Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Wynik z amnio to kariotyp nieprawidłowy męski 45, XY der (13,14)(q10,q10). Pytam o genetyka bo nasz bardzo mocno zasugerował że dziecię mogło dostać translokację od któregoś z nas, a i tak pozostała zrównoważona.Tak rozmawialiśmy z genetykiem i próbujemy jak najszybciej zbadać kto z nas jest nosicielem. Niestety u płodu wyszło zespół downa „rodzinny”. Czyli po kims od nas![]()
Czy taka translokację zrównoważona u dziecka złapali na amnio? Wtedy kariotyp jest i tak prawidłowy czy nie?
Mi lekarz mówił ze są trzy opcje gdy rodzic ma translokację zrównoważona, albo dziecko jest e pełni zdrowe pod tym katem, albo odziedziczy translokację zrownowazona( czyli wszystko Ok problem pojawi się gdy dziecko będzie chciało mieć dzieci bo wtedy znów może to dalej przekazać) albo odziedziczy niezrownowazona (czyli tak jak u nas ZD u Ciebie inny zespół). Szanse na ta trzecia opcje są zależne od tego kto jest z rodziców nosicielem u nas albo 2% albo około 12% ( jeśli to ja, jeszcze nie przepadaliśmy naszych kariotypow).Wynik z amnio to kariotyp nieprawidłowy męski 45, XY der (13,14)(q10,q10). Pytam o genetyka bo nasz bardzo mocno zasugerował że dziecię mogło dostać translokację od któregoś z nas, a i tak pozostała zrównoważona.
Ja mam takąUrodziłam niedawno dziecko z translokacją zrównoważoną 13 i 14, ale na nasze kariotypy czekam bo genetyk nie wyklucza że któreś z nas jest nosicielem takiej aberracji. Rozmawialiście z genetykiem?