reklama

Święta Bożego Narodzenia - przepisy

Temat na forum 'Mamy z Irlandii' rozpoczęty przez didi, 1 Grudzień 2010.

  1. didi

    didi Fanka BB :)

    Święta juz tuz tuz...wiec pozwolilam zalozyc sobie nowy watek... podzielimy sie tutaj potrawami jakie beda goscic na naszych stolach i przepisami na nie . Bo jak wiadomo w kazdym regionie co innego gosci i inne sa tradycje. Wiec zawsze mozemy sie czegos nowego nauczyc :)

    u mnie co roku jak dodatek do dekoracji stolu robie ponaklowane gozdzikami pomarancze..pieknie pachna a wzorki z gozdzikow mozna zrobic rozne no i utrzymuja sie prze cale swieta ..a zapaszek cudowy
     
    Ostatnia edycja: 1 Grudzień 2010
  2. AsienkaM1986

    AsienkaM1986 mama Zuzi

    fajny pomysl, zawsze mozna cos nowego zaserwowac na stol.
     
  3. reklama
  4. sandrulińska

    sandrulińska Gość

    didi pomarancze z godzikami to hit! uwielbiam je super ozdoba i aromat:tak: fajne sa jeszcze pomarancze i cytryny pocieta na plasterki i wysuszone w piekraniku w malej temperaturze :tak: mozna zawiesic na choinke i gdzie sie chce:tak: :tak:dobrym pomyslem są laski cynamonu zwiazane czerwona wstazeczke :tak: tez super ozdoba:tak: no i pierniczki wlasnorecznie zrobione :tak:
     
  5. didi

    didi Fanka BB :)

    no to wrzuce pierwszy przepis ...
    Ryba po Grecku
    Składniki:
    - kilka filetów ryby
    - sól, mąka, olej​

    Sos ​

    - 4 marchewki
    - 2 pietruszki
    - średni seler
    - 4 cebule
    - większy słoiczek przecieru pomidorowego
    - pół szklanki wody
    - liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu,
    - sól, cukier
    - natka pietruszki (niekoniecznie; do dekoracji)
    Wykonanie:


    Rybę posolić, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju (autor przepisu nie obtacza ryby w mące i nie rozmraża jej przed smażeniem, ja jednak wolę przyrządzać ją w ten sposób; przed smażeniem staram się ją również przynajmniej z grubsza jednak rozmrozić). Usmażone kawałki odłożyć na talerz.
    Sos:
    Marchew, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule pokroić w póltalarki. Starte warzywa podsmażać przez kilka minut na oleju. Lekko je posolić i dusić parę kolejnych minut pod przykryciem. Po pewnym czasie podlać warzywa 1/4 szklanki wody i dusić jeszcze chwilę. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć cebulkę na lekko złoty kolor. Uduszone, miękkie warzywa wraz z cebulą przełożyć do garnka. Dodać przyprawy: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie . Podlać całość ponownie 1/4 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy . Doprawić całość do smaku cukrem i solą. Dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Ułożyć wszystko w naczyniu: na dnie wartswa sosu, ryba, znów sos, ryba i na wierzchu ponownie sos. Udekorować natką pietruszki. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
    Ps. Wg mnie rybka ta najlepiej smakuje po dwóch-trzech dniach, jak już się "trochę przegryzie".

    Albo sos i warzywka robie dzien wczesniej.. pozniej przekladam rybka i jeszcze dzien stoja i sa mniammm

    [​IMG]


    -Zupe rybna robi moj P .wiec przepisu nie znam i zastanawiam sie czy on go zna..ale co roku jest wielka improwizacja a zupka jest pyszna musze przyznac chociaz nie lubie..hihi a czasami skusze sie na ociupinke
    - Śledzie ( matjasy czy jak to siepisze) w śmietanie...z cebulka i ogoreczkiem kiszonym.. ja uwielbiam tylko smietane bo surowa ryba staje mi kolkiem w gardle...
     
    Ostatnia edycja: 1 Grudzień 2010
  6. anineczka

    anineczka królowa mrówek :P

    Pomarańcze suszone są cudowne.
    Nie wiem czy u was je się zakwas zamiast barszczu czerwonego?
    Bo jak dotąd to z nikim obcym nie obgadałam tematu bo nikt tego nie zna :confused:
    Robi się go tak,że gotuje się włoszczyznę i dorzuca kapustę kiszoną i grzyby i to się zjada z pierogami z kapusty i grzybów.:tak:
     
  7. Tichonek

    Tichonek Mamusia Radusia i Matusia

    U nas się też je barszcz z uszkami,o zakwasie slyszałam,ale nigdy nie jadłam,ale za to u mojego P na wigilię je się...zupę wiśniową:eek:W tym roku będziemy na wigilii u teściów więc będę miała okazję spróbować;-)
     
    Ostatnia edycja: 1 Grudzień 2010
  8. didi

    didi Fanka BB :)

    no i cos nowego...ja wiem ze moja mama lubi jakis zakwas ale on go kupuje w takich bulekach i pije wlasnie w okresie swiat..

    a mama Zuzi mowila mi ze u nich w wiilie robia jeszcze golabki ale w warzywami .. czy u ktorejs tez sa takie golabki na stole w swieta??

    uwielbiam zupe wisniowa z kluseczkami..mmmmmm
     
  9. sandrulińska

    sandrulińska Gość

    pierniki.jpg
    a to nasz pierniczki :-) upieczone przezemnie :tak: lukrowane przez adama i hanie:tak:
     
  10. reklama
  11. anineczka

    anineczka królowa mrówek :P

    Zupa wiśniowa? OOO ludzie musi byc pyszna :tak::tak::tak:
    Ale tak jakoś kojarzy mi się z latem a nie zimą :-)

    U nas się nie robi gołąbków :no: no i uszek też nie :blink: tylko właśnie pierogi z kapustą i grzybami.
    Może zaraz jak wrócę ze sklepu napiszę co u mnie w domku się jadło.


    Sandrulińska pikne pierniczki.Czy ja mogę przepis? Bo nigdy w życiu nie robiłam :zawstydzona/y::blink:

    aaa właśnie dziś zapisałam się na karpia na święta w sklepie polskim :tak::tak:
     
  12. dzindusia

    dzindusia Fanka BB :)

    wygladaja mniamusnie :-p:-p Moge prosic o przepis na takie pierniczki Bo ja to troche taki kulinarny analfabeta jestem :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
     

Poleć forum