reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tego nie możesz przegapić!

    Marzysz o własnej marce, o otworzeniu firmy? Wpadaj 8.03 o godz.10:30. Daria opowie, jak zacząć myśleć o produkcie? Jak stworzyła markę Clochee i jak udaje jej sie łączyć macierzyństwo z prowadzeniem firmy. Będzie czas na wasze pytania! Zapraszam serdecznie.

    Jeśli masz sposoby na kolki i ból brzuszka maluszka, nie przegap konkursu Vivomixx. Wygraj zakupy!

    Pozdrawiam Anna Ślusarczyk
reklama

Tarczyca

Dołączył(a)
3 Marzec 2021
Postów
2
Jest jakaś dziewczyna której udało się zajść dość szybko z tarczycą?
Keszcze nie mam stwierdzonej dopiero pójdę na wizytę. Na padaniach TSH wyszło powyżej 5
Co może pomóc w staraniu się?
To dla mnie ważne z góry dziękuję za odpowiedzi
 
reklama

Klauuudia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
25 Styczeń 2021
Postów
254
Napewno lekarz zapisze letrox/euthyrox
Dość szybko często się udaje zbić, ja najwyżej miałam pod 3 a teraz mam 1,8 z ostatnich wyników.
 

Sylwiaaa1234

Aktywna w BB
Dołączył(a)
17 Grudzień 2020
Postów
95
Ja niedoczynność miałam zdiagnozowaną dopiero w ciąży. W 8 tygodniu miałam TSH 5,2. Pójdź do endokrynologa, zleci resztę badań, może USG tarczycy i ustali leczenie ;)
 

KatJak

Fanka BB :)
Dołączył(a)
14 Maj 2020
Postów
594
Każda z nas ma tarczycę ;) ja np. mam niedoczynność i Hashimoto. Na początku miałam prawie 6, dostałam leki i mam teraz poniżej 2.
W ciążę zachodze szybko jednak jestem po 3 poronieniach - niewiadomo co dokładnie było przyczyną.
Musisz zgłosić się do endokrynologa. Zrobić dodatkowo cały panel tarczycowy. Lekarz dostosuje leki i zweryfikuje czy masz sama niedoczynność czy tak jak ja Hashimoto.
 

Lisa_

Fanka BB :)
Dołączył(a)
28 Wrzesień 2020
Postów
1 552
Mi po 8 tygodniach brania eutyrox 25(4tygodnie), kolejne 4, 50. Z 3.8 spadło do 1, 7.
Obecnie biorę 50 eutyrox, jestem w 15+4
 
Dołączył(a)
4 Marzec 2021
Postów
2
Jeśli zamierzasz się starać o dziecko to bierz dobry kompleks witamin do tego przeznaczony (kwas foliowy, DHA, witamina d oraz jod). Suplementacja jodu jest ważna w czasie ciąży, a czasami problemy z wysokim tsh biorą się z niedoboru właśnie.
Ja miałam lekko podwyższone i sama suplementacja udało mi się zbić do bezpiecznego poziomu, teraz tylko kontroluje. Być może u ciebie będzie podobnie, jeśli nie to tak czy inaczej przed ciąża powinno sie brać powyższe suplementy. Np. Mama DHA bo jakieś inne preparaty typu pregna zawierają żelazo, które możesz oczywiście brać już teraz, ale na samym początku ciąży jest niezalecane. Lepiej poziom zelaza wyrównać przed ciąża.
 

Asiuniaa174

Aktywna w BB
Dołączył(a)
16 Styczeń 2021
Postów
92
Ojj dziewczyny... U mnie tarczyca coś uparta... W 10 tc miałam 3,19, a teraz w 22 tc 3,2 mimo, że od początku lekarz zapisał mi euthyrox 50. Teraz mam 100. Za tydzień mam ponowić badania.
 

iz00lka

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
11 Marzec 2021
Postów
35
Ja mam Hashimoto i niedoczynność. W połowie grudnia TSH 13, po dawce Euthyroxu 50 w dwa miesiące spadło mi TSH na 3. Teraz zbijam dalej zwiększoną dawką Euthyroxu 75. Optymalne dla starań o ciąże jest poniżej dwóch ale zdarza się również, że kobietki z ogromnym TSH mimo to w ciążę również zachodzą.
Na tarczycę brałam dodatkowo cynk i selen :)
 

Asiuniaa174

Aktywna w BB
Dołączył(a)
16 Styczeń 2021
Postów
92
Ja mam Hashimoto i niedoczynność. W połowie grudnia TSH 13, po dawce Euthyroxu 50 w dwa miesiące spadło mi TSH na 3. Teraz zbijam dalej zwiększoną dawką Euthyroxu 75. Optymalne dla starań o ciąże jest poniżej dwóch ale zdarza się również, że kobietki z ogromnym TSH mimo to w ciążę również zachodzą.
Na tarczycę brałam dodatkowo cynk i selen :)
cynk i selen pomagają w "zbijaniu"? U mnie niestety nic nie chce ruszyć ☹️ 3,2 w 23 tc. Na początku ciąży 3,1.
 
reklama

iz00lka

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
11 Marzec 2021
Postów
35
Nie wiem czy pomagają ale lekarz kazał mi brać bo wspomaga to pracę tarczycy - musiałam brać 3 miesiące a potem zrobić przerwę żeby nie przedawkować. Kochana na Twoim miejscu bym się jakoś bardzo nie przejmowała bo norma w II trymestrze wynosi do 3,44 także Twój wynik się mieści.
Chyba, że u Ciebie są jakieś inne zalecenia i z tego względu próbuje Ci je lekarz jeszcze zbić ;)

Podaję źródło: mamaginekolog

Normy te dla populacji polskich kobiet wyglądają następująco:

TSH I trymestr 0,009-3.18 mIU/l

TSH II trymestr 0,05-3,44 mIU/l

TSH III trymestr 0,11-3,52 mIU/l

Według Europejskiego Towarzystwa Tyreologicznego górne wartości TSH dla poszczególnych trymestrów przedstawiają się następująco: I trymestr – 2,5 mIU/l, II trymestr – 3,0 mIU/l, III trymestr – 3,5 mIU/l.
 
Podobne tematy
Autor Tytuł Forum Odpowiedzi Data
Emilcia88 Tarczyca Ciąża, poród, połóg 12
Pandusia Znowu nam nie wyszło. Staramy się 17
N Wysokie anty-tg tarczyca Potrzebuję porady 1
K Wynik biopsji a planowanie ciąży Potrzebuję porady 6
Ania95 Tyreglobulina Potrzebuję porady 3
F Starania a problemy z tarczyca Staramy się 5
N Ciężki wybór, potrzebuje porady. Ciąża, poród, połóg 17
A Tarczyca maluszka. Pomocy! Potrzebuję porady 39
Folami83 Przyrost beta hcg ,tarczyca Ciąża, poród, połóg 28
D Tarczyca a ciąża Przyszłe mamy 9
U Tarczyca Potrzebuję porady 9
K Progesteron i tarczyca w ciąży Potrzebuję porady 7
Ewa87 Tarczyca -wyniki BB położna radzi mamom 30
M Tarczyca- wyniki Potrzebuję porady 2
M Czy to problemy z tarczyca Potrzebuję porady 1
W Niestabilna tarczyca Potrzebuję porady 1
W Wahania TSH w krótkim czasie Potrzebuję porady 5
A Niedoczynność tarczycy w ciąży Potrzebuję porady 44
C Femibion dla starających się a tarczyca Staramy się 15
M Tarczyca Potrzebuję porady 25
M tarczyca w ciąży Potrzebuję porady 11
E Tarczyca Potrzebuję porady 7
E Tarczyca Potrzebuję porady 42
Patryska153 Tarczyca ciążowa Potrzebuję porady 14
agusiaczek30 tarczyca Potrzebuję porady 9
A Tarczyca Potrzebuję porady 5
Kolorowa24 Tarczyca a ciąża Potrzebuję porady 6
D Tarczyca, TSH, FT3. FT4.... Łódź 3
M Tarczyca a ciąża Staramy się 608
D Guz na szyji po porodzie - tarczyca? Zdrowa mama 2

Podobne tematy

Do góry