reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Szczepienia w ciąży

No i za granicą mają podobne schematy. Szczepią w ciąży, a dzieci dostają przeciwciała.
To zależy gdzie za granicą. Tu gdzie mieszkam nie szczepi się w ciąży ale przeciwciała dla dziecka są refundowane. Syn dostał mając kilka miesięcy, po około roku miał rsv, on przeszedł jak lekkie przeziębienie a nas poskładało 🤡

reklama
Dziewczyny które są w ciąży i niedługo rodzą. Czy szczepicie się w ciąży na rsv i krztusiec? Jeśli nie to dlaczego? Ja cały czas się waham :/
Tak jak wspomniałam, na rsv się nie szczepiłam ale szczepiłam się na krztusiec (+ błonica i tężec). Nie brałam nawet pod uwagę żeby się nie zaczepić, dla dobra dziecka

Tu gdzie ja mieszkam szczepienie na krztusiec przyjęłam ja w ciąży i jednocześnie mój mąż. Dziecko dostało przeciwciała jeszcze w szpitalu. Nie chorowało na RSV.

Bo nie ma szczepionki. Na ten moment jest dla seniorów i dla dorosłych. Kobiety w ciąży mają refundację.
Dzieci mogą dostać przeciwciała, od tego sezonu mamy opcję pojedynczego podania preparatu Beyfortus, ale jeszcze nie ma refundacji.

Wcześniej dzieci dostawały synagis, który był.podawany raz w miesiącu, ale refundację miały głównie wczesniaki i dzieci z wadami serca. Dla reszty finansowo wychodziło słabo, więc nawet nikt się tym nie interesował.
Ale ten synagis to w formie doustnej szczepionki był?

Jak patrzę teraz w książeczkę młodego to miał na RSV doustną ROTATeq i przeciw pneumokokom Synflorix i na NFZ (chyba, że to standardowe są szczepionki) nie znam się xD

Ale ten synagis to w formie doustnej szczepionki był?

Jak patrzę teraz w książeczkę młodego to miał na RSV doustną ROTATeq i przeciw pneumokokom Synflorix i na NFZ (chyba, że to standardowe są szczepionki) nie znam się xD
Mylisz z rota :D
Rotawirus to ten od jelitówki, rsv powoduje problemy oskrzelowe :)
Synagis jest domięsniowy.
Synflorix na pneumo jest dalej refunfowany, ale jak się ma kasę to lepiej kupić prevenar20, ma więcej szczepów w sobie (synflorix ma chyba 9).

Będąc w ciąży z lutową z 2022r szczepiłam sie na krztusiec. O rsv wtedy nie mówił nic, ale jakbym teraz była w ciąży to na pewno przyjęłabym obie szczepionki.

Nie wiem czy pomogę, ale też jestem w ciąży i mam zamiar się zaszczepić i na krztusiec i na RSV.
Na grypę i na covid nie.

reklama
Jestem już po obu szczepionkach.
U mnie wyglądało to tak, że dostałam zaświadczenie od lekarza prowadzącego ciążę. Zadzwoniłam do swojej przychodni POZ i zapisałam się na szczepionkę na krztusiec, położna z przychodni jechała po nią do sanepidu i czekałam ok.tygodnia po ponad dwóch tygodniach zapisałam się na RSV, poszłam do lekarza dostałam receptę, obok przychodni mamy aptekę więc wykupiłam od razu i została mi podana.
Nie wahałam się żeby wziąć te szczepionki.

Do góry