• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Trisomia 13, wysokie ryzyko

SmoczyKwiat69

Fanka BB :)
Cześć.

W miniony czwartek otrzymaliśmy wyniki badań prenatalnych pierwszego trymestru.

Ryzyko trisomii 13 1:25

USG było prawidłowe, parametry w normie. Pani Doktor powiedziała, że wszystko "zepsuła biochemia".

Wolne Beta hcg 0,857 MoM
PAPP-A 0,351 MoM

Zdecydowaliśmy się na panel prenatalny panorama + panel mikrodelecji. Ze względu na brak zestawu do badania w laboratorium, możemy go wykonać najwcześniej w poniedziałek. Później prawdopodobnie amniopunkcja, której bardzo się boję.

Czy któraś z Was miała tak wysokie ryzyko? Jak to wszystko potoczyło się dalej?

reklama
Cześć.

W miniony czwartek otrzymaliśmy wyniki badań prenatalnych pierwszego trymestru.

Ryzyko trisomii 13 1:25

USG było prawidłowe, parametry w normie. Pani Doktor powiedziała, że wszystko "zepsuła biochemia".

Wolne Beta hcg 0,857 MoM
PAPP-A 0,351 MoM

Zdecydowaliśmy się na panel prenatalny panorama + panel mikrodelecji. Ze względu na brak zestawu do badania w laboratorium, możemy go wykonać najwcześniej w poniedziałek. Później prawdopodobnie amniopunkcja, której bardzo się boję.

Czy któraś z Was miała tak wysokie ryzyko? Jak to wszystko potoczyło się dalej?
Przy takim ryzyku szkoda pieniędzy na panoramę, robiłabym od razu amniopunkcje, bo te testy to nadal statystyka, mnie osobiście by nieuspokoily.
Mialam amnio i nie taki diabeł straszny jak go malują.

Też by od razu robiła amniopunkcję, bo panorama to jednak nadal test przesiewowy. U mnie ryzyku nie było tak duże, zdecydowałam się od razu na amniopunkcję. Sama amniopunkcja w porządku, jak dla mnie można to nazwać dyskomfortem. Wiadomo, trzeba wbić igłę, więc zależy jakie ktoś ma podjęcie do igieł. Czekanie na wyniki strasznie się dłużyło.

Jedynie amniopunkcja bo to już jest na prawdę wyliczone wysokie ryzyko. I tak jak wyżej panorama to jest test przesiewowy i nie będziesz miała pewności nawet po przyjściu wyników.
Zdecyduj się na aminopunkcję 🫂

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry