reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy twoj dwulatek nie mówi? Wmawiali ci, że z wad wymowy można wyrosnąć? Logopeda to pani od literki R? Rozmawiamy o mitach logopedycznych. Obejrzyj wywiad, nawet jeśli jesteś mamą niemowlaka

    A czy wiesz, co jest przeciwwskazaniem do szczepienia? Kto powinien zgłosić NOP i czy katarek niesie ze sobą ryzyko?Pediatra rozwieje twoje wątpliwości? Zobacz!

reklama

TWOJA NIUNIA MA SKAZĘ BIAŁKOWĄ ZAJRZYJ TU!!!!

just20sto

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
16 Marzec 2005
Postów
59
Rozwiązania
0
wiem że wiele mam zadaje sobie pytanie co moze jeść gdy dziecko ma skazę białkową. Mam ten sam problem dlatego propomuje abyście zamieszczały tu różne przepisy na bazie bezmlecznej ciasta obiady i wszystko co chcecie to napewno ułatwi zycie nie jednej mamie. pozdrawiam.
 
reklama

just20sto

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
16 Marzec 2005
Postów
59
Rozwiązania
0
NA POCZĄTEK PRZEPIS NA SZARLOTKĘ TYLKO BEZ OBAW JUZ WYPRÓBOWANY:



SZARLOTKA (aby sie udała trzeba uzyc lodowatej wody)
składniki:
250g mąki
175g masła
szczypta soli
6 łyzek lodowatej wody
1kg kruchych jabłek
sok i skórka z jednej cytryny
2 czubate łyzki cukru, 1 torebka cukru waniliowego
odrobina cynamonu i imbiru
50g rodzynek
2 czubate łyżeczki maki ziemiaczanej
marmolada morelowa
cukier puder
1porcja=280kcal=1170kJ


Z mąki tłuszczu i soli zrobić za pomocą widelca kruszonkę. Dodac lodowatą wode i zagnieść. Rozwałkowac na 1 wiekszy i 1 mniejszy okrągły placek. tortownice wyłozyć większym plackiem, nakłuc kilkakrotnie widelcem. Obrane wypestkowane cząstki jabłek wymieszac z sokiem cytrynowym , cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem, rodzynkami i mąka ziemiaczaną, rozłożyc na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec w temp. 200st ok. 40 min. Jescze gorącą posmarować podgrzana marmoladą morelową, po wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru.







 

Magda

Aktywna w BB
Dołączył(a)
8 Czerwiec 2004
Postów
78
Rozwiązania
0
Ja bylam na diecie "nic" kilka miesiecy. Potem odkrylam produkty mlekozastepcze a od dietetyczki dostalam recepte na proszek jajozastepczy (np. do ciast, jak wiadomo na wodzie, mace i cukrze niewiele wyjdzie). Gdy moje dziecie zaczelo wyrastac i pozostala tylko alergia na mleko, w zasadzie bylam tak doswiadczona, ze wiekoszosc rzeczy potrafilam zrobic bez mleka. Nie moge napisac tu wszystkich przepisow, ale jak zapytasz o cos konkretnego, chetnie sie podziele :-)

pozdrawiam, magda
 

ifkantka

Początkująca w BB
Dołączył(a)
8 Wrzesień 2005
Postów
17
Rozwiązania
0
Hej Magda!
ja jestem obecnie na diecie nic; czuję się wiecznie głodna i "niezaspokojona" :), a mój synuś i tak cały czas ma wysypkę. Bywa, ze mu schodzi, ale za chwilę wraca, mimo, że mi się wydaje, że nie zmieniam diety. Interesuje mnie ten preparat jajozastępczy - czy to można kupić normalnie w aptece? I może wiesz, skąd wziąć tłuszcz do ciasta bezmleczny? Bo mam jakieś przepisy na ciastka, ale w składnikach jest wymieniona margaryna bezmleczna - nie mam pojęcia skąd ją wziąć.
I jeszcze jedno pytanie: kiedy twoje dziecko zaczęło wyrastać? mój jest uczulony prawie na wszystko :(, ma 10 miesięcy i je bardzo niewiele, ze względu na ciągłe wysypki.
 

kolorowa_kredka

Fan(ka)
Dołączył(a)
24 Kwiecień 2005
Postów
5 340
Rozwiązania
0
ifkantka co do margaryny to jesli chodzi o smarowidło to delma zwykła, rama z oliwek, ta zielona a do ciast margaryna palma !!
pozdrawiam
 

ifkantka

Początkująca w BB
Dołączył(a)
8 Wrzesień 2005
Postów
17
Rozwiązania
0
Kolorowa kredka! Dzięki za odpowiedź, ale Palma ma coś z mleka, nie pamiętam co, ale wiem, że sprawdzałam: serwatkę albo białko mleka, coś w tym stylu. Ale słyszałam ostatnio, ze Pani Domu jest bezmleczna, choć jeszcze jej w żadnym sklepie nie widziałam.
 

kinghah

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
25 Czerwiec 2006
Postów
40
Rozwiązania
0
NA POCZĄTEK PRZEPIS NA SZARLOTKĘ TYLKO BEZ OBAW JUZ WYPRÓBOWANY:



SZARLOTKA (aby sie udała trzeba uzyc lodowatej wody)
składniki:
250g mąki
175g masła
szczypta soli
6 łyzek lodowatej wody
1kg kruchych jabłek
sok i skórka z jednej cytryny
2 czubate łyzki cukru, 1 torebka cukru waniliowego
odrobina cynamonu i imbiru
50g rodzynek
2 czubate łyżeczki maki ziemiaczanej
marmolada morelowa
cukier puder
1porcja=280kcal=1170kJ


Z mąki tłuszczu i soli zrobić za pomocą widelca kruszonkę. Dodac lodowatą wode i zagnieść. Rozwałkowac na 1 wiekszy i 1 mniejszy okrągły placek. tortownice wyłozyć większym plackiem, nakłuc kilkakrotnie widelcem. Obrane wypestkowane cząstki jabłek wymieszac z sokiem cytrynowym , cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem, rodzynkami i mąka ziemiaczaną, rozłożyc na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec w temp. 200st ok. 40 min. Jescze gorącą posmarować podgrzana marmoladą morelową, po wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru.
Wszystko ok, tylko ze mamy atopików nie moga jeść masła...;-(
 
G

Gosik

Gość
cytrusów i rodzynek też na ogół nie mogą (ja nie mogę), nie mówiąc o przyprawach, co sprawdzone u jednych u innych może być szkodliwe...
 
reklama

mamaEmilki2005

Justyna,potrójna mama...
Dołączył(a)
16 Czerwiec 2006
Postów
1 394
Miasto
Legionowo
Rozwiązania
0
Jak na początku - po urodzeniu córci - z wyboru, tak na wszelki wypadek byłam na diecie mama piekła mi szarlotki:

Nazwana topioną:

4 jajka
5-6 łyzek mąki
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

3-4 jabłka

białka ubić na pianę, dodać cukier dobrze razem ubić, dodać żółtka i nadal ubijać. Łyżką dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszać.
Wylać całość do formy - najlepiej tortownicy - i powrzucać jabłka obrane i pokrojone na ósemki. Piec jak biszkopt na złoty kolor.
Część ubijaną najlepiej wykonać taką tradycyjną, ręczną trzepaczką - bęzie naprawdę puszyste.

Szarlotka "NIC"
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
masło lub margaryna bezmleczna (polecam RAMĘ Olivio)

1kg jabłek, ewentualnie cynamon, trochę cukru (zetrzeć na tarce jarzynowej , dcisnąć trochę soku i dodać cukier i ew. cynamon)

Mąkę, cukier i kaszkę manną wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, odmierzyć 1 szklankę "mieszanki" i wtsypac na dno formy, następnie wyłożyć na to połowę przygotowanych jabłek, zasypać 2-gą szkalnką "mieszanki" na to resztę jabłek i na jabłka do reszty mieszankę wysypać. Na ostatnią warstwę mieszanki położyć podzielone na drobne kawałeczki 10 dkg masła lub margaryny - piec na dobrze złoty kolor.
Przed jedzeniem dobrze wystudzić.

Ciasta są smaczne i lekkostrawne - mimo że na diecie już nie jestem czasem nadal je piekę...

Smacznego.
 

Polecamy

null

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry