reklama

Tarczyca, TSH, FT3. FT4....

Temat na forum 'Łódź' rozpoczęty przez dymelek, 26 Maj 2010.

  1. dymelek

    dymelek Fanka BB :)

    Witam!!! :-D

    Założyłam ten temat, bo nie znalazłam na tej stronie takiego problemu. Osobiście potrzebuje pomocy :eek:. Moja lekarka prowadząca ciąże po moim kolejnym narzekaniu na złe samopoczucie i bóle brzucha zaleciła wykonanie badania TSH. Dodatkowo już na własną rękę wykonałam badanie FT3 i FT4, bo dowiedziałam się że w ciąży te frakcje są ważniejsze dla dzidziusia. Otrzymałam takie wyniki:
    TSH3 1,47 mlU/l norma 0,2-3,5
    FT3 3,29 pg/ml norma 2,57-4,43
    FT4 0,83 ng/dl norma 0,93 -1,7
    Jak widać FT4 nie mieści się w normie, natomiast TSH jest bez zarzutów. Mój ginekolog powiedział, że nie mam problemu skoro TSH jest w porządku. :szok:
    Napiszcie co o tym myślicie. Zastanawiam się nad zmianą lekarza lub konsultacjami endokrynologicznymi, jednak nie znam żadnego dobrego endokrynologa położnika, a nie chce trafić "z deszczu pod rynne".

    Bardzo liczę na pomoc. Może któraś z dziewczyn ma podobne problemy i trafiła do dobrego lekarza.

    Pozdrawiam!!!!

    [​IMG]
     
  2. Takhisis

    Takhisis Fanka BB :)

    ja tak miala...tsh norma, ft4 ponizej....a ft3 w normie,albo czasami powyzej....nic z tym nie robilam...urok ciazy...wynik czesto sie zmienial,bo robilam kilka razy
     
  3. reklama
  4. dymelek

    dymelek Fanka BB :)

    Trochę mi lepiej, ale jeszcze nie uczuję się spokojniejsza..... :-(
    [​IMG]
     
  5. dymelek

    dymelek Fanka BB :)

    Piszę jeszcze raz, bo możne jeszcze jakaś dziewczyna kiedyś to przeczyta. Postanowiłam udać się do dobrego endokrynologa, który oprócz wywiadu wykonał mi USG tarczycy. Okazało się, że wszystko jest dobrze!!!! Powiedział, że hormony mogę w ciąży tak się zachowywać i nie ma czym się przejmować. :-) Kobieta w ciąży powinna przyjmować więcej jodu ok 200mcg/dobę (150 to mininum). Dobrze jeść ryby morskie i pojechać nad morze jeżeli nie mam żadnych problemów. Oznaką kłopotów z tarczycą może być oprócz ogólnej apatii, sucha skóra, kłopoty z włosami. Jest normalne, że w ciąży tarczyca jest trochę powiększona.
    W związku z tą wizytą u lekarza endokrynologa i nauce na własnych błędach mogę powiedzieć: nie ma co wpadać w panikę.....
    [​IMG]
     

Poleć forum