reklama

Terminacja ciazy z zespołem Downa

bittersweet

Zaciekawiona BB
Witam.
Niestety jestem w 16tyg ciąży i dostałam wynik amniopuncji - z Downa. Jestem w Torunia, mój ginekolog przekazał mi wiadomość informując że będę musiała mieć częstsze usg. Gdy powiedzieliśmy z mężem że chcemy terminacji powiedział, że nie ma w Polsce takiej możliwości?? Bylismy bardzo zdziwieni ale on niemalże wyrzucił nas z gabinetu i powiedział że mamy się radzić innego ginekologa jak chcemy.. jesteśmy w szoku ostatnie 2 tygodnie to był dla nas dramat, ale zdążyliśmy podjąć decyzję co do tej ewentualności. Mam pytanie czy któraś z Was miała usuwane ciążę z tego powodu? Dodam że mój mąż ma w rodzinie 2 przypadki i po rozmowie z tymi rodzinami sami nam doradzili taką decyzję żeby zaoszczędzić cierpienia sobie i dziecku... Proszę o nazwiska lekarzy którzy się tego podejmą nieważne gdzie w Polsce.

reklama
Rozwiązanie
Spróbuj u innego lekarza ginekologa spytać. Ponoć jeśli dziecko ma wady genetyczne aborcja jest możliwa do 21 tygodnia ciąży i wystarczą do tego wyniki badań. O ile nic się nie zmieniło. Podzwoń po klinikach, tam prędzej udzielą ci informacji. Bo to już 16 tydzień. Zazwyczaj nawet za granicą aborcja legalnie jest możliwa do 12-14 tygodnia ciąży.

Za granicą to przed samym porodem można wykonać aborcję. W Polsce przeważnie do 24 tygodnia. Przecież wyniki amniopunkcji przeważnie są koło 20 tygodnia. A wcześniej ciężko uzyskac zgodę na terminacje, bo sam obraz USG nie jest podstawą do tego. Jestem ciekawa jak się sprawą zakończyła! Bo faktycznie w Polsce jest problem z uzyskaniem zgody gdy dziecko nie ma wady letalnej.
reklama
Pewnie, uroda minie, wyglad jest nie wazny ale zespol Downa ma specyficznie odrazajacy wyglad , I odrazu kojarzy sie z uposledzeniem umyslowym. To jakie wartosci przekazuje moim zdrowym dzieciom jest malo znaczace w kwestii unicestwienia dziecka z Downem gdyz nie mialoby to zadnego znaczenia. Widac ze przesiadujesz na forum zeby lowic takie perelki jak ja I sobie ulzyc ,tylko glupio robisz . Napisz cos o sobie, o swojej rodzinie , idealna kobieto ,natychmiast znajde ubytek w ideale . Dokladnie jak ty to robisz ,najlepiej komus wrzucac rozgrzebujac anonimowo kazde slowo, jego zycie i poglady w tak skrajnych momentach zycia ,fajnie co? Dowal trollu jeszcze !

Pewnie, uroda minie, wyglad jest nie wazny ale zespol Downa ma specyficznie odrazajacy wyglad , I odrazu kojarzy sie z uposledzeniem umyslowym. To jakie wartosci przekazuje moim zdrowym dzieciom jest malo znaczace w kwestii unicestwienia dziecka z Downem gdyz nie mialoby to zadnego znaczenia. Widac ze przesiadujesz na forum zeby lowic takie perelki jak ja I sobie ulzyc ,tylko glupio robisz . Napisz cos o sobie, o swojej rodzinie , idealna kobieto ,natychmiast znajde ubytek w ideale . Dokladnie jak ty to robisz ,najlepiej komus wrzucac rozgrzebujac anonimowo kazde slowo, jego zycie i poglady w tak skrajnych momentach zycia ,fajnie co? Dowal trollu jeszcze !
Ja sama pewnie bym dokonała terminacji dziecka z ZD ale z zupełnie innych powodów niż ty. Dla mnie te dzieci nie są odrażające. One są po prostu chore

Chcesz moje dane osobowe I wyniki badan niedowiarku ?
Ja po prostu nie wierzę, że można być taką ignorantką. Już nawet nie chodzi o to, że są tu rodzice dzieciaczków z zd i być może czytają Twoje wypociny (sama jestem zdania, że jeśli ktoś chce terminować ciążę, powinien mieć do tego prawo, zresztą nie tylko ze wskazaniem na jakieś choroby) ale sposób w jaki opisujesz dzieci urodzone z tą chorobą, świadczy o naprawdę całkowitym braku taktu, wyczucia i empatii. Jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to lepiej milczeć...

Ja sama pewnie bym dokonała terminacji dziecka z ZD ale z zupełnie innych powodów niż ty. Dla mnie te dzieci nie są odrażające. One są po prostu chore
To nie jedynie wyglad decyduje u mnie, a fakt ze wiem jak wyglada ich pozniejsze zycie , kiedy placza ,sa samotni , nie maja nikogo ale rownoczesnie maja swiadomosc bycia innymi. Potrzeba olbrzymich zasobow finansowych zeby osobie z ZD zapewnic przyszlosc po swojej smierci. Ja napisalam co czuje a tego pisac nie wolno, ma byc slodkopierdzace dziumdzianie I absolutnie zakazane nazywanie rzeczy po imieniu. Chodzilas kiedys z osoba z ZD po ulicy ????? Ja chodzilam , cale miesiace I widzialam jak patrza ludzie . Nie wyobrazam sobie gdyby ta osoba byla ze mna jako moje dziecko . Tyle w temacie

Ja po prostu nie wierzę, że można być taką ignorantką. Już nawet nie chodzi o to, że są tu rodzice dzieciaczków z zd i być może czytają Twoje wypociny (sama jestem zdania, że jeśli ktoś chce terminować ciążę, powinien mieć do tego prawo, zresztą nie tylko ze wskazaniem na jakieś choroby) ale sposób w jaki opisujesz dzieci urodzone z tą chorobą, świadczy o naprawdę całkowitym braku taktu, wyczucia i empatii. Jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to lepiej milczeć...
Rodzice dzieci z ZD wchodzacy na temat osoby ktora chce dokonac terminacji ciazy dziecka z ZD .... po co? Zeby sie masochistycznie katowac czy opluwac kobiete w dramatycznej sytuacji, bo samemu postanowilo sie urodzic dziecko z ZD ????

reklama
Jesteś idiotką, a nie estetką ;)
Jest po prostu osobą w trudnej, tragicznej sytuacji. Reakcje ludzi w takich sytuacjach są różne i trudne.

Mówi się, że osoby agresywne, atakujące i oskarżające są takie bo czują się same winne, same czują się źle - Ania używając takich słów, sama się tak czuje i odczuwa teraz całe rozgoryczenie tego świata - wyrażone po prostu złymi słowami.
Ale to, że ktoś nie radzi sobie ze swoją złością czy żalem nie czyni z niego idioty.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry