reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Masa kreatywności, czyli Farma Świeżości!

    Wskakuj na Farmę Świeżości i sprawdź propozycje dla dzieci 3-10 l. Jasne, że wskakuję.

    Nie zapomnijcie wziąć udział w konkursie Netto: Zdobądź nagrody!

reklama

Toxoplazmoza - wyniki badań

Anita87

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
10 Grudzień 2016
Postów
52
Miasto
Konin
Witam :)
W zeszłą sobotę robiłam zlecone przez ginekologa badania. Wówczas był to 9 tydzień ciąży. O ile potrafię odczytać wyniki krwi, moczu, tak z odczytaniem wyników dotyczących toxoplazmozy zupełnie sobie nie radzę. Nie mam pojęcia czy ją przechodziłam, czy jestem na nią narażona.
Uprzejmie proszę o rozszyfrowanie moich wyników.
Wizytę mam dopiero za ponad tydzień ;/

Mam nadzieję, że link się otworzy
file:///C:/Users/Anita/Desktop/20161210_141502-1.jpg

Pozdrawiam,
Anita
 
reklama

Anita87

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
10 Grudzień 2016
Postów
52
Miasto
Konin
Poniżej wyniki, raczej link nie odpali ;/

Biochemia

L43 - Glukoza 5.0 mmol/l [3.9-5.5]

P-ciala p/CMV IgG <0.150 RU/ml
UJEMNY [<16.0]
WATPLIWY [16.0-22.0]
DODATNI [>22.0]

P-cialap/CMV IgM  0.401 [<0.8]
U79 - USR (-) ujemny

Immunochemia

X45 Toxoplazmoza IgM 0.680 [<0.8]
L69 - TSH 2.440 lU/ml [0.27-4.2]
O69 - fT4 II 1.250 ng/dl [0.932-1.7]
O09 - anty - TPO 32.9 IU/ml [0-34]
X45 - Toxoplazmoza IgG 2219.000 IU/ml
Niereaktywne <1.0 IU/ml
Nieokreślone 1.0-30.0 IU/ml
Reaktywne >30.0 IU/ml

Anita
 

Anita87

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
10 Grudzień 2016
Postów
52
Miasto
Konin
Dziękuję za odpowiedź.
A proszę mi wytłumaczyć po czym Pani wnioskuje fakt, że przebyłam i mam przeciwciała?

Anita
 

adiika

Fanka BB :)
Dołączył(a)
8 Październik 2015
Postów
647
Wysoka wartość IgG świadczy o przebytym zakażeniu przy ujemnym wyniku IgM. Jeśli IgM byłoby dodatnie to wynikałoby, że jest ono świeże i właśnie teraz Pani przechodzi toksoplazmozę.
 

rozmaryn

1+1+1+1 :)
Dołączył(a)
7 Kwiecień 2015
Postów
1 643
Wysoka wartość IgG świadczy o przebytym zakażeniu przy ujemnym wyniku IgM. Jeśli IgM byłoby dodatnie to wynikałoby, że jest ono świeże i właśnie teraz Pani przechodzi toksoplazmozę.
zgadzam się tylko w opisie wyników jest napisane że jak IgM jest <1 to choroba jest nie reaktywny. Poza tym wy iki i tak musi zinterpretować lekarz i bez niego nie da się podjąć żadnych kroków
 

gosiak13

Początkująca w BB
Dołączył(a)
12 Grudzień 2016
Postów
15
Anita i co Ci powiedział lekarz? Trzymam kciuki by nie była to toxoplazmoza, bo jest raczej niepożądana dla kobiet w ciązy. No, ale ciężko wszystko przewidzieć, gdyż ciąża nie zawsze bywa zaplanowana;)
 

Anita87

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
10 Grudzień 2016
Postów
52
Miasto
Konin
Przechodziłam toxoplazmozę dawno dawno temu
Ogolnie miałam bardzo dobre wyniki.
Zdziwił się, że przez tyle lat pracy z dziećmi nie przechodziłam cytomegalii, ale i to mi nie grozi.


 
reklama

Zając Czerwcowy

Moderator
Członek załogi
Dołączył(a)
17 Październik 2016
Postów
23 362
Ooo dzien dobry :) trafilam na was o dzien za pozno ;) czekam na wizyte planowa u lekarza. Wczoraj mialam nerwa. Jestem w 20tc. Przed ciaza Toxo igg 93 igm nieobecne. W 20 tc igg 99 igm nieobecne. Czekam co powie lekarz. Jak myslicie ?

p19u9jcg81ehxczt.png
 
Podobne tematy
Autor Tytuł Forum Odpowiedzi Data
H Toxoplazmoza, dziwne wyniki Ciąża, poród, połóg 5
pchelka10.05 Wyniki toxoplazmoza i cytomegalia proszę o pomoc w interpretacji Potrzebuję porady 4
K Toxoplazmoza interpretacja wyniku Ciąża, poród, połóg 6
AmaaMo Toxoplazmoza w III trymestrze Potrzebuję porady 3
N Toxoplazmoza Potrzebuję porady 17
bleucoco Toxoplazmoza słabo dodatnia Potrzebuję porady 4
Nalia91 Cytomegalia i toxoplazmoza Potrzebuję porady 4
Narebia Toxoplazmoza Ciąża, poród, połóg 30
N p/c przeciw kardiolipinie po jakim czasie wyniki? Staramy się 0
X TSH źle wyniki 1 trymestr Przyszłe mamy 6
Magdaa..K123 Wyniki badań Staramy się 6
A Wyniki interpretacja Ciąża, poród, połóg 6
Klauuudia Wyniki moczu Potrzebuję porady 5
Maraton Wyniki badania prenatalnego Potrzebuję porady 22
K Wyniki testu Pappa Ciąża, poród, połóg 3
Y Słabe wyniki nasienia Potrzebuję porady 0
M Wyniki amnio Potrzebuję porady 1
N Wyniki biopsji endometrium Staramy się 7
Nalia91 Czy te wyniki moczu są dobre? Potrzebuję porady 4
Jeaaaaa 30 Wyniki badań NASIENIA, proszę o opinnie! Potrzebuję porady 2
Aga.s Wyniki seminogramu a in vitro Potrzebuję porady 2
M Złe wyniki krwi i moczu! 20 tydzień ciąży Przyszłe mamy 23
Piopio Wyniki badań nasienia : dobre czy złe? Pomocy Potrzebuję porady 4
Pimpusia99 Wyniki badań nasienia Staramy się 21
N Wyniki badań nasienia Potrzebuję porady 1
A Wyniki KIR - pomóżcie Potrzebuję porady 0
C BETA wykazuje ciążę a dostałam miesiączkę Staramy się 19
Nalia91 Wyniki moczu 8tc Ciąża, poród, połóg 1
Nalia91 Wyniki moczu 8tc Potrzebuję porady 0
N Wyniki badania trombofilia celiakia Potrzebuję porady 12
A Złe wyniki nasienia:( Staramy się 38
marina7 Wyniki TSH, fT3 i fT4 w II trymestrze Potrzebuję porady 10
N wyniki, a insulinooporność Staramy się 1
B Wyniki Krzywej cukrowej Potrzebuję porady 8
Hiro20 Wyniki Badań Staramy się 19
Kamila19972 Interpretacja wyników Ciąża, poród, połóg 4
halfalive Wyniki PAPPA i wolne HCG Potrzebuję porady 13
Lily2389 Wyniki badań Potrzebuję porady 16
M Wynik Badania Nasienia proszę o Analizę. Potrzebuję porady 3
N Wyniki Zdrowie 15
J Przeciwciała ANA1 wyniki proszę o pomoc Ciąża po poronieniu 5
J Wyniki oceny nasienia Potrzebuję porady 6
W Test pappa - wyniki Potrzebuję porady 18
ciazniczka poronienie, wyniki badan na trombofilie - pomocy! Potrzebuję porady 9
K Wyniki wymazu z szyjki macicy Staramy się 0
Klaudia0108 Pomóżcie zinterpretować wyniki Potrzebuję porady 8
Mosia1989 Trisomia 13 - wyniki badań prenatalnych Potrzebuję porady 13
Anio0lek Wyniki badania nasienia Potrzebuję porady 4
Margaretka@ Czekając na amniopunkcję i wyniki Ciąża, poród, połóg 1
H Wyniki badania nasienia Staramy się 24

Podobne tematy

Do góry