reklama

Szef kuchni poleca - czyli nasze przepisy :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w grudniu 2014' rozpoczęty przez Magda_z_uk, 28 Czerwiec 2014.

  1. Magda_z_uk

    Magda_z_uk Po pierwsze MAMA ;)

    Proponuję nowy wątek, gdzie będziemy zamieszczać tylko przepisy:happy: Wątek o odżywianiu pozostawmy sobie na rozmowy. Z czasem dorzucimy tam pogawędki o odżywianiu naszych maluszków. Dzięki temu będzie łatwiej odszukać przepis;-)
     
  2. ulenka7883

    ulenka7883 mamusia Antolka:)))

    KREM DO TORTA WANILOWY
    Ugotować waniliowy budyń wg.przepisu ,lecz do mleka dorzucić tabliczkę białej czekolady.Wystudzić mocno.
    Śmietanę kremówkę ubić dodając fix.W osobnym naczyniu rozetrzeć masło,do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń.Gdy masa jest zmieszana,dodawać po łyżce ubitą śmietanę.
    Do kremu idealnie pasują: maliny,truskawki,brzoskwinie,wiórki kokosowe,mirabelki.
    Krem jest wyjątkowo puszysty i delikatny.

    KREM DO TORTA CZEKOLADOWY
    2budynie czekoladowe +łyżka kakao ugotować w 0,5l mleka z 6łyżkami cukru.Osobno rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady. Gdy budyń przestygnie dodać 1 masło i miksować na jednolitą masę. Gdy masa zwarta wlać rozpuszczona czekoladę (nie gorącą). Na koniec dodać ubitą kremówkę z fixem.
    Do kremu pasują: wiśnie,orzechy,porzeczka.

    KREM TO TORTA TOFFI

    500ml śmietany 30%
    1 kajmak w puszcze (krówka)
    5 łyżeczek żelatyny
    2łyżeczki cukru pudru
    250g serka mascarpone
    Serek wymieszać z 3/4 puszki krówki ( pozostała resztę krówki na biszkopt do wysmarowania). Do masy serowej dodać ubitą na sztywno śmietanę z żelatyną (żelatynę rozpuścić w 2łyżkach gorącej wody i dokładnie wymieszać,poczekać aż wystygnie) i wymieszać ręcznie.
    Idealnie pasują gruszki,wiśnie.

    SMACZNEGO:-)
     
    Ostatnia edycja: 29 Czerwiec 2014
  3. reklama
  4. Magda_z_uk

    Magda_z_uk Po pierwsze MAMA ;)

    Ponieważ sezon na owoce się zaczął ja proponuję dziś bułeczki drożdżowe z jagodami:-) U mnie w wersji z borówką amerykańską, bowiem jagód zwyczajnych nie ma, ale borówki za to pyszne. Myślę,że te bułeczki są idealne do każdych owoców, czy twarogu, albo budyniu. Mięciutkie, pachnące, puszyste i jak dla mnie bardzo proste:tak:

    Składniki na 25 bułek:
    1 kg mąki pszennej
    500ml mleka
    40g świeżych drożdży
    2 jajka
    125ml oleju
    220g cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    Do miski w której wyrabiamy ciasto wlewamy letnie mleko, kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i czubatą łyżkę mąki. Mieszamy krótko rózgą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 minut w ciepłe miejsce (u mnie na kuchence przy najmniejszym włączonym palniku, ale nie za blisko,żeby się ciasto nie zaparzyło). Kiedy rozczyn się spieni i urośnie górka wsypujemy resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, sól, dodajemy jajka i olej i wyrabiamy ciasto. U mnie ugniatanie trwało 15 minut. Ciasto odeszło od ręki i pojawiły się bąble, więc przykryłam miskę i znowu w ciepłe meijsce, tym razem na godzinę. Po tym czasie mi podwoiło objętość, więc na wysypany mąką blat wyrzuciłam ciasto z michy. Lekko zagniotłam,żeby pozbyć się drożdżowych bąbli i zaczęłam formować bułeczki. Odkrajałam po kawałku ciasta, rozpłaszczyłam, na środek borówki (spora łyżeczka do herbaty), zakleiłam każdą jak pieroga i "szwem" do dołu układałam na blaszce (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowanym masłem i wysypanym lekko mąką). Tak ułożone bułeczki odstawiłam do wyrośnięcia na 40 minut ponownie.

    Podczas gdy one rosły, nagrzałam piekarnik do 210 stopni i zrobiłam kruszonkę.

    Kruszonka:


    180g maki pszennej
    100g cukru
    cukier waniliowy
    125g masła


    Składniki suche dałam do miski, masło stopiłam i gorącym zalałam mąkę z cukrem. Szybko wymieszałam i odstawiłam na chwilę do lodówki.
    Gdy bułeczki podrosły, każdą posmarowałam surowym, roztrzepanym jajkiem i posypałam kruszonką. Piekły się 15 minut:-)

    DSC_0470.jpg DSC_0474.jpg
    DSC_0480.jpg DSC_0478.jpg
     
  5. ulenka7883

    ulenka7883 mamusia Antolka:)))

  6. Magda Singh

    Magda Singh Fanka BB :)

    Kurczak curry punjabi style wedlug przepisu mojej najukochanszej tesciowej.
    (Przepis na zyczenie Ulci)

    1kg piersi z kurczaka ( ja rowniez robie tak calego kurczaka podzielonego na mniejsze kawalki)
    7 lyzek jogurtu naturalnego lub smietany 18% (osobiscie wole smietane)
    2 lyzeczki przyprawy garam masala (potem podam przepis jak samemu w domu zdrobic garam masala)
    2 lyzeczki swiezego imbiru drobno posiekanego (my kochamy imbir i ja dodaje 4 lyzeczki)
    2 lyzeczki swiezego czosnku zmiazdzonego ( ja dodaje 3/4 glowki)
    1 1/2 lyzeczki chili w proszku
    1 1/2 lyzeczki soli
    3 cebule pokrojone w piorka
    4 ziarna kardamonu zielonego
    2 listki laurowe
    400 g pomidorow z puszki posiekanych
    Swieza kolendra posiekana
    300 ml wody

    1. Mieso pokroic na niewielkie rowne kawalki
    2. W duzej misce polaczyc jogurt, garam masala,imbir, czosnek, chilli i sol
    3. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc cebule na zloty kolor wraz z kardamonem i listkami laurowymi
    4. Dodac mieso, uprzednio wymieszane przyprawy z jogurtem i smazyc 5 min ciagle mieszajac
    5. Dodac pomidory z puszki i smazyc wszystko ok 5 min ciagle mieszajac
    6. Dolac wody, wymieszac, przykryc i dusic calosc na wolnym ogniu 30 min.

    Jesli sos bedzie zbyt wodnisty zdjac pokrywke i zwiekszyc ogien.

    Garam Masala wedlug przepisu mojej tesciowej

    2 łyżki kminku
    2 łyżki nasion kolendry
    2 łyżki nasion kardamonu
    2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
    1 średna, pokruszona laska cynamonu
    1 łyżeczka goździków
    1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej

    Wszystko mozna dostac w sklepie odrazu sproszkowane. Tylko kardamon trzeba zmielic. Czasami kolendra jest w ziarnach wiec rowniez trzeba zmielic.
     
    Ostatnia edycja: 6 Lipiec 2014
  7. PaulinaMaria

    PaulinaMaria kocham moje dwa serduszka

    Wersja English :) Chicken Curry 20140707_075412.jpg
     
  8. slonkoonline

    slonkoonline Mama Juleczki

    Hej! Dziś obiad od bidy: kiełbasa smażona z cebulą i chlebek :-) Jutro chciałabym się zrechabilitować i chyba zrobię faszerowane udka (tylko te górne części). W necie pełno opcji, nic nie pasuje ciężarnej! Może Wy macie jakieś sprawdzone nadzienia?!
     
  9. oomamba

    oomamba Fanka BB :)

    A moze któraś z was ma pomysł na... buraki?:)
    CHcę mi się buraków, kupiłam dziś sporo, ale co dalej...?:) Barszcz czerwony, a co jeszcze?
     
  10. reklama
  11. slonkoonline

    slonkoonline Mama Juleczki

    Moja mam robi takie wekowane sałatki na zimę. Burak, cebula i papryka. To chyba jest w oleju trochę. Pyszota! A ja to tylko jadam z barszczu lub smażone do obiadu ;-)
     
  12. Magda_z_uk

    Magda_z_uk Po pierwsze MAMA ;)

Poleć forum