reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tsh

Miasto
Wrocław
Witam! Jestem mamą pięcioletniej Oli .Robiłam córce badania krwi a przy okazji badanie na tarczyce. Morfologia wyszła ok ale czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić co oznacza wynik TSH który wynosi 5.68 ulU/mL przy normie 0.400-4.00?

reklama
Nie wiem, czy normy dla dorosłych i dla dzieci są identyczne, w każdym razie tsh powyżej normy (teraz górna norma wynosi 3,5, a nie 4,0, tak było jeszcze do niedawna i w wynikach często podają jeszcze "starą" normę) oznacza niedoczynność tarczycy. Idźcie koniecznie do lekarza.. A tak dla pewności dobrze byłoby powtórzyć badanie.
pozdrawiam
nikita

no wlasnie mysle ze to niedoczynnosc ale powinnas skonsultowac sie z lekarzem najlepiej u jakiegos edokrynologa mysle ze wyniki dzieci a doroslych znacznie sie roznia inne sa przedzialy dla dzieci a inne dla doroslych
sama jestem juz po operacji tarczycy trzymam kciuki i konciecznie daj znac jak mala po badaniach

mój synek - 3 latka - miał robione TSH - 3,99 (noram a do 4) - a więc baaardzo blisko górnej granicy - mamy powtórzyć badanie za ok tydzień
dam znać co i jak
mój miał jeszcze robiony cukier - 99 ( norma do 100)
czasami jest to powiązane

reklama
Czesc. Jestem na bieżąco co do sprawy norm......nie ma w Polsce innych norm niż te ogólnie obowiązujące dorosłych. Wszystko zalezy w jakich jednostakach podaje laboratorium - tu moga byc małe rozbieżności. U nas norma to 0,27 - 4,20 ulU/ml. Ten fakt utrudnia diagnostykę dzieci. Ostatnio (tj. w 2008) postulowana aby obnizyć górną normę i tym samym diagnozować częściej niedoczynność tarczycy. Ale to nie przeszło i normy są po staremu.

U na problem odwrotny. TSH i FT4 są w normie za to FT3 podwyższone. To wskazuje na nadczynność. Za kilka dni mamy wizyte u endokrynologa.

Do góry