WczesnaJola
Zaciekawiona BB
Ggtp robione
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Skąd takie info ? Mi lekarz kazał zrobić GGTp i norma tam do 40Najważniejszy jest poziom kwasów żółciowych norma jest do 10.
Nie wiem co to za badanie, ale z tego co ja wiem, to przy cholestazie zdarza się, że próby wątrobowe ALAT i ASPAT mogą wyjść ok (norma do 35,36), a kwasy żółciowe dopiero pokazują, że są podwyższone i to ich stężenie jest najbardziej niebezpieczne dla dziecka i tutaj norma jest do 10 i są to podstawowe badania do zdiagnozowania tej choroby.Skąd takie info ? Mi lekarz kazał zrobić GGTp i norma tam do 40
GGTP jest wskaźnikiem cholestazy, czyli zastoju żółci. Gdy istnieje jakakolwiek blokada odpływu żółci GGTP wzrasta, zwykle także podwyższone są wtedy inne wskaźniki cholestazy - bilirubina, fosfataza alkaliczna (ALP).Nie wiem co to za badanie, ale z tego co ja wiem, to przy cholestazie zdarza się, że próby wątrobowe ALAT i ASPAT mogą wyjść ok (norma do 35,36), a kwasy żółciowe dopiero pokazują, że są podwyższone i to ich stężenie jest najbardziej niebezpieczne dla dziecka i tutaj norma jest do 10 i są to podstawowe badania do zdiagnozowania tej choroby.