reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Trudne początki ciąży

Mo_nika1307

Początkująca w BB
Hej Dziewczyny, pisałam niedawno o tym że miesiąc temu wyszły mi jakieś ledwo widoczne kreseczki na teście, potem okazało się że to jednak nie ciąża, może zalany test...
Teraz jest szczęście, dwie grube krechy, wg kalkulatorów ciąży zaczynam obecnie 7tc 🥰 jestem po poronieniu 4 lata temu, na pokładzie rezolutna 6latka. Pierwszą wizytę mam umówioną na 16 czerwca, bo wcześniej nie dało się nigdzie wbić.
Oczywiście badam się systematycznie pod kątem BHCG oraz progesteronu i tu włącza mi się pewna lampka...
Wyniki z 04.06.
Bhcg - 31534
Progesteron - 27.43
Wyniki z 06.06.
Bhcg - 43556
Progesteron - 24.3
Przyrost bety niby na poziomie ok 37% a nie 60% jak powinno być, martwi mnie to, bo ostatnio przy poronieniu bylo podobnie, ale te przyrosty malały przy mniejszych wartościach, natomiast Google i wszelkie artykuły lekarskie mówią o tym że jak beta jest powyżej 1500 to przyrosty nie są już takie dynamiczne i nie ma się co stresować jej wartościami. Co jednak i tak wzbudza mój niepokój 😪 co myślicie o progesteronie? Załatwiłam sobie duphaston w tabletkach który stosuje od dnia wykonania pozytywnego testu, czyli właśnie od 4 czerwca. Ale ten wynik z wczoraj, po zażywania dupka i jego spadek...? Z Waszego doświadczenia jak to wygląda?

W

reklama
Odetchnij i się nie nakręcaj. Nie rób już badań. Progesteron masz ok. Bierzesz prog z zalecenia lekarza? Przykra prawda jest taka, że jak ciąża ma się nie utrzymać nawet cały progesteron świata jej nie pomoże. Czekaj na wizytę.

Czy coś oprócz tej bety Cię jeszcze niepokoi? Masz jakieś plamienia, krwawienia czy coś?
Bo ta beta naprawdę jest bardzo wysoka i nic tu nie wskazuje na to że jest źle. Przy takich wartościach nie ma już tego podwojenia o 66%..
Co więcej jeśli zaczynasz 7tc to jesteśmy gdzieś na podobnym poziomie a ja 31 maja miałam dopiero 1100 betę 🙈 więc twoja jest mega wysoka i dobrze to wygląda. Nie bierze leków na własną rękę. Popatrz, może gdzieś uda ci się iść wcześniej, nawet prywatnie jeśli tak się martwisz. Mój lekarz np mówi że im mniej leków w ciąży tym lepiej i nawet Apap kazał brać już w ostateczności, nospy też mi nie polecał.. ja akurat brałam luteinę w poprzedniej bo inny lekarz kazał mi brać ze względu na poronienie, a jak trafiłam do mojego prowadzącego to powiedział że tu nie było żadnej potrzeby tego brać ale teraz już nie mogę od tak odstawić bo tylko mogę pogorszyć sytuację i brałam go chyba do 15tc.
Spróbuj się nie martwic 🍀

Hej Dziewczyny, pisałam niedawno o tym że miesiąc temu wyszły mi jakieś ledwo widoczne kreseczki na teście, potem okazało się że to jednak nie ciąża, może zalany test...
Teraz jest szczęście, dwie grube krechy, wg kalkulatorów ciąży zaczynam obecnie 7tc 🥰 jestem po poronieniu 4 lata temu, na pokładzie rezolutna 6latka. Pierwszą wizytę mam umówioną na 16 czerwca, bo wcześniej nie dało się nigdzie wbić.
Oczywiście badam się systematycznie pod kątem BHCG oraz progesteronu i tu włącza mi się pewna lampka...
Wyniki z 04.06.
Bhcg - 31534
Progesteron - 27.43
Wyniki z 06.06.
Bhcg - 43556
Progesteron - 24.3
Przyrost bety niby na poziomie ok 37% a nie 60% jak powinno być, martwi mnie to, bo ostatnio przy poronieniu bylo podobnie, ale te przyrosty malały przy mniejszych wartościach, natomiast Google i wszelkie artykuły lekarskie mówią o tym że jak beta jest powyżej 1500 to przyrosty nie są już takie dynamiczne i nie ma się co stresować jej wartościami. Co jednak i tak wzbudza mój niepokój 😪 co myślicie o progesteronie? Załatwiłam sobie duphaston w tabletkach który stosuje od dnia wykonania pozytywnego testu, czyli właśnie od 4 czerwca. Ale ten wynik z wczoraj, po zażywania dupka i jego spadek...? Z Waszego doświadczenia jak to wygląda?

W

Mam nadzieję, że bierzesz (patrząc na wynik zupełnie niepotrzebnie) ten lek zgodnie z zaleceniem lekarza, a nie z jakiegoś dziwnego receptomatu czy innego czarnego rynku.
To jest lek na receptę i jak każdy nie jest obojętny dla płodu - branie go bo tak sobie wymyśliłaś jest trubo nieodpowiedzialnie

Dziewczyny dziękuję za Wasze odpowiedzi ❤️
Dupka biorę bo w poprzedniej ciąży miałam progesteron na poziomie 11, więc później, "po wszystkim" będąc na kontroli u mojej gin, stwierdziła że następnym razem w ciąży duphaston włączymy tak w razie "w" aby ten progesteron nie spadał i aby wszystko się rozwijało.
Mam znajomą która pracuje w aptece, więc od niej załatwiłam dupka, a receptę mam jej dostarczyć po wizycie.
Dziś mam jeszcze dzwonić do miejsca gdzie przyjmuje moja lekarka czy czasem nie zwolnił się jakiś termin na najbliższy poniedziałek. Może akurat coś się uda 😉
Poza tym lekko pobolewa mnie podbrzusze, ale nie tak jak na okres, raczej jakby tam się wszystko rozciągało...cycki bolą mnie niesamowicie i czasem mnie po prostu zmuli, ale póki co bez wymiotów. To na razie moje jedyne bolączki ciążowe 😃

Pocieszyłyście mnie Waszymi słowami, muszę naprawdę wyluzować i zacząć normalnie funkcjonować, chociaż nie jest to łatwe mając na koncie poronienie i świadomość od jakiego momentu wtedy zaczęli się wszystko puść... Ale tak jak mówicie - po przekroczeniu pewnych wartości bhcg po prostu trzeba sobie odpuścić dalsze wyniki i cieszyć się własnym stanem.

Wszystkim nam tutaj życzę duuużo dobrego i samych szczęśliwych rozwiązań 🥰

Czy coś oprócz tej bety Cię jeszcze niepokoi? Masz jakieś plamienia, krwawienia czy coś?
Bo ta beta naprawdę jest bardzo wysoka i nic tu nie wskazuje na to że jest źle. Przy takich wartościach nie ma już tego podwojenia o 66%..
Co więcej jeśli zaczynasz 7tc to jesteśmy gdzieś na podobnym poziomie a ja 31 maja miałam dopiero 1100 betę 🙈 więc twoja jest mega wysoka i dobrze to wygląda. Nie bierze leków na własną rękę. Popatrz, może gdzieś uda ci się iść wcześniej, nawet prywatnie jeśli tak się martwisz. Mój lekarz np mówi że im mniej leków w ciąży tym lepiej i nawet Apap kazał brać już w ostateczności, nospy też mi nie polecał.. ja akurat brałam luteinę w poprzedniej bo inny lekarz kazał mi brać ze względu na poronienie, a jak trafiłam do mojego prowadzącego to powiedział że tu nie było żadnej potrzeby tego brać ale teraz już nie mogę od tak odstawić bo tylko mogę pogorszyć sytuację i brałam go chyba do 15tc.
Spróbuj się nie martwic 🍀

reklama
Odetchnij i się nie nakręcaj. Nie rób już badań. Progesteron masz ok. Bierzesz prog z zalecenia lekarza? Przykra prawda jest taka, że jak ciąża ma się nie utrzymać nawet cały progesteron świata jej nie pomoże. Czekaj na wizytę.

Dokładnie.
Moja pierwsza ciąża była na dupha.stonie w razie ,,w" i miałam poronienie zatrzymane. Zmieniłam lekarza przy drugiej ciąży, zrobił badania progesteronu, nie brałam duphastonu i ciąża szczęśliwie donoszona ;)

Do góry