Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
hmmm z tego co wiem to w Polsce trzeba takie oświadczenie podpisać przy urzędniku ;-)nathaliep a nie mozesz wyslac Kamilowi wniosku na paszport (najlepiej dwoch w razie czego) zeby podpisal in blanco i odeslal do Ciebie? W koncu nie musi sie przeciez osobiscie podpisac chyba przy skladaniu wniosku dla syna, czy jak to jest? Chyba wystarczy ze Ty jako matka bedziesz skladala ten wniosek osobiscie.
karlita w Berlinie mozna baaardzo duzo zobaczyc :-) Wszystko zalezy od tego na co sie nastawiacie - rozrywke, zwiedzanie czy po prostu spacer po Berlinie. Zamierzacie mieszkac w centrum czy gdzies blizej tej kliniki?
Ja mam dzisiaj wizyte u ginka. Ciekawe czy sie moja mala gwiazda przekrecila prawidlowo. Jak na moj gust to ma jeszcze glowe w chmurach lub lezy poprzecznie wiec pewnie bedziemy dyskutowac jak ja przekonac do tego zeby jednak grzecznie do dolu glowka sie ulozyla. Ide kawke robic i troche chalupe ogarnac.
Milego dnia zycze!

... w końcu bliżej niż dalej :-) szczerze już się nie mogę doczekać mimo że mam lekkie lęki
dużo rzeczy do załatwienia na miejscu ... pediatra - najważniejsze , przychodnia dla młodego, przedszkole i takie tak
wszystko bez znajomości niemieckiego HAHAHAHA

...karlita tak myslalam ze bedziecie chcieli blisko kliniki mieszkac. Niestety ta dzielnica nie nalezy do najprzyjemniejszych. Ogolnie turkownia wiec sie nie przestrasz ale my tam krotko mieszkalismy (boczna od Müllerstr) za czasow studenckich mojego meza i jakos dalo sie przezyc.
Jesli jedziecie samochodem to mam nadzieje ze wiecie, ze w Berlinie jest tzw. Umweltzone i trzeba miec przyklejona na szybie naklejke informujaca o tym do ktorej zony mozesz wjechac. Jesli takowej nie posiadacie to mozna zaplacic mandat z tym ze z tego co slyszalam to nie jest to jakas duza kwota.
Umweltzone Berlin
Umweltzone.pl – Plakietka ekologiczna Umweltzone
Faktycznie czasu nie macie wiele ale zawsze mozecie przynajmniej zlapac autobus linii 100 ktory jezdzi po najciekawszych miejscach Berlina i w ten sposob obejrzec troche miasta. Najlepiej pojechac U-Bahnem na Zoo bo tam jest wlasciwie centum komunikacyjne, turystyczne. Tam zlapiecie tez ten autobus i tam bedziecie mogli na przyklad pojsc do delifinarium, ktore jest przy zoo bo do samego zoo to juz kilkugodzinna wyprawa.
W kwestii co ciekawego mozna zrobic z dzieckiem w Berlinie to musi Ci powiedziec raczej Pati bo ja jeszcze zielona jestem. Ogolnie polecam zebyscie sobie kupili taki dzienny lub nawet 48 godzinny bilet na wszystkie srodki transportu. Bedziecie wtedy bardziej swobodni.
BVG.de - Tickets & Tarife - Tarifübersicht
Mozecie tez sobie pozwiedzac Berlin statkiem
Reederei Riedel - Home
Jak masz jeszcze jakies pytania to wal smialo :-)
Co do malej to wlasnie to jest najgorsze ze moze sie nawet przed samym porodem przekrecic a ze ma duzo miejsca i lata mi po brzuchu jak speedy gonzales to sie boje ze wlasnie taki numer nam wykreci. Problem polega na tym ze oni tutaj czesto na sile chca dziecko w brzuchu przekrecac a to jest bardzo bolesne ponoc i do tego jak napisalam powyzej nie daje gwarancji ze dziecko i tak sie wypnie ponownie tylkiem. Zobaczymy co dzisiaj moja ginka wymysli i do tego co powie lekarz na konsultacji w szpitalu w nastepnym tygodniu.
Zbieram sie powoli i w droge :-)
w Polsce to nierealne ;-)Czesc laski))
apropo paszportow...dla mlodej tez wyrabialam paszport w godzineale to tu w DE.
Karlita ja na Waszym miejscu wybralabym sie takim statkiem w maly rejsik-fajnie mozna poogladacpiekne miejsca tego mistazaraz przy glownym dwrorcu masz fajne knajpki "ala plaza" lezaki,miejsce do zabawy dla dzieci...dla doroslych dobre drinki,zimne piwko i muzyczka...piekna jest tez dzielnica Mitte
tam tez mozna fajnie pospacerowac.. wszystko tez zalezy od pogody...bo jak piekna to wszystko mozna robic...