reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Szef kuchni poleca - czyli nasze przepisy :)

Ja dzisiaj bede tworzyc tarte warzywna z ciasta francuskiego z warzywami. Szybkie danie a pyszne na cieplo i na zimno:)
Polecam

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej nie mrożonego)
  • 1 mały brokuł, podzielony na różyczki
  • 1 duża marchew, pokrojona w plasterki
  • 6 większych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w pół-plasterki
  • 4 plasterki sera feta o grubości 2cm, pokrojone w kostkę
  • 300 ml śmietany 18%
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej, łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta cukru



Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Brokuł i marchew zblanszować w gotującej się wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru przez ok 2 minuty. Odcedzić.
Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć wszystkie warzywa oraz ser feta.
Sos: śmietanę połączyć z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką za pomocą trzepaczki, tak, aby nie było mącznych grudek. Zawartość tarty polać sosem.
Piec ok. 30 minut.
 
reklama
Dziewczyny a moglaby ktoras wrzucic tu przepis na bigos z cukinii?

Ja samego przepisu nie mam, chociaż jadłam juz sporo razy. Mniej więcej zasada jest podobna, jak przy zwykłym, tylko zmieniasz kapustę na cukinię. No i gotujesz tak długo, aż cukinia się rozpadnie.
Może, któraś z dziewczyn napisze taki konkretny.

Ja z cukinii jeszcze jadłam takie kółka z pulpetem ;-) Ciężko to wytłumaczyć. Cukinię/kabaczka dużego trzeba pokroić na grubsze plastry i wydrążyć dziurę (w miejscu pestek). Później z mielonego uformować pulpeta i umieścić w dziurze ;-) Ciężko to gotować, ale można np. pomoc sobie taką wkładką do gotowania na parze, albo sitkiem odpornym na temp. No i na koniec sosik mozna zaprawic na pomidorowo. Polecam!
 
Cypryda- właśnie Dziewczyny pisały dużo o bigosie z cukinii, ale mimo moich próśb nie dodały przepisów, wiec ja na własną rekę poszukałam w necie przepis, który moim zdaniem był najlepszy. Spróbowałam. Wyszedł przepyszny! Naprawdę polecam! Do tego tak pięknie wyglądał, że nawet zdjęcie zrobiłam.
Oto link do strony, skąd skorzystałam z przepisu na BIGOS Z CUKINI: Uwielbiam gotować: Bigos z cukinii
20140721_175802.jpg
 

Załączniki

  • 20140721_175802.jpg
    20140721_175802.jpg
    29,8 KB · Wyświetleń: 183
Specjalnie dla Zanag na niedobór słodyczy:-)

BABKA MAJONEZOWA

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • Wszystkie składniki razem wrzucić do miski i wymieszać ,przełożyć w formę wysmarowaną tłuszczem i posypana mąką lub bułką tartą ,włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st i piec 40-45minut
  • zamiast majonezu można dodać niepełne pół szkl oleju
 
MILKY WAY

ciemny biszkopt:
-6jaj
-szklanka cukru
-1/2szkl. mąki przennej
-1/2szkl. mąki ziemnaiczanej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Jak już ubite dodać cukier i ubijać dalej następnie dodać żółtka i znów ubijać. Obie mąki zmieszać z proszkiem w osobnym naczyniu i przez sito przesiewać powoli to powstałej piany i mieszać delikatnie łyżką na gładką masę.:angry:

krem:
-1/2 szkl. mleka
-2 szkl. mleka w proszku
-2/3 szkl. cukru (ja daję pół szkl.)
-350g masła
-1 op. cukru waniliowego
-polewa czekoladowa

Zwykłe z mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko,dalej ucierając wsypać mleko w proszku i ucierać do gładkości. Biszkopt przełożyć kremem ,wierzch polać czekoladą. :-)
Smacznego!
 
PLACKI ZIEMNIACZANE "PLENDZE":-)
-do kg ziemniaków
-1jajo
-płaska łyżka mąki
-odrobina soli
-pół cebuli

ziemniaki zetrzeć na tarce i na sito,wydusić z nich całą wodę,dodać startą cebulę, mąkę ,jajo i sól,wymieszać. smażyć na oleju. Sekret tkwi w tym by wycisnąć jak najwięcej wody z ziemniaków i dodać jak najmniejszą ilość mąki.
zapomniałam dodać,że placki kładziemy na bardzo rozgrzany tłuszcz, najlepiej kłaść łyżką,placki o średnicy mniej więcej 10cm,wtedy fajnie się przewracają ,nie łamią się. i przewracać dopiero gdy jesteśmy pewne,że ładnie są zarumienione,bo jeśli nie to przykleją się do patelni i klops hihihi
 
Ostatnia edycja:
Będąc na wakacjach kosztowaliśmy sporo przysmaków chorwackich i w większości ichniejszych restauracji do pieczonych mięs dwali AJVAR. No dla mnie PYSZOTA! Dlatego ośmielam się zaproponować Wam przpeis, który zaraz po powrocie do PL znalazłam w TESCO :-D Oczywiście nie ma większego problemu jeśli nie chce się nam gotować i można go sposkojnie kupić w sklepach.

AJVAR - Domowa pasta paprykowo-bakłażanowa
- 2 kg różnokolorowej mięsistej papryki (z przewagą czerwonej)
- 1 kg bakłażanów
- 4-6 ząbków czosnku
- 2 ostre papryczki chili
- 500ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- sól do smaku

Teraz napiszę co ja zrobiłam.
Nie lubię octowych aromatów, poza tym nie przypominam sobie, żeby chorwacki ajvar miał taki smak, więc użyłam cytryny w zamian.
Po drugie zrobiłam swoją pastę tylko z połowy składników, bo bałam się, że może nie być taka jak należy i wyszło nam tego naprawdę dużo.

Sposób przygotowania:
Warzywa (poza chili) myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie wstawiamy oczyszone z nasion papryki oraz przekrojone na pół bakłażany wraz z czosnkiem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-20min. Warzywka muszą być miekkie, mogą nawet mieć trochę przypaloną skórkę. Po tym czasie ja od razu przekładam takie "przypalone" warzywa do szczelnych zamykanych pojemników. Wtedy łatwiej można pozbyć się skórek, co w tym przepisie jest konieczne. Także po ostgnięciu obieramy warzywa ze skórek. Wszystko należy potem zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem wraz z wypestkowanymi papryczkami chili.
W garnku rozgrzewamy olej, a potem dodajemy masę paprykowo-bakłażanową. Całość należy dusić przez około godzinę, cały czas mieszając.
Gdy wszystko zgęstnieje doprawiamy solą i octem/cytryną.
Gorącą pastę przekładamy do słoików, zakręcamy i odstwiamy do wystudzenia.

Ja tej pasty używam do wszystkiego, prawie! Dziś jadłam ją na kanapkach z serem, a kilka dni temu z kotletami mielonymi. Smakuje pysznie sama na chlebie. Polecam!
SMACZNEGO!

keep-calm-and-eat-ajvar-6.jpg
 

Załączniki

  • keep-calm-and-eat-ajvar-6.jpg
    keep-calm-and-eat-ajvar-6.jpg
    37,2 KB · Wyświetleń: 171
reklama
RISOTTO PO MOJEMU hahah:-D
(pewnie nie wiele ma wspólnego z risotto, które znacie,ale ja sobie tak wymyśliłam i pod taką nazwą to robię)

-cebula
-czerwona papryka
-pieczarki
-kukurydza
-pierś kurczaka (lub co tam pod ręką)
-fix knorr Kurczak po meksykańsku (ale nie musi być)
-ryż

cebulkę przesmażamy na patelni,dodajemy w drobną kosteczkę mięsko,gdy już podsmażone (prawie miękkie) dodajemy pieczarki w ćwiartki pokrojone.Gdy puszczą sok, wrzucamy do tego surowy ryż i co chwile mieszamy. Gdy woda się wygotuję (z pieczarek) to wlewamy na patelnie fix (lub rosołek rozrobiony z wodą i 2 łyżkami przecieru pomidorowego) ,przykrywamy-pamiętając o mieszaniu (ryż łatwo przywiera) w razie potrzeby podlewać wodą,gdy ryż prawie miękki dodajemy drobno pokrojoną paprykę,kukurydzę i doprawiamy do smaku, Jeżeli fix był dodany to nie trzeba za wiele doprawiać. No i to chyba wszystko.
 
Do góry