reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepić czy nie?

mieszkamy w Szkocji a tak juz dziewczyny wczesniej wspominaly te szczepionki sa tu darmowe.ale powiem jedno:gdybym byla w Polsce tez chcialabym zaszczepic Dawidka przeciwko pneumo- i meningokokom...

reklama
Cześć!!!Odnośnie szczepionki NeisVac-C to jej kolor jest przezroczysty.Pozdrawiam nowa mama na forum!

a ja sie ostatnio wiele naczytałam na temat sczepień, i poważnie sie zastanawiam czy na cokolwiek dodatkowego szczepic małą?..mam metlik w głowie

Nie szczepiłam...
MOj mały urodzil sie z cytomegalia, posocznica itp itd...

Lekarka powiedziala nam ze moj maly lepiej zeby nie byl szczepiony. Przeciw ciała juz ma.

No i po co wywalac w tym momecie 350 zł?

Szczerze? Ja jak i wiele moich znajomych jestesmy zdania, ze poprostu przesadzili z ta kampania reklamowa...

Ciekawe czemu teraz juz sie tak nie trabi o pneumokokach? Zniknely nagle?

Dziewczyny a ile kosztują te szczepionki? Ja byłam u swojej pediatry ale ona powiedziała mi że to jest koszt 1500zł na pneumokoki... Ja bardzo chciałabym zaszczepić dzidziusia ale niestety nie stać mnie na tak drogą szczepionkę... Bardzo to przykre że Polska to tak zacofany kraj że wciąż trzeba płacić za dobro dziecka :/

Tunczyk, jedna dawka szczepionki Prevenar przeciw pneumokokom to koszt ok 300zł (mniej więcej). Im dziecko jest starsze, tym mniejszą liczbę dawek musi przyjąć, np. po ukończeniu 2 lat tylko jedną dawkę. Zastanów się, czy warto wydawać na tę szczepionkę pieniądze, czy Twoje dziecko będzie chodziło do żłobka itp.
Ja zaszczepiłam mojego synka przeciw meningokokom (nie pamiętam, 100 czy 150zł), nad pneumokokami się zastanawiam i chyba odpuszczę.
Mały od 2 miesięcy chodzi do żłobka i raz chorował (trzydniówka a potem zapalenie oskrzeli). Wcale nie wiem czy to zapalenie oskrzeli od pneumokoków, nie chcę wpadać w panikę i pułapkę reklamy....

kiedyś pisałam że nie będę szczepić
i nie zaszczepiłam
martynia od października poszła do przedszkola

w styczniu tego roku malutka znalazła się w szpitalu
osłuchowo była czysta ale zaczęła gorączkować i miała na początku suchy, a później bardzo brzydki mokry kaszel, ciężko oddychała
zdjęcie rtg wykazało obustronne zapalenie płuc
po 9 dniach leczenia mimoantybiotyków inhalacji leczenia bronchodilatacyjnego i mukolitycznego nastapiło pogorszenie:-(
w związku z tym rozszerzono badania, zrobiono zabieg pobrania plwociny z których wyszło pneumokokowe zapalenie płuc do tego mycoplasma i nadal czekamy na wynik chlamydi
prawie po 4 tygodniach bardzo różnych chwil dostaliśmy martynię do domku

w zalecieniach wpisano nam prevenar

właśnie dzisiaj jesteśmy po szczepieniu
zanim jednak go podaliśmy mała przez 2 tygodnie była na engystolu który miał ją wzmocnić

teraz mam nadzieję, że już więcej tego nie złapiemy

koszt szczepionki u nas to 300 zł szkoda tylko że w takich przypadkach kiedy zalecają ją lekarze po leczeniu szpitalnym chociaż w części NFZ nie refunduje tej szczepionki

wiadomo życie dziecka jest bezcenne w takiej chwili rodzice nawet się zapożyczają żeby podać szczepionkę
bo nie każdego na nią stać
strasznie to smutne i przykre:-(

mam właśnie ten sam problem, którą szczepionką szczepić moją 4 letnią córekę która idzie od września do przedszkola i już znalazłąm odpowiedź :tak: - szczepię na Pneumo. Dzięki :-)

poczytałam jeszcze i wiem mniej niż jak siadałam do kompa :baffled:, totalny mętlik w głowie i pewnie skończy się tym że nie zaszczepię :sorry2:

jeszcze muszę się zapytać o Pneumo 23

reklama
U nas meginkoki typu C są w standardzie w 3 dawkach do 15 miesiąca życia.Pneumo weszło od zeszlego roku.Mój starszak sie nie załapie ale młodszy na jedną dawke w 13 miesiącu tak.
Obaj są tez zaszczepieni na Hib.
3 miesiące temu mieli szczepienie na gruźlice.
A teraz zastanawiam się nad WzW typu A,ale to w Polsce zaszczepie.Ile kosztuje taka szczepionka i ile dawek i w jakim wieku się podaje?

Do góry