reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

Składniki:
1kg ziemniaczków
0,5 kg mięska mielonego
1 duża cebula
koncentrat pomidorowy
2 duże prostokatne serki topione np z hohllanda
1 kwaśna śmietana
mleko (1,5 szkl.)
trochę startego żółtego sera
czosnek
przyprawy: bazylia, vegeta, piperz, jak ktoś nie ma czosnku to może byc granulowany

Sposób przyrzadzenia:
Ziemniaczkiobieramy i gotujemy, ale trzeba uważać żeby nie byly za miekkie. Musza się później dobrze kroic w plasterki.
Na patelni przysmażamy mięsko mielone, doprawiamy vegetą, gdy juz jest odpowiednio zarumienione dodajemy koncentrartu pomidorowego i około 1,5 szkl. wody i niech się pogotuje troszkę. Doprawiamy czosnkiem (ja wyciskam), pieprzem, jeszcze szczyptą vegety jesli jest za mało słone. Na innej patelni smazymy cebulkę na złoto. Dodajemy ją do mięska mielonego.
W międzyczasie odlewamy ziemniaczki i czekamy az ostygną. Następnie robimy sos serowy. Do małego garnka lejemy 1,5 szkl. mleka i całą kwaśną śmietanę. Gotowac pomalutku żeby się nie robiły grudki. Mi zawsze się robią więc bez blendera lub miksera się nie obejdzie :p następnie gdy juz leciutko to nam sie podgrzeje dodajemy serki topione. Czekamy aż wszystko się podgrzeje, blenderem doprowadzamy do jednolitej masy, dodajemy troszke startego sera, czekamy az się roztopi. Dodaejmy do tego vegetę, pieprz i czosnek. mamy juz przygotowane wszystkie składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do żaroodpornego naczynia wkrajamy w plasterkach ziemniaczki, tak by przykryly spód (wykorzysteujmey połowe bo bedzie jeszcze jedna warstwa ziemniaczkow). na ziemniaczki dajemy mięso z sosem pomidorowym równiez połowę. na to sos serowy także połowę. na sos serowy znowu ziemniaki, mięso mielone i sos serowy. Jeśli zostalo nam jeszcze troszke miejsca w naczyniu to po mozemy jeszcze resztke ziemniaczkow polozyc na szczycie. ja w swojej oblozylam tylko boki. calosc przykrywamy startym serem żółtym i dajemy do piekarnika na 20 min. nie przykrywajcie wieczkami bo sosik wam wykipi, mi i tak troche wylecialo ale jak kiedys przykrylam wieczkiem to byla powodz serowa ;P
Po upieczeniu wyciagnąc i wcinać może być troszke rzadkie, ale i tak jest pyszne. Niektorzy czekają az ostygnie zeby lepiej się kroiło i było bardziej ściete ja jem na goraco :p



pozwolilam sobie skopiowac;-)
liva.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ja znam dwa przepisy na kurki :
1) kurki w smietanie:
podsmazamy kurki (pokrojone w paseczki ile sie da ;))) z cebulka (pokrojona w kosteczke) na masle ( najlepiej na klarowanym...)
dodajemy sol i pieprz, rumienimy cebulke i kureczki i dodajemy smietane 22% i gotowe pychoka!!!!! potrawa sama w sobie do ziamniaczkow czy ryzu!!!
- mozna zblenderowac wszystko i jest fajny sos do miesa
2) boczek wedzony i cebule kroimy w kosteczke i podsmazamy na patelni,
kurki kroimy w paseczki i dodajemy do boczku
sol, pieprz i smazymy wszystko razem,
dodajemy makaron i po wymieszaniu gotowe do podawania, ja sypie szczypiorkiem na talerzu!!!!! pyszne!!!
3) a i ja jstem jeszcze fanka jajecznicy z kurkami:
na masle podsmazmy kurki z sola, dodajemy jajak i palce lizac ;))))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
To ja dodam przepis na przepyszne ciasto. jadłam u koleżanki, a potem od razu wzięłam przepis i teraz robię je w domku, palce lizać, można też robić je z morelkami, naprawdę wybornie smakuje:)

Przepis na okrąglą formę o srednicy 22 cm lub prostokątną formę do tart

Ciasto kruche:
125 g mąki
125 g schlodzonego masla, pokrojonego w kostkę
75 g drobnego cukru do pieczenia
1 żóltko

Na wierzch:
500 g sliwek - przepolowionych( albo morele pocięte w plastry)
1 lyżeczka cynamonu
cukier do posypania


Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st. C.
Składniki na ciasto wymieszac w misce lub polaczyc przy pomocy malaksera. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrotszym jego wyrabianiu - skladniki powinny sie tylko połączyć.
Ciastem wylepic foremkę.
Na wierzchu ułożyć sliwki, nacięciami do góry. Posypać cynamonem.
Piec 45-50 minut. Jesli ciasto zbyt szybko się zrumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu lekko wystudzić i posypać cukrem.

smacznego!
 
Salatka kebab (z kurczakiem)


skladniki:
0.5 kg piersi z kurczaka,
przyprawa Gyros,
sos wloski do salatek (knorr),
5-6 korniszonow,
2 srednie cebule,
1 puszka kukurydzy,
majozen,
ketchup,
1 kapusta pekinska


przygotowanie:
piersi z kurczaka pokroic w srednia kostke i doprawic ok2/3 przyprawy gyros,
pozostawic na 2-3 godziny,
nastepnie usmazyc na niewielkiej ilosci oleju - pilnowac i mieszac,
pozostawic do wystygniecia,
ogorki i cebule pokroic w kostke - drobna i wymieszac,
kapuste posiekac i wymieszac z sosem wloskim- z proszkiem a nie wedlug przepisu,

ukladac:
warstwa piersi 1/2porcji,
warstwa ogorkow z cebula 1/2,
1/2 kukurydzy,
posmarowac majonezem a na to ketchup powtorzyc,
na wierzch kapusta doprawiona

odstawic na 15 min wszystko
smacznego :)
 
moja jest bardzo podobna:
skladniki:
dwie podwójne piersi z kurczaka (ja dzisiaj mialam miesko z łopatki wiec wzielam takie okolo 0,5 kg),
przyprawa Gyros,
2 cebule,
2 papryki (biore zółtą i czerwoną)
1 puszka kukurydzy,
majonez (ja robie dwie miseczki salatki bo nie mam jednej wielkiej i zuzywam niecale dwa male majoneziki, wiec na wielka miske wyjdzie jeden duzy),
ketchup
1 kapusta pekinska
czosnek świeży (lub granulowany gdy nie mamy)
vegeta

sposób przyrządzenia:

piersi z kurczaka pokroic w kostke i doprawic przyprawa gyros, (ja oprócz tego dosalam tez vegeta :pP bo mi malo slona ta przyprawa jest),nastepnie usmazyc na oleju, poczekać aż ostygnie.
Cebule pokroic w drobną kostkę. tak samo papryki.kapuste posiekac na drobne kawaleczki. do malej miseczki dać majonez i ketchup wymieszac tak by byla rozowa konsystencja, dodac czosnek świeży wycisniety i vegetę to będzie nasz sosik.

do miski ukladamy warstwy:
mięsko,
cebulę,
sos majonezowy (1/2),
pekinkę (posoloną),
znowu sosik majonezowy,
paprykę.


The end :pP ja wkladam w przezroczyste miseczki bo salatka ladnie sie prezentuje zaraz zamieszcze fote :D
DSC07251.jpgajajaja.jpg

DSC07250.jpgDSC07252.jpg
 
Ostatnia edycja:
Anisia, ciasto wg Twojego przepisu wygląda i pachnie dokładnie tak, jak powinno wyglądać i pachnieć ciasto w ostatni weekend wakacji... :)

DSC_0935.jpgDSC_0937.jpg
 
reklama
ślinka cieknie !! :D same pyszności! :D
U mnie ostatnio zagościła sałatka z makaronem tortellini ;)

sarat
i fazerkamm ta Wasza sałatka to ulubiona w całym naszym domu! A szczególnie przez mojego mężczyznę który sam mógłby ją zjeść! :D muszę zawszę całą przyprawę do gyrosa wsypać na mięso żeby było ostre ;-)
 
Ostatnia edycja:
Do góry