reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Torbiel na łożysku

Ika89....

Fanka BB :)
Miasto
Poznań
Czy któraś miała torbiel na łożysku? Obecnie jestem w 13 tygodniu ciąży i okazało się że mam torbiel na łożysku o wielkości 18mm. Trochę panikuje ...

reklama
Torbieli nie, ale w obydwu ciążach krwiaki. W pierwszej ciąży lekarz nawet mnie nie oświecił co to tylko powiedział, że mam coś co się powinno wchłonąć, a się nie wchłonęło i do obserwancji. Drugi w drugiej ciąży kazał mi sie 3 tyg oszczędzać. Na następnym usg było ok.

Torbiele mają to do siebie, że też uwielbiają pojawiać się i wchłaniać na różnych częściach ciała. Ja mam w mózgu 6x4 bezmiennie od 2012. Nie wiem, jak z ciązami, ale w moim przypadku jeśli się nie powiększa, ani nic to po prostu mam żyć normalnie. Jeśli lekarz nic nie komentował i nie zalecał to może potraktuj ją jak krwiaka i narazie do następnego usg prowadź ostrożny tryb życia i sama się wchłonie. Moja kuzynka tak miewa z torbielami na jajnikach. Ostatnio miała 7 cm, dostała leczenie i torbiel sobie poszła w zapomnienie. U Ciebie 1,8 mm to niedużo pomimo niefortunnej lokalizacji.

Na mój gust,( ale ja lekarzem nie jestem, a medycynę kończyłam na uniwersytecie Google :p) nic nie powinno się stać. Na razie się nie stresuj. Poczekaj do kolejnej wizyty. A jak byś się bardzo przejmowała to najwyżej idź na kolejna kontrolę wcześniej.

Do góry