reklama

Świąteczne tradycje wrześnióweczek

Temat na forum 'Dzieci urodzone we wrześniu 2010' rozpoczęty przez skrzat910, 24 Listopad 2010.

  1. skrzat910

    skrzat910 żyje dla nowego życia

    Sama sie przekonałam że święta w każdym domu/regionie są inne gdy weszłam do rodziny Męża. W moim Wrocławskim domu było inaczej i troszke inne potrawy na stole. Także dzielmy sie tu swoimi przepisami na świąteczne pyszności. Napewno będzie ciekawie i smacznie oczywiście:-)
     
  2. skrzat910

    skrzat910 żyje dla nowego życia

    No to ja dodam pierwszy przepis na danie bez którego świąt sobie kompletnie nie wyobrażam.

    Barszczyk czerwony wg. mojej babuni

    Składniki:
    1 kg. buraków,
    1 kromka razowego chleba,
    2 ząbki czosnku,
    po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego,
    1 listek laurowy,
    1 łyżeczka cukru.

    Przygotowanie:
    BARSZCZ :
    0,5 kg. buraków,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1/2 selera,
    1 średni por,
    2 cebule,
    8 dag. suszonych grzybów,
    2 ząbki czosnku,
    2 listki laurowe,
    po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,
    sól,
    cukier

    ZAKISIĆ BURAKI :
    buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do
    szklanego słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany
    czosnek, pieprz i ziele angielskie, listek laurowy, cukier
    i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki
    Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słój
    przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu 4-5 dni.
    Następnie zebrać z powierzchni pianę i przelać kwas do
    butelek.
    Kwas buraczany można przygotować na 1-2 tygodnie
    przed Wigilią.

    UGOTOWAĆ BARSZCZ :
    buraki obrać, umyć, pokroić w plastry. Warzywa oczyścić
    i umyć. Cebulę obrać i przekroić. Wszystkie warzywa
    włożyć do garnka i zalać 2 wrzącej wody. Dodać ziele
    angielskie, pieprz i listek laurowy. Posolić i gotować
    20-30 min na małym ogniu. Grzyby umyć, namoczyć na
    6-8 godz. w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować
    do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby
    i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i
    połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz
    podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić solą i cukrem.
     
  3. reklama
  4. Akderk

    Akderk Franusiowa mama

    skrzacie ty z Wrocławia???? bo ja tez, ale amor mnie tak ustrzelił ze w Gdyni mieszkam ale Wro to moja wielka miłość. co do barszczu to ja robię jak ty tylko jeszcze 2 jabłka dodaję dla słodyczy.
     
  5. 85justyna

    85justyna Fanka BB :)

    U mojego męża na Warmii też na wigilię serwuje się barszcz... natomiast u nas w domu od zawsze króluje grzybowa-bez której nie wyobrażam sobie świąt :-)
     
  6. skrzat910

    skrzat910 żyje dla nowego życia

    U mnie jak u ciebie. Amor mnie ustrzelił i siedze pod Poznaniem ale do Wrocka jeżdże bo tam moi dziadkowie mieszkają i kocham to miasto bo żyłam tam od urodzenia.
    Kiedyś moja babcia dodawała jabłka ale przeszła na cukier. Słyszałam też o wersji z miodkiem.
     
  7. Akderk

    Akderk Franusiowa mama

    w moim rodzinnym domu zwykle o tej porze mama juz zarabia ciasto na pierniki, które leżakuje w spiżarni tak do poczatku gurdnia. U nas piecze sie mnóstwo pierniczków i ciasteczek , ewychodzi tego parę kartonów, bo potem je rozdajmy rodzinie i przyjaciołom w prezencie no i ocyzwiscie zajadymy sie nimi nieraz i do połowy stycznia.
    Tradycjamjuż jest to ze w sobotni poranke , czesto jeszcze w piżamach z sis i mamą lukrujemy ciasteczka i dekorujemy bakaliami .
    Podam przepisy na nasze ciasteczka
    Cynamonowe ciasteczka
    20 dag mąki pszennej
    20 dag mąki ziemniaczanej
    15 dag margaryny
    10 dag cukru pudru (można dać mniej)
    2 żółtka
    1 olejek waniliowy
    3 łyżeczki cynamonu
    Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem pudrem. Dodać masło i "podziabać" nożem. Następnie dodać żółtka i olejek waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto odstawić na około 30 minut do lodówki.
    Schłodzone ciasto wyciskać w foremkach, nadając odpowiedni kształt. W moim przypadku była stara forma do herbatników, pierników, itp.
    Ciasteczka piec w temp. około 220st. przez około 10/12 minut.
    Gdy ciastka wystygną możemy zaserwować kąpiel w czekoladzie. Do tego potrzebna będzie 1 torebka polewy czekoladowej.
    Pierniczki

    0,5 kg mąk
    20 dag cukru i miodu
    5 dag masła
    2 jaja
    2 łyzeczki sody
    2 łyzeczki przyprawy do piernika
    Masło z miodem i przyprawami podgrzać w rondelku i mieszać, aż się rozpuszczą. Kiedy całość się zagotuje wylać to na mąkę i wymieszać. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wlać do ciasta. Po ostygnięciu dodać jajka, cukier i wyrobić Ciasto będzie trochę rzadkie, wtedy odstawić do lodówki najlepiej na noc . Następnie wałkować na grubość 0,5 cm piec w temp 180 przez 10- 15 min Pamiętać, że pierniczki muszą leżakować zanim zmiękną . Także okolice mikołaja to ostatni dzwonek na pieczenie


    Ciasteczka orzechowe
    30 dag mąki
    20 dag masła
    10 cukru pudru i orzechów mielonych
    2 żółtka
    pół torebki cukru wanilowego


    Masło posiekać z mąką dodać orzechy, żółtka połowę cukru pudru oraz cukier waniliowy i starannie zagnieść. Z ciasta uformować wałek średnicy 3 cm i pociąc na talarki ok. 1cm. Talarki delikatnie rozpłaszczyć dłonią układać na blasze wyłożonej papierem i piec 10 min w 200 stopniach . Gorące obtoczyć w cukrze pudrze.


    I jeszcze taka ciekawostka dla mam lukrujących ciasteczka, ja chca uzyskać jakiś wzorek uzywam zwykłej strzykawki
     
  8. asiek1000

    asiek1000 mama Juli & Leny

    nie jest to pewnie dobry watek ale nie wiem gdzie mam indziej to wkleić :/
    w tym roku postanowiłam ze ozdoby na choinke bedziemy robiły same z Julcią tu sa linki do naprawde prostych i fajnych pomysłów :)
    Jak zrobić papierową bombkę? - porady tipy.pl
    Jak zrobić bombkę z pasków papieru? - porady tipy.pl
    Jak zrobić papierowe serduszka - ozdoby choinkowe? - porady tipy.pl
    Jak zrobić wiszące serduszka vintage? - porady tipy.pl
    oczywiscie zasusze pomarancza i powiesze jeszcze kupne ciasteczka takie z dziurka

    moze jeszcze ktos ma fajne pomysły - na pierniczki juz mi czasu nie starczy :/
     
  9. 22marietta

    22marietta Fanka BB :)

    asiek jeszcze mozna zrobic Magia Świąt - bloog.pl u nas dzieci zawsze wieszaja coś na choinke co zrobily same:) a swieta spedzamy u babci (czerwony barszcz), a pozniej u meza w domu gdzie kroluje grzybowa...
    Asiek ja chce pozniej zobaczyc wasza choinke:) kocham recznie wykonane ozdoby zapach choinki i snieg za oknem ach.. wtedy cala rodzinka w komplecie...swieta sa cudowne:)
     
  10. reklama
  11. Magdzik20

    Magdzik20 Fanka BB :)

    Ja jak mieszkałam z moimi rodzicami to najpierw jechaliśmy do jednej babci potem do drugiej a na końcu do prababci a teraz będą pierwsze wspólne święta z mężem i nie wiem jak on to zniesie bo mój P. na święta jadł kolację z rodzicami a potem wracał do swojego pokoju :/ i to tyle z jego świąt :) W tym roku chce mu pokazać jak wyglądają moje rodzinne święta mam nadzieję że mu się spodoba :-)
     
  12. Akderk

    Akderk Franusiowa mama

    a to moje wczorajsze kartki
    franio 011.jpg
     

Poleć forum