• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Toksoplazmoza 19 tydzień

Witaj 😘 A więc do końca ciąży biorę Rovamycine 3 x dziennie. Jeżeli lek dobrze się przyswoi to będzie dobrze. Za dwa tygodnie następne badania i wizyta. Lekarz opowiedziała na czym polega ta choroba i uspokoiła mnie, że nie mam czym za wczasu się denerwować. Że dzieci rodzą się zdrowe .
toksoplazmoza, listerioza i reszta chorób są bardzo niebezpieczne, ale jeżeli nie są zdiagnozowane w czasie i kobieta nie otrzymuje odpowiedniego leczenia. Ty jesteś pod stałą opieką lekarza i masz lek, więc postaraj się tak tym bardzo nie martwić, chociaż wiem, że ciężko ❤️

reklama
toksoplazmoza, listerioza i reszta chorób są bardzo niebezpieczne, ale jeżeli nie są zdiagnozowane w czasie i kobieta nie otrzymuje odpowiedniego leczenia. Ty jesteś pod stałą opieką lekarza i masz lek, więc postaraj się tak tym bardzo nie martwić, chociaż wiem, że ciężko ❤️
Orientujesz się może po jakim czasie od zakażenia matki może zarazić się dziecko? Niby w 2 trymestrze szansa to ok 50% ale nigdzie nie widzę od którego momentu: czy od momentu zjedzenia z czy choroba najpierw musi się uaktywnić u matki i ile po tym jak wyjdą dodatnie igm trzeba zacząć brać antybiotyk żeby zmieścić się w oknie.

Orientujesz się może po jakim czasie od zakażenia matki może zarazić się dziecko? Niby w 2 trymestrze szansa to ok 50% ale nigdzie nie widzę od którego momentu: czy od momentu zjedzenia z czy choroba najpierw musi się uaktywnić u matki i ile po tym jak wyjdą dodatnie igm trzeba zacząć brać antybiotyk żeby zmieścić się w oknie.
Wydaje mi się, że najpierw musi się uaktywnić, bo sam proces inkubacji trochę trwa

Tak, ale po uaktywnieniu można dopiero go wykryć u matki, i wtedy jednocześnie zaczyna zarażać się dziecko? Czy jeszcze jest trochę czasu. Serio nigdzie nie piszą 🤔
A co do tego to nie mam pojęcia…ale może jest tak, że od rozwoju infekcji mija trochę czasu zanim przedostanie się do łożyska (o ile w ogóle)? Nie wiem

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry