Dziewczyny nie mogę przez to spać. Wczoraj byłam na szczepieniu miałam się zaszczepić na rsv i krztuśca. Niestety nie było położnej która zajmuje się szczepieniem ciężarnych, druga Pani nie wiedziała które to szczepionki nie zaszczepiła mnie na krztusiec... Zaszczepiła tylko na rsv i kazała przyjechać jutro to mnie zaszczepi ta druga Pani na krztusiec. Czy można się tak dzień po dniu zaszczepić? Czy lepiej już się umówić za 2 tygodnie? Tylko jeszcze problem jest tego typu że jestem w 33+5 tc i prawdopodobnie będę miała cesarkę w 39+1. Jeśli zaszczepie się za 2 tygodnie to będzie mniej niż 4 tygodnie do porodu, czy przeciwciała zdążą się wytworzyć? Co myślicie? Bo nie wiem czy mam jechać na to drugie szczepienie, czy przełożyć.... Oczywiście jeszcze będę rozmawiać z tą położną
reklama
kate.morgan
Fanka BB :)
@ibag0311
Temat dla mnie bardzo aktualny - dzisiaj mam szczepienie na RSV
przekazuję to co powiedziała mi lekarka i moja położna: najlepiej, aby przerwa między szczepieniami na krztusiec i rsv wynosiła 2 tyg. bo to są żywe szczepionki (jak nie da rady 2 tyg to 1 tydz). Ja mam właśnie przerwę 2 tygodni. Przeciwciała po szczepieniu utworzą się po 2 tygodniach.
Temat dla mnie bardzo aktualny - dzisiaj mam szczepienie na RSV
aspekt
One nie są żywe.@ibag0311
Temat dla mnie bardzo aktualny - dzisiaj mam szczepienie na RSVprzekazuję to co powiedziała mi lekarka i moja położna: najlepiej, aby przerwa między szczepieniami na krztusiec i rsv wynosiła 2 tyg. bo to są żywe szczepionki (jak nie da rady 2 tyg to 1 tydz). Ja mam właśnie przerwę 2 tygodni. Przeciwciała po szczepieniu utworzą się po 2 tygodniach.
Nie znam szczegółowej odpowiedzi na Wasze watpliwosci, ale w ulotce (charakterystyce produktu leczniczego) Abrysvo jest napisane:
"Zaleca się minimum dwutygodniowy odstęp między podaniem szczepionki Abrysvo i podaniem
szczepionki przeciw tężcowi, błonicy i krztuścowi bezkomórkowej (Tdap). Nie zgłaszano żadnych
sygnałów dotyczących bezpieczeństwa gdy szczepionkę Abrysvo podawano jednocześnie ze
szczepionką Tdap zdrowym kobietom niebędącym w ciąży. Odpowiedzi immunologiczne na RSV A,
RSV B, błonicę i tężec podczas jednoczesnego stosowania były nie gorsze niż te wywołane przez obie
szczepionki podawane osobno. Jednakże, odpowiedzi immunologiczne na składnik krztuścowy były
mniejsze po jednoczesnym podaniu w porównaniu do oddzielnego podania i nie spełniały kryteriów co
najmniej równoważności. Znaczenie kliniczne tej obserwacji jest nieznane."
Lady Loka
Mozna. Odstęp dowolny.Dziewczyny nie mogę przez to spać. Wczoraj byłam na szczepieniu miałam się zaszczepić na rsv i krztuśca. Niestety nie było położnej która zajmuje się szczepieniem ciężarnych, druga Pani nie wiedziała które to szczepionki nie zaszczepiła mnie na krztusiec... Zaszczepiła tylko na rsv i kazała przyjechać jutro to mnie zaszczepi ta druga Pani na krztusiec. Czy można się tak dzień po dniu zaszczepić? Czy lepiej już się umówić za 2 tygodnie? Tylko jeszcze problem jest tego typu że jestem w 33+5 tc i prawdopodobnie będę miała cesarkę w 39+1. Jeśli zaszczepie się za 2 tygodnie to będzie mniej niż 4 tygodnie do porodu, czy przeciwciała zdążą się wytworzyć? Co myślicie? Bo nie wiem czy mam jechać na to drugie szczepienie, czy przełożyć.... Oczywiście jeszcze będę rozmawiać z tą położną
Lady Loka
To nie są najnowsze zalecenia, tylko pewnie muszą zaktualizowaćOne nie są żywe.
Nie znam szczegółowej odpowiedzi na Wasze watpliwosci, ale w ulotce (charakterystyce produktu leczniczego) Abrysvo jest napisane:
"Zaleca się minimum dwutygodniowy odstęp między podaniem szczepionki Abrysvo i podaniem
szczepionki przeciw tężcowi, błonicy i krztuścowi bezkomórkowej (Tdap). Nie zgłaszano żadnych
sygnałów dotyczących bezpieczeństwa gdy szczepionkę Abrysvo podawano jednocześnie ze
szczepionką Tdap zdrowym kobietom niebędącym w ciąży. Odpowiedzi immunologiczne na RSV A,
RSV B, błonicę i tężec podczas jednoczesnego stosowania były nie gorsze niż te wywołane przez obie
szczepionki podawane osobno. Jednakże, odpowiedzi immunologiczne na składnik krztuścowy były
mniejsze po jednoczesnym podaniu w porównaniu do oddzielnego podania i nie spełniały kryteriów co
najmniej równoważności. Znaczenie kliniczne tej obserwacji jest nieznane."
O matko, o ludzie. Współczuję.Dziewczyny nie mogę przez to spać. Wczoraj byłam na szczepieniu miałam się zaszczepić na rsv i krztuśca. Niestety nie było położnej która zajmuje się szczepieniem ciężarnych, druga Pani nie wiedziała które to szczepionki nie zaszczepiła mnie na krztusiec... Zaszczepiła tylko na rsv i kazała przyjechać jutro to mnie zaszczepi ta druga Pani na krztusiec. Czy można się tak dzień po dniu zaszczepić? Czy lepiej już się umówić za 2 tygodnie? Tylko jeszcze problem jest tego typu że jestem w 33+5 tc i prawdopodobnie będę miała cesarkę w 39+1. Jeśli zaszczepie się za 2 tygodnie to będzie mniej niż 4 tygodnie do porodu, czy przeciwciała zdążą się wytworzyć? Co myślicie? Bo nie wiem czy mam jechać na to drugie szczepienie, czy przełożyć.... Oczywiście jeszcze będę rozmawiać z tą położną
Przychylam się do wypowiedzi wyżej. A nie bylo kwalifikacji przez lekarza? Wydaje mi się, ze jako ciężarna miałam i wtedy lekarz też wie, jak to z odstępami jest.
Dodam jeszcze, że mnie w ciąży szczepiła ta sama pielęgniarka, która szczepi nieciężarne, np szczepiła tez mojego męża w tym samym czasie co mnie na krztusiec też.
Mieszkasz w innym kraju? Moze sa inne zasady. W Polsce radziłabym poszukać innej przychodni, skoro pielęgniarka od szczepień nie wie, które to sa na krztusiec...
Żadna z tych nie jest żywa.@ibag0311
Temat dla mnie bardzo aktualny - dzisiaj mam szczepienie na RSVprzekazuję to co powiedziała mi lekarka i moja położna: najlepiej, aby przerwa między szczepieniami na krztusiec i rsv wynosiła 2 tyg. bo to są żywe szczepionki (jak nie da rady 2 tyg to 1 tydz). Ja mam właśnie przerwę 2 tygodni. Przeciwciała po szczepieniu utworzą się po 2 tygodniach.

Jak wygląda podział na szczepionki żywe oraz inaktywowane?
Wszystko na temat szczepienia: działania, bezpieczeństwo oraz harmonogram szczepień. Baza wiedzy oraz cennych porad.

Nie kochana to jest PolskaO matko, o ludzie. Współczuję.
Przychylam się do wypowiedzi wyżej. A nie bylo kwalifikacji przez lekarza? Wydaje mi się, ze jako ciężarna miałam i wtedy lekarz też wie, jak to z odstępami jest.
Dodam jeszcze, że mnie w ciąży szczepiła ta sama pielęgniarka, która szczepi nieciężarne, np szczepiła tez mojego męża w tym samym czasie co mnie na krztusiec też.
Mieszkasz w innym kraju? Moze sa inne zasady. W Polsce radziłabym poszukać innej przychodni, skoro pielęgniarka od szczepień nie wie, które to sa na krztusiec...

Co za ... jesli z lekarza jesteś zadowolona, to ok, ale wiedza tych pielęgniarek przytłacza skoro polegają na jednej, której może nie byc...Nie kochana to jest Polskano i wizytę kwalifikacyjną miałam i dostałam zielone światło żeby mnie zaszczepili na te dwie jednakże właśnie ta pielęgniarka tak mi powiedziała no to mnie zatkało
reklama
Podziel się: