• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Synek krztusi się pokarmem (KP)

89karola80

Fanka BB :)
Hej mamusie 🖐️
Chciałbym spytać, czy spotkalyscie się z takim przypadkiem jak mój ;) i jak pomoc synkowi. Otóż mój maluszek nie polyka pokarmu na bieżąco. Gdy go usypiam na cycusiu, to ssie, aż mu mleko bokiem wypływa, potem robi wielkie guuul, polyka, kaszle i w ogóle 🤷‍♀️ Czy on tego nie czuje, że mleko się zbiera? Rozumiem to, że śpi, ale przeciez karmi się dzieci na śpiąco 🤷‍♀️ Nie bardzo wiem, gdzie jest problem. W ciągu dnia też są takie przypadki np.jak podaję leki, witaminy. Tak jakby trzymał je w buzi i jak już nie ma wyjścia (jeszcze nie doszedł do tego, że można pluć 😁) to polyka 🤷‍♀️
Dziękuję 🌷

reklama
Zawsze trzymam głowę wyżej. Kiedyś rozmawiałam na ten temat z dr, to mówiła, że to normalne, że tak robi, bo na snie zapadają się ścianki czy coś takiego. Mnie bardziej zastanawia dlaczego tak robi, kiedy go karmię. Po prostu trzyma jedzenie i jak mu się "nagłobi" to polyka 🤷‍♀️ jakby tego nie czuł 🤷‍♀️

Zawsze trzymam głowę wyżej. Kiedyś rozmawiałam na ten temat z dr, to mówiła, że to normalne, że tak robi, bo na snie zapadają się ścianki czy coś takiego. Mnie bardziej zastanawia dlaczego tak robi, kiedy go karmię. Po prostu trzyma jedzenie i jak mu się "nagłobi" to polyka 🤷‍♀️ jakby tego nie czuł 🤷‍♀️
Moja córka bardzo długo się krzrusila, momenty zadlawien też mieliśmy i nie życzę nikomu. Kiedy już jadła sama to napycha ile wlezie to buzi zamiast po trochę.. jednak ten problem krztuszenia sam minął z czasem.

Gdybyś karmiła butelka to pewnie bym zaproponowała mniejszy przepływ smoczka, a z piersią to nie wiem. Może karmić na sobie ? Wiem, że tak też dziewczyny robią kiedy mleka jest ogrom i "tryskało".

Moja córka bardzo długo się krzrusila, momenty zadlawien też mieliśmy i nie życzę nikomu. Kiedy już jadła sama to napycha ile wlezie to buzi zamiast po trochę.. jednak ten problem krztuszenia sam minął z czasem.

Gdybyś karmiła butelka to pewnie bym zaproponowała mniejszy przepływ smoczka, a z piersią to nie wiem. Może karmić na sobie ? Wiem, że tak też dziewczyny robią kiedy mleka jest ogrom i "tryskało".
Dziękuję 🌷
Tu nie wypływ mleka jest problemem tylko to, że on sobie trzyma to w buzi i nie polyka na bieżąco. To samo jest z papkami, które daje. Trzyma, trzyma aż wkoncu polknie i kaszle. Pocieszające jest to, że potrzeba czasu 🙏 Tylko zastanawia mnie to, dlaczego tak robi 🤔

reklama
Dziękuję 🌷
Tu nie wypływ mleka jest problemem tylko to, że on sobie trzyma to w buzi i nie polyka na bieżąco. To samo jest z papkami, które daje. Trzyma, trzyma aż wkoncu polknie i kaszle. Pocieszające jest to, że potrzeba czasu 🙏 Tylko zastanawia mnie to, dlaczego tak robi 🤔
Ile on ma miesięcy ?
Poczytaj to https://www.babyboom.pl/niemowleta/rozwoj/dysfagia-czyli-o-zaburzeniu-polykania-pokarmu-u-dzieci

Mam nadzieję, że to tylko przejściowe i rosnie Ci mały degustator ;)

Zwróć uwagę też na prawidłowe karmienie łyżka, może picie przez słomkę wody jeśli to już jego czas będzie dobrym pomysłem.
Pozostaje cwiczenie mięśni. Oczywiście jeśli cała reszta zostanie wykluczona..

No i u nas przez to krztuszenie był problem z jedzeniem większych lub twardszych rzeczy. Blw skończyło się zadlawieniem i później już byłam bardzo ostrożna, przeciągając wszystko w czasie, chociaż pewnie już była gotowa. Lęk był silniejszy niż rozum. Jednak w marcu będzie miała 2 lata i je już wszystko.

Ile on ma miesięcy ?
Poczytaj to https://www.babyboom.pl/niemowleta/rozwoj/dysfagia-czyli-o-zaburzeniu-polykania-pokarmu-u-dzieci

Mam nadzieję, że to tylko przejściowe i rosnie Ci mały degustator ;)

Zwróć uwagę też na prawidłowe karmienie łyżka, może picie przez słomkę wody jeśli to już jego czas będzie dobrym pomysłem.
Pozostaje cwiczenie mięśni. Oczywiście jeśli cała reszta zostanie wykluczona..

No i u nas przez to krztuszenie był problem z jedzeniem większych lub twardszych rzeczy. Blw skończyło się zadlawieniem i później już byłam bardzo ostrożna, przeciągając wszystko w czasie, chociaż pewnie już była gotowa. Lęk był silniejszy niż rozum. Jednak w marcu będzie miała 2 lata i je już wszystko.
Dziękuję 🌷
Przy okazji szczepień zapytam dr. Dzieki Wam wiem, że są różne schorzenia i nie wyjdę na wariatke 😁
Synek dziś kończy 7 miesięcy. Jak przyjdzie czas też chętnie chciałbym BLW, by dać mu wybór, ale boję się jak cholera 😱 A ja jestem z tych wystraszonych matek 😁

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry