reklama

Torty artystyczne mojego autorstwa :)

Temat na forum 'Moje hobby' rozpoczęty przez elusl, 2 Sierpień 2012.

  1. elusl

    elusl Fanka BB :)

    Cześć dziewczyny!

    No więc i przyszła pora na przedstawienie mojego hobby. Od ponad 1,5 roku wtajemniczam się w pieczenie i dekorowanie tortów artystycznych - pokrytych lukrem plastycznym :-) Wszystkie torty wykonuję własnoręcznie od podstaw: czyli od przesiania mąki na biszkopt, po wykonanie zdobień z własnej roboty lukru plastycznego (kupny luklier jest niesmaczny, naszpikowany chemią!). Póki co na czas ciąży troszkę spasowałam z tortami, ale zamierzam do nich wrócić. Nie będę za dużo pisała, bo te torty je się buzią i oczami, więc najlepiej jak same na nie zerkniecie: zapraszam na moją stronę Cukiernica.eu - Torty artystyczne Eli
     
  2. Mistralka

    Mistralka Gość

    Witaj ELUSL.
    Ja także kocham dekorowanie lukrem plastycznym.Mam ponad 3 letnie doświadczenie w tym kursy ukończone w Anglii.
    Nie wiem dlaczego piszesz że lukier kupny jest naszpikowany chemią????I że jest niesmaczny!
    To są jakieś brednie oczywiste!lukier domowy nigdy nie będzie wyglądał jak ten kupny,a jeżeli chcesz robić profesjonalnie wyglądające torty musisz niestety korzystać z kupnego!
    Mam mnóstwo znajomych koleżanek z całej Polski zajmujące się wypiekiem i dekoracją tortów w stylu angielskim i chyba wszystkie zgodnie poparły by moje zdanie bo na tyle znam profesjonalne podejście do dekorowania.

    Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć lub szukasz inspiracji zapraszam na mojego bloga-instruktażowego:

    Słodka dekoracja
     
  3. reklama
  4. elusl

    elusl Fanka BB :)

    Mistralka dziękuję za Twój komentarz, ja tortami zajmuje się czysto hobbistycznie, nie przeszłam żadnych kursów, także moje podstawowe umiejętności chowają się przy Twoim doświadczeniu ;-) co do kupnego lukru, to jedynie z takim sztucznie pachnącym się spotkałam, nie miałam okazji pracować na innym, dlatego postanowiłam, że zacznę robić własny, no i póki co na własnym jadę :-) może poleciłabyś mi lukier konkretnej firmy? taki, z którym mogłabym śmiało pracować, który by smakował... :-)

    P.S. świetny blog!
     
  5. Mistralka

    Mistralka Gość

    elusl-
    moje koleżanki kupują i polecają Pettinice white(Bakels).
    Ja osobiście obkładałam nią w styczniu tort ślubny dla brata i naprawdę świetny lukier!Zazwyczaj kupują wiaderko 5kg,ale być może są mniejsze pojemności?Nie wiem.
    Ja korzystam z Dr.Oetkera,angielski lukier,tak więc nie doradzę ci na 100 bo polskie realia znam tylko z forum i jak powyżej opisałam.
    Nie wiem co to za lukier zapachowy kupiłaś ?Jakiej firmy>?Gdzie?
    Najlepiej jest kupić biały lukier i wrobić w niego odrobinkę aromatu taki jaki ci pasuję.Osobiście lubię cytrynowy lub pomarańczowy:)
    Z lukrem jest jak z kurczakiem.Większość z nas uwielbia pieczonego,jednakże nie przepada za skórką.Tak samo jest z obłożonym tortem,nie każdy musi zjeść lukier!:)

    Lukier na twoich tortach wygląda na domowy:)To widać na pierwszy rzut oka,szczególnie na tym bardzo niebieskim torcie gdzie barwnik wsiąkł w większe grudki cukru i widać je ciemniejsze na torcie.Na kupnym lukrze nie ma takich różnic:)

    Wiem że zaczynasz dopiero,ale zrobiłaś już ofertę dla klienta,więc postaraj się aby fotografie wyglądały bardziej przejrzyście i apetycznie.Taka moja rada.

    Jakby co-pisz.
    Pozdrawiam
    Monia
     
  6. elusl

    elusl Fanka BB :)

    Super! ślicznie dziękuję ci za te wszystkie cenne rady. przy najbliższej okazji spróbuję zakupić lukier, o którym wspomniałaś i poczynić z nim same dobre rzeczy:-)
    lukier, który kupiłam i który tak kiepsko smakował i pachniał, kupiłam w hurtowni cukierniczej i nie pamiętam jaka firma była podana na etykietce :/

    a ten mój domowy lukier wiem, że bardzo różni się od tych profesjonalnych - przede wszystkim nie jest tak gładki, wyczuwalne w nim są drobinki cukru pudru :/

    co do fotografii, to sprawa jasna, mąż będzie pstrykał... :)

    jak coś, to pozwolę sobie ciebie podpytywać:-)
     
  7. Mistralka

    Mistralka Gość

    :)))))))))))))))))))))))))))
    Domowej roboty lukier plastyczny rozni sie poniewaz cukier puder cukrowi pudrowi nie rowny niestety!
    Jeden jest wspaniale zmielony na pyl a w innym sa niestety grudki.Wiem ze dziewczyny ktore robily w domu lukier urzywaly Kupca-Diamant niestety odradzaly..
    Tak samo sprawa sie ma z podsypywaniem pudru pod rozwalkowywany lukier-nawet ten profesjonalny.Jezeli uzyjesz slabej jakosci pudru-zepsujesz efekt bo wieksze grudki wejda w mase lub narobia wglebien i rysek:(

    Ja zdjecia dodatkowo obrabiam dla lepszej widocznosci.Staram sie robic na jasnym tle.Jak poeksperymentujesz dojdziesz do zadowalajacego efektu:)

    Pozdrawiam serdecznie.
     
  8. elusl

    elusl Fanka BB :)

    dokładnie tak jak piszesz, Diamant Kupca jest za słabo zmielony; wypróbowałam cukier puder wielu firm i żadnej nie był na tyle wspaniały, aby właśnie m.in. po podsypywaniu nie pozostawiał wgłębień, które jak się dobrze człowiek przyjrzy nie wyglądają za estetyczmnie - co prawda osoby, którym piekłam torty były nimi zachwycone, ale ja sama baaaardzo często byłam niezadowolona z efektu :/ właśnie głownie przez cukier puder, który mi utrudniał. liczę, że przy najbliższej okazji, jak kupię polecany przez ciebie lukier, to zdecydowanie łatwiej będzie mi działać :)
     
  9. Ayni

    Ayni Umm Adam

    Witam dziewczyny. Ja od niedawna też się zabralam za pieczenie. Mam na swoim koncie już 4 wypieki w tym jedna prace konkursowa (zajelam drugie miejsce) wszystkiego uczę się od podstaw ale widzę, że nie ma się czego obawiać wszystko ladnie wychodzi tylko plecy bola.

    Oto moj torcik dla męża ze wczoraj :
     

    Załączniki:

  10. reklama
  11. wiatraczek

    wiatraczek Fanka BB :)

    To i ja się pochwalę. Nie artystyczne to co prawda, i nie tort z prawdziwego zdarzenia, ale moje 6-letnie dziecię takie oto cudo wykombinowało:tak:
    101_2484.jpg braciszek 3-letni dzielnie pomagał

    101_2485.jpg tu efekt końcowy

    101_2490.jpg artysta ze swoim dziełem
     
  12. kasiuleczka25

    kasiuleczka25 Fanka BB :)

    ja sie przemoglam do pichcenia tortow po tym jak nie zasmakowaly mi kupne torty na pierwsze i na drugie urodziny corci. wiec na trzecie urodzinki upieklam sama i tak od tego momentu raz do roku wyzywam sie na tortach tworczo:-D. jak na razie mam na koncie 3 torty - hello kitty tu sama robilam mase, tort lalka tutaj zabawa z bita smietaná i barwnikami, i tort Roszpunka bita smietana polaczone z maskarpone i barwnikami. images_P1040394_zmniejszacz-pl_3901.jpg P1080877_zmniejszacz-pl_68705.jpg P1120630.jpg
     

Poleć forum