Ja po przeanalizowaniu wszystkiego za i przeciw zdecydowałam sie na szczepienia , ale teraz posłuchajcie:
skojarzone niebezpieczne-wiec szczepimy nieskojarzonymi a więc bezpłatnymi
zrobiłam jednak wywiad co do bezpłatnych!!! i co sie okazało:
w przychodniach są zazwyczaj "gorsze" szczepionki te bezpłatne, bo najtańsze dla przychodni i na przykład w mojej przychodni na WZW B jest EuvaxB- a Engerix B ma o połowę mniejszą ilość rtęci, wiec poprosiłam o receptę na Engerix ok 53zł, zapytałam też czym szczepią bezpłatnie na DTP-błonica, krztusiec, tężec i kochane!! bezpłatnie szczzepią szczepionką z
ŻYWYMI TOKSYNAMI -DTP, NATOMIAST BEZPIECZNIEJSZA JEST SZCZEPIONKA
ACELULARNA "MARTWA" Z TZW.TOKSOIDAMI
Toksoidy inaczej anatoksyny - substancje mające właściwości antygenowe toksyny, pozbawione jednak szkodliwości dla organizmu.
dlatego i tą szczepionkę wolę płatną, lepszą, poprosiłam o receptę na zwykły Infanrix DTP
a.
Zobazcie sobie artykuł na temat :
Acelularna szczepionka przeciw krztuścowi wywołuje mniej ciężkich działań niepożądanych
Artykuły - Acelularna szczepionka przeciw krztuścowi wywołuje mniej ciężkich działań niepożądanych
tutaj jedynie wyrywek artykułu:
Po wprowadzeniu nowej szczepionki, w latach 1996-1998 przyjęcia do szpitala z powodu drgawek gorączkowych występujących po szczepieniu DTP/DTaP zmniejszyły się o 87%, a przyjęcia po epizodzie hipotoniczno-hiporeaktywnym o 75%
Kochane pytajcie o wszystko lekarzy, pytajcie jakie są rodzaje szczepionek, także pytajcie o działania niepożądane, nie dajcie sobie wmówić, ze tylko moze wystąpić czerwone w miejscu ukłucia, gorączka czy rozdrażnienie.