reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Świąteczne inspiracje - pomysły na prezenty, dekoracje, jedzenie...

reklama
Ja trochę z innej beczki, znalazłam kilka przepisów na wigilijne dania dla dzidziłów:


Ryba po grecku (od 11. miesiąca)
Składniki:

  • filet z soli lub dorsza,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 2 cm pora,
  • 1-2 pomidory bez skórki,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki
Marchew, pietruszkę, pora i selera obierz i lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj, pomidory pokrój na cząstki. Filet obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś po przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory roztopią się na sos. Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Potrawa gotowa do podania na ciepło lub na zimno.

Barszcz postny (od 7. miesiąca)
Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • dwa średnie buraki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • kilka kryształków kwasu cytrynowego lub łyżka żurawin,
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Włoszczyznę obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyny możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości. Dodaj nieco pieprzu, kwasek cytrynowy lub rozgniecione żurawiny. Na końcu dodaj oliwę. Buraki możesz odcedzić.

Sałatka warzywna
Przygotuj jak zwykle, ale kwaszony ogórek obierz ze skórki, zrezygnuj z cebuli, a zamiast majonezu użyj lekko przyprawiony jogurt naturalny.

Wigilijny kompot (od 8. miesiąca)
Składniki:

  • suszone jabłko i gruszka,
  • 5 suszonych śliwek bez pestek i bez konserwantów
Owoce opłucz, jeśli to konieczne posiekaj. Składniki ugotuj w półtorej szklanki wody, aż staną się miękkie. Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.

Ciasteczka cynamonowe (od 10. miesiąca)
Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie),
  • pół szklanki cukru,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do zamrażalnika na godzinę. Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180 st. aż się lekko zrumienią (ok. 15-20 minut).
 
oooo super, dzięki Kama..
W sumie Zuza ostatnio protestuje jak widzi swoją miseczke ze swoim jedzeniem :p Woli zjadać to co my z "dorosłych" talerzy..
 
1 strona.jpg




2 strona.jpg


Kaju to żem zrobiła w 10 minut - strona tytułowa i co w środku
 
Ostatnia edycja:
reklama
reklama
Do góry