reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

reklama
wiecie co jestem przerażona, mam porównanie jak wygląda kwestia czepienia i nieszczepienia na rota i zaczynam się tego rzeczywiście obawiać - syn jednej z moich koleżanek był szczepiony i w momencie kiedy złapał to dziadostwo skończyło się tylko na dwu-dniowej biegunce, natomiast właśnie dowiedziałam się, że mojej jednej z lepszych koleżanek córka też się rota zaraziła i od 4 dni w szpitalu pod kroplówkami leży :-( nie wiem czy to jest rzeczywiście kwestia tego, że oni nie szczepili czy może złej reakcji przy początkach choroby ale w tym momencie dostałam niezłego kopa...

Ostatnia edycja:
makuc wiesz według mnie to jednak indywidualne predyspozycje, niestety. mojej koleżanki synek spędził w szpitalu prawie dwa tygodnie przez rota :-( dziadostwo nie chciało sie odczepić i co chwila wracało :-( a mały był szczepiony.

dzięki :* uspokoiłyście mnie. Tym bardziej, że podobną rzecz jeszcze mój ślubny odnośnie rota znalazł.

MAKUC - mnie też się wydaje że to indywidualne predyspozycje. A po drugie ta szczepionka jest chyba tylko na jakiś jeden czy kilka szczepów, a są ich setki i na dobrą sprawę nie ma żadnej gwarancji, że dziecko jeśli złapało rota to akurat taki szczep, na który było zaszczepione. Do tego rotawirusy to nie jedyne drobnoustroje wywołujące biegunkę. Ciekawe czy w szpitalu badają czy to jest rotawirus, czy tylko tak zakładają.

Ja myśle jak Nice- nigdy tak naprawde nie wiemy,jaki szczep wywołał biegunkę,nie ma prostej korelacji między szczepieniem a zachorowaniami.Sorry,ale gdyby szczepionka była skuteczna,to dziecko tej pierwszej koleżanki W OGÓLE nie powinno na rota zachorować.

Makuc, myśmy szczepili na ROTA w końcem lutego, a początkiem marca Natalka miała wirusa żołądkowego m.in. biegunkę , wymioty.
Jednak trwało to tylko 2 dni i naszczęscie nie był to Rota ( diagnoza lekarza)
Nice ma rację, szczepów jest wiele, a szczepionka chroni nie przed wszystkimi.Ale myślę, że dzięki niej Natalka przeszła to dość łagodnie.:tak:

reklama
Do góry