reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Świętochłowice mamusie obecne i te przyszle,zapraszam na forum

Dziewczyny - maluchy są świetne - widzę, że udało Wam sie jakieś spotkanko w realu - no cóż mam straszną ochotę na jakieś spacerek i spotkanko ale termin obrony pracy dyplomowej na podyplomówce mnie tak goni ze nie mam nawet kiedy...Z biedą uciekam popołudniami zostawiając mężowi ( jak ma na rano dzieciaki )zeby na godzinkę wyrwać sie na basen na świony - jestem dumna z siebie bo udaje mi sie dwa trzy razy w tygodniu podjechać i ostatnio miałam swój mały rekordzik , którym sie Wam pochwale ( przepłynełam już 1,5 km )m w ciągu godzinki ) Szkoda tylko ze na wadze na razie ani rusz ... ;( Mała przeziębiona coś, nawet nie wiem kiedy i od czego złapała...a Wasze smyki zdrowe ??

reklama
Witajcie
oj ciężkie te pierwsze tygodnie:-p
Maly słabo na wadze przybierał, ale teraz jest już wszystko ok. Musimy dawać butle na noc. Jedynie co mnie dziwi to to, że mały nie śpi w dzień i przesypia większość nocy co mi odpowiada:-p:-) Tego snu ma i tak mało bo ok 12 godzin nie wiem czy to normalne:baffled:, czytałam, że niemowlęta przesypiają nawet do 18 godz na dobe, jakis dziwny ten mój synuś:-D

Moniat84 - wierz mi że nie ma co zabardzo wierzyć w ksiązkowe porady, bo każde dziecko jest inne - na pocieszenie powiem Ci tyle ze ja przez pierwsze pół roku z Pawełkiem nie spałam po nocach wcale w dzień sobie robił krótkie drzemki i jak zliczałam na dobe ile śpi to w nocy ( 22.00 - 6.00 ) może były w całości 3 godziny a w ciągu dnia też ze 2. A tak to owszem drzemki po 5 minut na ręku. Najważniejsze ze Ci w nocy śpi to i Ty sie zregenerujesz szybciej...jednak spanie w nocy to spanie w nocy. Nam mała przesypia poprotu rewelacyjnie - jak zjada o 20.00 to budzi sie o 5.30 - 6.00 czasem tam o 24.00 butelke sobie wypije i spi ....jak aniołek !!! W dzień już wiadmo czasem 2 a 3 razy w ciagu dnia po 3 godzinki a tak to szaleje w łózeczku, gada do misków na ścianie, ochraniacza i karuzeli, śmieje się pełną buźką...A rano jak sie obudzi to nawet nie płacze tylk osobie gawoży...
Unormuje się - pilnuj stałego rytmu dnia - stałych godzin a z kazdym dniem będzie lepiej!Zobaczysz

Kobitki a moja mała łobuziara dzisiaj jak sie obudziła po popołudniowej drzemce - weszłam do pokoju do niej -a ona trzymała sie jednego szczebla reką i w półsiedząco ją zastałam :!!!!!!!! szok !!!!!!!!!!!! wiec nie ma rady ale łózeczko trzeba przemajstrowac o jeden pion w dół ! Bo jak już dzisiaj tak daleko zaszła to mnie zaskoczyć i za prade dni sobie siądzie i ... wyleci mi z tego łóżeczka. Aparatka no ...

Szczesciary te, którym dzieciaki spia...

Agatka spi w ciagu dnia 3 razy az po 20 minut!!!!!!!:szok:a w nocy ostatnio budzi sie po 4-5 razy.

Wiec naprawde kazde dziecko jest inne, starsza spała i spi pieknie przy młodszej! wiec w poradniki nie ma co zagladac.

Oj Asiowo - znam ten ból, przerobiłam to z Pawełkiem - no u Ciebie to jeszcze gorzej, bo starsza nie taka starsza - też jeszcze maluszek. Ale za rok o tej porze....będą sie razem bawiły - zobaczysz....;)

Dziewczyny mam pytanko
Gdzie robiłyście USG stawów biodrowych? Byliśmy dziś na tym badaniu w centrum pediatrii na Truchana w Chorzowie, ortopeda przepisał poduszkę frejki. Coś mi sią to nie podoba, ta poduszka to przecież dla dziecka męka :wściekła/y:, czytałam w necie, że taka poduszka to ostateczność, jak już nie pomaga podwójne pieluchowanie. Przepisuje się ją wtedy gdy stwierdzono desplazje stawów biodrowych. Muszę to jeszcze prywatnie skonsultować tym bardziej, że neonatolog jeszcze 3 tygodnie temu powiedziała, że z bioderkami wszystko w porządku i dała skierowanie tylko na profilaktyczne USG:angry::wściekła/y:

Moniat84 - Pierwsze moje pytanie u kogo byłaś na Turchana? Pytam bo mały ma krzywopłaskostopie i byliśmy w listopadzie na wizycie u dr Bocianowskiego - ortopedy, sek w tym ze ( jak sie potem okazało ) to nie jest ortopeda dziecięcy i przyjmuje i dzieci i dorosłych. Ze szczegółów na wizyte czekałam pół roku, wystaliśmy się, wyczekaliśmy pod dzwiami 3 godziny - Co do jego diagnozy - nie skomentuje - powiedział to co wiedziałam, niczego nowego sie nie dowiedziałam a wizyta trwałą raptem może 1,5 minuty.... zalecił chodzenie bez kapci i siedzenie po turecku (a mały nie robi nic innego od kąd sie urodził...z resztą ciągle krzycze w domu ze mu kapcie kiedyś gwoździami poprzybijam bo panele zimne a on na bosaka nie.... ) wiec faktycznie może warto skonsultować to jeszcze...bo mnie osobieście ten lekarz sie nie podoba. Wiem że usg robią w przychodni w Chorzowie na Jubileuszowej - chyba 30zł jest odpłatne, i w ADOMEDZIE na Stefana Batorego ( to na przeciw kościoła WNM ) ale tam trzeba czekać jakiś czas... i szczegółów nie znam. Musiałabyś zadzwonić i popytać.Ja małej robiłam usg na Łubinowej u dr Guzikowskiego - bo ją wzięłam na patronaż a małemu sie zbliżał bilans wiec machłam ich obu na jednej wizycie. Lekarz jest dobry i bardzo skrupolatny - za jedno dziecko bierze 80zł za wizyte a za nich obu policzył mi 100zl wiec to chyba nie jest dużo.

Ja robiłam USG stawów biodrowych w przychodni na piasnikach:tak: Trzeba miec skierowanie i wczesniej sie zapisac...

Hej Wam, ja robiłam zawsze w Chorzowie na ul. Dąbrowskiego, mają tam gabinet z certyfikatem badan ultrasonograficznych, mozna się zapisać i płatne jest chyba ok. 70 do 100 zl, nawet nie pamiętam, ale tam tez badają te stawy, a nie tylko usg na sucho.

No i z tym parkiem na razie kicha, bo pada i pada, ja juz nie mogę z ta pogodą.
Dzis byłam z małymi w ciuciubabce, wybawiły się ponad dwie godziny, ale musiałysmy warcać, bo młoda była juz głodna a nie chciała tam nic jeść, bo ja wszystko rozpraszało.

reklama
Myszor78 a coż to za ciuciubabka - pewnie coś w formie jakiejś bawilandii tak ? Napisz coś więcej gdzie co i jak i za ile... Może mojego wyśle...a co do parku jak tylko sie obronie i skończe tą podyplomówke to zaraz sie zepne i zrobimy jakies spotkanko baby co ???????

A jakieś maleństwo tu chyba roczek będzie za niedługo miało nie.... Nataszko wszystkiego nalepszego - Sto latek i zdrówka !!!!

Ostatnia edycja:
Do góry