WczesnaJola
Zaciekawiona BB
Ggtp robione
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Skąd takie info ? Mi lekarz kazał zrobić GGTp i norma tam do 40Najważniejszy jest poziom kwasów żółciowych norma jest do 10.
Nie wiem co to za badanie, ale z tego co ja wiem, to przy cholestazie zdarza się, że próby wątrobowe ALAT i ASPAT mogą wyjść ok (norma do 35,36), a kwasy żółciowe dopiero pokazują, że są podwyższone i to ich stężenie jest najbardziej niebezpieczne dla dziecka i tutaj norma jest do 10 i są to podstawowe badania do zdiagnozowania tej choroby.Skąd takie info ? Mi lekarz kazał zrobić GGTp i norma tam do 40
GGTP jest wskaźnikiem cholestazy, czyli zastoju żółci. Gdy istnieje jakakolwiek blokada odpływu żółci GGTP wzrasta, zwykle także podwyższone są wtedy inne wskaźniki cholestazy - bilirubina, fosfataza alkaliczna (ALP).Nie wiem co to za badanie, ale z tego co ja wiem, to przy cholestazie zdarza się, że próby wątrobowe ALAT i ASPAT mogą wyjść ok (norma do 35,36), a kwasy żółciowe dopiero pokazują, że są podwyższone i to ich stężenie jest najbardziej niebezpieczne dla dziecka i tutaj norma jest do 10 i są to podstawowe badania do zdiagnozowania tej choroby.