reklama

TWOJA NIUNIA MA SKAZĘ BIAŁKOWĄ ZAJRZYJ TU!!!!

Temat na forum 'Diety, diety' rozpoczęty przez just20sto, 13 Kwiecień 2005.

  1. just20sto

    just20sto Aktywna w BB

    wiem że wiele mam zadaje sobie pytanie co moze jeść gdy dziecko ma skazę białkową. Mam ten sam problem dlatego propomuje abyście zamieszczały tu różne przepisy na bazie bezmlecznej ciasta obiady i wszystko co chcecie to napewno ułatwi zycie nie jednej mamie. pozdrawiam.
     
  2. just20sto

    just20sto Aktywna w BB

    NA POCZĄTEK PRZEPIS NA SZARLOTKĘ TYLKO BEZ OBAW JUZ WYPRÓBOWANY:



    SZARLOTKA (aby sie udała trzeba uzyc lodowatej wody)
    składniki:
    250g mąki
    175g masła
    szczypta soli
    6 łyzek lodowatej wody
    1kg kruchych jabłek
    sok i skórka z jednej cytryny
    2 czubate łyzki cukru, 1 torebka cukru waniliowego
    odrobina cynamonu i imbiru
    50g rodzynek
    2 czubate łyżeczki maki ziemiaczanej
    marmolada morelowa
    cukier puder
    1porcja=280kcal=1170kJ


    Z mąki tłuszczu i soli zrobić za pomocą widelca kruszonkę. Dodac lodowatą wode i zagnieść. Rozwałkowac na 1 wiekszy i 1 mniejszy okrągły placek. tortownice wyłozyć większym plackiem, nakłuc kilkakrotnie widelcem. Obrane wypestkowane cząstki jabłek wymieszac z sokiem cytrynowym , cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem, rodzynkami i mąka ziemiaczaną, rozłożyc na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec w temp. 200st ok. 40 min. Jescze gorącą posmarować podgrzana marmoladą morelową, po wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru.







     
  3. reklama
  4. Magda

    Magda Zaangażowana w BB

    Ja bylam na diecie "nic" kilka miesiecy. Potem odkrylam produkty mlekozastepcze a od dietetyczki dostalam recepte na proszek jajozastepczy (np. do ciast, jak wiadomo na wodzie, mace i cukrze niewiele wyjdzie). Gdy moje dziecie zaczelo wyrastac i pozostala tylko alergia na mleko, w zasadzie bylam tak doswiadczona, ze wiekoszosc rzeczy potrafilam zrobic bez mleka. Nie moge napisac tu wszystkich przepisow, ale jak zapytasz o cos konkretnego, chetnie sie podziele :-)

    pozdrawiam, magda
     
  5. ifkantka

    ifkantka Zaciekawiona BB

    Hej Magda!
    ja jestem obecnie na diecie nic; czuję się wiecznie głodna i "niezaspokojona" :), a mój synuś i tak cały czas ma wysypkę. Bywa, ze mu schodzi, ale za chwilę wraca, mimo, że mi się wydaje, że nie zmieniam diety. Interesuje mnie ten preparat jajozastępczy - czy to można kupić normalnie w aptece? I może wiesz, skąd wziąć tłuszcz do ciasta bezmleczny? Bo mam jakieś przepisy na ciastka, ale w składnikach jest wymieniona margaryna bezmleczna - nie mam pojęcia skąd ją wziąć.
    I jeszcze jedno pytanie: kiedy twoje dziecko zaczęło wyrastać? mój jest uczulony prawie na wszystko :(, ma 10 miesięcy i je bardzo niewiele, ze względu na ciągłe wysypki.
     
  6. kolorowa_kredka

    kolorowa_kredka Fan(ka)

    ifkantka co do margaryny to jesli chodzi o smarowidło to delma zwykła, rama z oliwek, ta zielona a do ciast margaryna palma !!
    pozdrawiam
     
  7. ifkantka

    ifkantka Zaciekawiona BB

    Kolorowa kredka! Dzięki za odpowiedź, ale Palma ma coś z mleka, nie pamiętam co, ale wiem, że sprawdzałam: serwatkę albo białko mleka, coś w tym stylu. Ale słyszałam ostatnio, ze Pani Domu jest bezmleczna, choć jeszcze jej w żadnym sklepie nie widziałam.
     
  8. kolorowa_kredka

    kolorowa_kredka Fan(ka)

    o kurcze ::) :o a ja wszystko na palmie az musze jeszcze raz zerknąć
    dzieki
     
  9. kinghah

    kinghah Zaciekawiona BB

    Wszystko ok, tylko ze mamy atopików nie moga jeść masła...;-(
     
  10. reklama
  11. Gosik

    Gosik Gość

    cytrusów i rodzynek też na ogół nie mogą (ja nie mogę), nie mówiąc o przyprawach, co sprawdzone u jednych u innych może być szkodliwe...
     
  12. mamaEmilki2005

    mamaEmilki2005 Justyna,potrójna mama...

    Jak na początku - po urodzeniu córci - z wyboru, tak na wszelki wypadek byłam na diecie mama piekła mi szarlotki:

    Nazwana topioną:

    4 jajka
    5-6 łyzek mąki
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    3-4 jabłka

    białka ubić na pianę, dodać cukier dobrze razem ubić, dodać żółtka i nadal ubijać. Łyżką dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszać.
    Wylać całość do formy - najlepiej tortownicy - i powrzucać jabłka obrane i pokrojone na ósemki. Piec jak biszkopt na złoty kolor.
    Część ubijaną najlepiej wykonać taką tradycyjną, ręczną trzepaczką - bęzie naprawdę puszyste.

    Szarlotka "NIC"
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 szklanka kaszy manny
    masło lub margaryna bezmleczna (polecam RAMĘ Olivio)

    1kg jabłek, ewentualnie cynamon, trochę cukru (zetrzeć na tarce jarzynowej , dcisnąć trochę soku i dodać cukier i ew. cynamon)

    Mąkę, cukier i kaszkę manną wymieszać.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem, odmierzyć 1 szklankę "mieszanki" i wtsypac na dno formy, następnie wyłożyć na to połowę przygotowanych jabłek, zasypać 2-gą szkalnką "mieszanki" na to resztę jabłek i na jabłka do reszty mieszankę wysypać. Na ostatnią warstwę mieszanki położyć podzielone na drobne kawałeczki 10 dkg masła lub margaryny - piec na dobrze złoty kolor.
    Przed jedzeniem dobrze wystudzić.

    Ciasta są smaczne i lekkostrawne - mimo że na diecie już nie jestem czasem nadal je piekę...

    Smacznego.
     

Poleć forum