reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szczepienia

reklama
to mnie zainteresowalas bo ja swoje dziecko przeciw pneumokokom szczepie, czemu odradzasz?

To moja decyzja i nikomu ani nie polecam, ani nie odradzam tego szczepienia :)
Szczepionka ta jest w fazie wprowadzania, nie do końca sprawdzona i, podobnie jak przeciw grypie, budzi kontrowersje.
Jest to szczepionka na "najgroźniejsze" szczepy pneumokoków (od 7 do 13). Badania wykazały, że dzięki szczepieniom spadła ogólna populacyjna zachorowalność na te szczepy, ale z kolei dzieci zaszczepione stały się bardziej podatne na infekcje wywołane przez pozostałe szczepy pneumokoków (jest ich ok.80). A szczepy te z czasem nabierają większej zjadliwości (stąd od 2010 już jest wprowadzona szczepionka nie tylko na 7, a już na 13 szczepów).
Nie będziemy Emilki posyłać do żłobka (a tam najłatwiej o zakażenia wirusami i bakteriami) i jeśli nie zauważę u niej zwiększonej podatności na infekcje, nie będzie przyjmować antybiotyków, to nie widzę potrzeby dodatkowych szczepień.

Jaką szczepionką szczepicie na odrę-świnkę-różyczkę?
My mamy wyznaczone dopiero na 17sierpnia.
Trochę się boję bo ta skaza u Karoliny.

reklama
Do góry