
Kawki chyba tez sie napije, ale pozniej, jak mała wstanie:tak:
U nas ząbkowanie na całego... :zawstydzona/y: mała zawsze wtedy robi kupki cześciej i luzniejsze i zawsze dupke odparza:zawstydzona/y:wiec znów walczymy cholerka...
Dzis wazny dzien P. ma w pracy;-)Jak sie uda transakcja to bedziemy miec na wyprawke:-D
Miłego dnia dziewuszki!

To trzymamy kciuki za transakcje!!!

Witam kobietki :-)

Jestem taka zadowolona z wczorajszej wizyty że ho ho! Nawet nie patrzę na fakt, że nie powiedział mi ile dzidzia waży i jaka duża dzidzia, ale co tam, tydzień temu mówił mi inny lekarz, więc ok. Ale powiedział mi, że dzidzia jest starsza o tydzień, czyli po raz kolejny się to potwierdziło, wg wczorajszego USG termin wypadałby na 3 stycznia. Powiedział mi też że będzie cesarka!!! Ale jestem happy, ja na prawdę po 1 porodzie zakończonym cesarskim cięciem byłam tak tym wszystkim przerażona, że aż tą ciążą byłam bardziej zmartwiona niż szczęsliwa. A teraz mogę się cieszyć!!! Na razie terminu cesarki nie znam, na to przyjdzie czas :-)
Jak zapytałam o płeć to powiedział że raczej...dziewczynka!!! :-D
Hi hi hi ale się cieszę :-) Będę miałą drugą córcię :-)
Czyli czekamy na Nadię :-)

Witajcie kobitki:-) Nawet was czytać nie daję rady:-( Tylko mnie dobić. Kupiłam Tantum verde ( mam nadzieję że pomoże) i gotuję rosół:tak: Życzę miłego dzionka i dużo zdrowka:tak:

Może i ja się dołączę, ale jak na razie to nie nadążam czytać :-) zaprowadziłam dziś synka do przedszkola i znów płacz, już nie wiem jak z tym mam sobie radzić bo to już trzeci tydzień przedszkola a codziennie to samo :-(

Hmm a zostaje na dlugo?
Moja chrzesnica chodzila przez tydz. i co dzien plakala, a teraz sie rozchorowala i tydz. bez przedszkola, podejrzewam ze jak teraz znowu pujdzie od pon. to znowu bedzie to samo. Ale ona zostaje tylko na 1h sama lub 2 a i tak robi z tego tragedie:(

Gosia wspolczuje...nienawidze dentystow,ja to do gabinetu stomatologa najlepiej nawalona w sztok bym chodzila;-):-)
I tak w ogole to witam kazdego z osobna i wszystkich razem:-)Ja dzis mame wysylam do domu,i szykuje dom na nastepnych gosci..Normalnie jak w hotelu;-)Od lipca co chwila nowy turnus:-)Ale tym razem to szybka wizyta.Moja przyjaciolka przyjedzie na kawe na weekend hihi i przy okazji zajmie sie moja glowa bo wygladam jak upior. Polatamy troche po sklepach,nagadamy sie i w poniedzialek juz wraca..Niestety nie moze sobie pozwolic na zamkniecie salonu na dluzej...
Milego dnia kochane:-)

hehe ja tez, a powinnam w koncu sie wybrac, bo od stycznia mienlo kawal czasu od ostatniej wizyty:no:
Agbar to Ty masz istny hotel:happy: Ale wesolo jest na pewno!

Plyny do hiegieny intymnej ulatwiaja utrzymanie pH w pochwie na takim poziomie,zeby bakterie itd mialy utrudniony dostep.Naturalne srodowisko pochwy zmienia sie w ciazy na zasadowe co ulatwia dostep szkodnikom. Zbyt czeste podmywanie wbrew pozorom moze bardziej zaszkodzic niz pomoc-zaburza naturalna flore bakteryjna i pochwa nie moze sie bronic.
EDIT:
A jeszcze tak z ciekawosci zapytam ,czy lekarze przy kazdym badaniu sprawdzaja Wam pH pochwy?Moja lekarka tak i jak na razie tfu!tfu! jest idealne.

O sprawdzaniu ph to pierwsze slysze, mi nikt tego nie sprawdzal:(
A jak kiedys przed ciaza mialam grzybki, to mi gin powiedziala ze to tez powstaje ze zbytniego dbania o higiene, bo nie mozna sie zbyt czesto obmywac zeby nie zmyc flory bakteryjnej. Ja od czsu do czasu stosuje profilaktycznie lactovaginal i nie mailam od poczatku ciazy, odpukac zadych infekcji i grzybkow.Mam nadzieje ze tak zostanie:)
A co do plynow to ja tez uzywam lactacid i jest ok, ale tak jak pisala Ivi chyba kazdy musi znalezc plyn dla siebie najodpowiedniejszy.

Jak zapytałam o płeć to powiedział że raczej...dziewczynka!!! :-D
Hi hi hi ale się cieszę :-) Będę miałą drugą córcię :-)
Czyli czekamy na Nadię :-)

Ania gratuluje kolejnej córeczki!!!

reklama
Witam wszystkie Panie.:) widze ze tu juz posty od bladego ranka :-) ehhh cos mi dzisiaj smutno chyba od pogody i tesknoty... malenstwo szaleje a mi sie z lozka nie chce wstawac... Pozdrawiam:)
To nie wstawaj;-):-)

agbar77 Mi ph sprwadza za każdym razem, ale jak mu powiedziałam, że mnie swędzi to stwierdził, że to prawdopodonie drożdzę bo im nie przeszkadza kwaśne ph ;-) Na następnej wizycie będziemy robić wymaz aby konkretnie sprawdzić co z tymi bakteriami.

Moja za kazdym razem sprawdza pH i pobiera wymaz i na miejscu sobie pod mikroskopem oglada.Za kazdym razem jak slysze,ze nikt dodatkowy we mnie nie zamieszkal to oddycham z ulga;-)Jedynie ostatnio stwierdzila,ze paleczek kwasu mlekowego za malo nieco ale tez od raz przepisala mi je do stosowania dopochwowego.

Mam nadzieje,ze u Ciebie tez wszystko bedzie w porzadku i nie masz zadnych nieproszonych lokatorow:-)

Do góry