reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Tabletki antykoncepcyjne

karo12345karo

Początkująca w BB
Witam mam pytanie odnośnie tabletek antykoncepcyjnych przyjmuje ovulan już 3 miesiące dzis już nie wzięłam bo mi się skończyły powinnam wziąć o 9 rano, byłam pewna że mam jeszcze blister ale się przeliczyłam co teraz ? Jutro na pewno kupię ponieważ mam receptę jak zacząć brać ? Raczej nie uda mi się kupić i wziąć o 9 tak jak zawsze brałam nie wiem jak to ogarnąć proszę o poradę, czy podczas stosunku dziś bądź jutro należy zabezpieczyć się dodatkowo bo te tabletki juz nie działają? Wspomnę że nie mam okresu ponieważ

reklama
Witam mam pytanie odnośnie tabletek antykoncepcyjnych przyjmuje ovulan już 3 miesiące dzis już nie wzięłam bo mi się skończyły powinnam wziąć o 9 rano, byłam pewna że mam jeszcze blister ale się przeliczyłam co teraz ? Jutro na pewno kupię ponieważ mam receptę jak zacząć brać ? Raczej nie uda mi się kupić i wziąć o 9 tak jak zawsze brałam nie wiem jak to ogarnąć proszę o poradę, czy podczas stosunku dziś bądź jutro należy zabezpieczyć się dodatkowo bo te tabletki juz nie działają? Wspomnę że nie mam okresu ponieważ
Zobacz co mówi ulotka.

"Pominięcie zastosowania leku Ovulan

Jeżeli opóźnienie w przyjmowaniu tabletek wynosi mniej niż 12 godzin skuteczność tabletki jest zachowana. Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę, a pozostałe przyjmować jak zazwyczaj.

Jeżeli opóźnienie w przyjmowaniu tabletek wynosi więcej niż 12 godzin skuteczność tabletki może być zmniejszona. Ryzyko zmniejszenia skuteczności antykoncepcyjnej tabletki zwiększa się wraz z ilością zapomnianych tabletek. Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę, a pozostałe przyjmować jak zazwyczaj. Przez następne 7 dni należy zastosować dodatkowo mechaniczną metodę antykoncepcji (np. prezerwatywa). Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku pominięcia przyjęcia jednej lub więcej tabletek w pierwszym tygodniu rozpoczęcia stosowania tabletek, jeżeli w tygodniu poprzedzającym zapomnienie doszło do współżycia."

Do góry