hej Pawimi jak tam łowy? w wiadomościach mówili że hitem był telewizor HD
hahaha....a wiesz nie lowilam dzisiaj, napewno nie telewizor bo u nas w domu jest kilka ladnych sztuk (to zdobycze z ubieglych lat hahaha) i szczerze to nawet nie wiem co w tym roku hitem bylo ;-) Ten caly czarny piatek o ktorym zapewne slyszalas w wiadomosciach jest wielkim mitem w moim mniemaniu. Ludzie szaleja spodziewajac sie cudow a w sumie tych cudow nie ma...no ale taka tradycja od wielu lat i tak ludzie sa przekonani ze slusznie robia jadac do sklepu o 3 w nocy

Przyznam ze moj maz podjechal rano (nie o 3 haha) bo chcial Oliverowi nowego laptopa kupic bo moj syn ma taki trzyletni model niekoniecznie piekny i sobie wpisal na liste podarkow od Mikolaja wlasnie nowy laptop, ale bylo wszystko kompletnie wymiecione, same takie bardzo drogie zostaly :-(
mamo05 - sciskam kochana i tule...:-( :-( trzymaj sie mocno i nie poddawaj....
a my juz po swietach dziekczynienia...strasznie duzo jedzenia mi zostalo bo go narobilam jak na przyjecie 30 osobowe a spedzalismy go sami....teraz bedziemy to jesc przez caly miesiac;-) Zrobilam zapiekanke ze slodkich ziemniakow z orzechami, stuffing mi wyszedl idealny, indyk tez upiekl sie idealnie - soczysty i smaczniutki

, oczywiscie tradycyjne pie dyniowy, serniczek z serka philadelphia z musem dyniowym, zapiekana marchew z malutkimi ziemniaczkami w calosci z ziolami, faszerowane pieczarki, pieczona szynka i wiele innych smakowitosci. Chetnie bym was zaprosila do pomocy w konsumowaniu tych wszystkich potraw
AnnaS - moje gratulacje! ale sie ciesze razem z Toba! Super nowina
ewusek - witaj na watku;-) fajnie ze masz o nas takie cieple zdanie, pisz smialo z nami i opowiadaj kochana....
ewuniaf pytalas jak ptaka przyrzadzam....otoz kupuje takiego mniejszego niz 15 kg indyka ( tu sa same takie meeega ogromniaste 20 i wiecej kilowe na liczne rodziny), zawsze swiezego i zawsze z hodowli organicznej ktora dba o to czym karmi swoje indyki i jaka jest ich jakosc zycia, nacieram go sola i pieprzem i jakas mieszanka ziolowa, duza iloscia naturalnego masla i oliwy z oliwek, przykrywam skrzydelka folia aluminiowa bo najszybciej sie pieka i klade na 4-5 duzych marchwiach w specjalnym rondlu no i do piekarnika na okolo 5 godzin, w miedzy czasie zalewam szyjke i podroby woda z przyprawami, gotuje z tego rosolek i tym rosolkiem tak co 20 minut podlewam indyka zeby nie wysechl w trakcie pieczenia rownoczesnie wlewajac go troche na spod formy miedzy te marchwie. Robie do tego nadzienie, pisalam juz pare postow wczesniej bodazje do aniaklim z czego i jaki ten farsz. Wyciagam ptala jak juz taki zdrowo brazowiutki i pachnacy
iwosz moja kolezanka w pl miala w ubieglym roku robione zylaki, dosc dobrze to zniosla i teraz nie ma juz zadnych problemow, jak chcesz to moge ja podpytac co i jak jesli masz jakies konkretne pytania.
No to chyba tyle...ja odpoczywam, do poniedzialku mam labe z dzieciakami, w sumie taki blogi czas, chociaz rozrabiaja i balagania strasznie fajnie tak posiedziec z nimi w cieplym domciu ;-)
pozdrawiam i do chyba jutra ...