reklama

szczepienia

reklama
Wczoraj mielismy pierwsza szczpieonke, dwa wklucia:-( Adi caly wieczor marudkal, biedactwo:-( Dalsimy mu czopek i pieknie, spokojnie przespal cala nocke:-)

Nienawidze szczepien, ale wiem ze pomagaja, ze trzeba;-) Ja nie wchodzilam do gabinetu lekarskiego tylko sam M z Adriankiem-nie znioslabym widoku wbijajacych sie igiel w takie male cialko-:sorry::zawstydzona/y:

Ja tez w nastepnym w tym tyg bede szczepic Ayke 5w1. Zastanawialam sie tez nad rotawirusami ale pierwsza dawke szczepionki trzeba podac do 6 tyg zycia dziecka..wiec jak bym chciala teraz to juz za pozno...

z tego co wiem to rotawirus jest całkowicie do opanowania więc może nie ma sensu na niego szczepić ja wybrałabym szybciej pneumokoki chociaż też różne opinie słyszałam o skuteczności szczepionki.Sama już nie wiem co robić, szkoda mi dziecka męczyć szczepieniami a z drugiej strony nie darowałabym sobie gdyby mu się coś stało z mojej winy czy zaniedbania

W przypadku zastosowania szczepionki trzydawkowej, szczepienie można rozpocząć najpóźniej do ukończenia 12. tygodnia życia dziecka. W przypadku szczepionki dwudawkowej, szczepienie można rozpocząć już w 6. tygodniu życia dziecka, a cały cykl szczepienia trzeba zakończyć przed upływem 24. tygodnia życia. Należy pamiętać, iż odstępy pomiędzy kolejnymi dawkami powinny wynosić, co najmniej 4 tygodnie.

Na pnaumokoki jest szczepionka pneumo23 od drugiego roku życia, jak dziecko nie idzie do żłobka, czy starsze nie chodzi do przedszkola, można z tym sczczepieniem poczekać, a nie tak wszystkim co możliwe szczepić, nie uważam to za dobry pomysł.

Ja ze szczepień dodatkowych wybrałam tylko HIB i zaszczepiłam małego HEXĄ więc miał tylko jedno wkłucie. Niestety cena niezbyt fajna bo płaciliśmy prawie 180 zł no ale czego się nie robi żeby oszczędzić maluszkowi bólu.

A tu u nas w Irlandii obowiazkowe sa szczepienia 6w1 :/ i boje sie mala szczepic po tym co tu wyczytalam. Co prawda dawka jest podzielona na 3 razy- pierwsza po 2, nastepna po 4 i kolejna po 6 (są bezplatne). Nie wiem moze jak ta szczepionka jest rozdzielona na 3 tury to bedzie mniej szkodliwa, kurcze normalnie strach. W kazdym razie napewno bede zwlekac z ta pierwsza dawka gdzies tak do polowy 3 miesiaca.

Mam pytanie!!! Czy wiecie cos o szczepieniach w globulce doustnie?? Adi ma miec taka szczepionke w czwartek!!!pierwszy raz spoptykam sie z czyms takim:szok: Ale to chyba fajny sposob, :tak:bo ja nienawidze wklucia:wściekła/y:

reklama
oli a pewna jestes ze w globułce a nie w strzykawce...? bo np rotawirus jest w ten sposób podawana... że po milimetrze wprowadzają strzykawką płyn do buzi maluszka i on sobie tak mlaska słodko:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry