• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Twaróg Jajka i inne

Mamaona

Fanka BB :)
Witam. Powiedzcie co myślicie. Ostatnie badania różne artykuły i opinie wielu osób będących w temacie twierdzi, że kolejność produktów rozszezajacych dietę niemowlaka nie ma znaczenia, że nie chroni to przed alergiami a większe znaczenie ma sposób rozszerzania diety czyli ilość podawania nowej rzeczy niż to co podajemy. Ja generalnie się z tym zgadzam, teoria do mnie przemawia. Czy w związku z tym uważacie za "bezpieczne" podawanie 7mc dziecku Jajka, twaragu, kefiru, jogurtów, które jeszcze jakiś czas temu były przeznaczone tylko dla starszych dzieci?

reklama
Moim zdaniem jeśli nie ma alergii-oczywiście. Mój mały był alergikiem a i tak na próbę mu wszystko podawałam ( oprócz mlecznych bo tu nie było sensu bo wiedziałam że na bank jest uczulony ) no i w ten sposób w wieku pół roku dostał np jajko. Wystąpiła pokrzywka na całym ciele ale dopiero po kilku dniach jak zjadł więcej. To samo gluten, orzechy, różne owoce, nie czekałam z podawaniem. Jedynie z cukrem, solą i miodem czekałam. Tak mógł próbować wszystkiego i obserwowałam :)

Podawałam córce wszystko poza miodem, grzybami, solą i cukrem. Nawet sama pediatra mówiła, że może wszystko dostać prócz właśnie tych rzeczy. Jajko dostała w 7 msc i niestety skończyło się na wymiotach i biegunce. Wydaje mi się, że nie ma większego znaczenia kiedy i w jakiej ilości produkt podamy - jeśli dziecko ma mieć alergię to będzie ją miało i chyba nie da się tego uniknąć.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry