reklama

Tycie w ciazy

Kobietki ile finalnie przytyłyście w ciazy?
Ja startowałam z wagą ok 70kg, aktualnie mam ok 64/65 a zaczynam zaraz 17 tydzień.
Zastanawiam się czy to tak pięknie będzie wyglądało ze wyląduje z wagą maks 75kg czy nastawić się na nagły skok?
Bardzo mało jadlam przez pierwsze 4 miesiące przez mdlosci, teraz powoli apetyt wzrasta ale staram się nie objadać, raczej trzymam się swojej kaloryczności.
Druga sprawa jak z rostepami? Wiem że zanim się pojawią to swędzi skóra, smaruje się specjalnym kremem dla kobiet w ciąży + bio Oil i póki co spokój, ale ostatnio skóra piersi mnie siedziała natomiast jeszcze nic się nie pojawiło, czy może to świadczyć o tym że te kremy jednak trochę działają?

reklama
Jest to sprawa bardzo indywidualna.
Ja w pierwszej ciąży miałam +11kg, a w drugiej +8kg.
Rozstępy się pojawiły dopiero po porodzie jak skóra już nie była napięta. Wcześniej nic nie było widać.

Ja po 25 TC zaczęłam tyc, wyjściowa waga 70 kg, a pod koniec ponad 90 🤭🤭
Rozstępy mam na brzuchu i pojawiły się dopiero po porodzie.
Teraz ważę mniej, jakieś 66 kg nie oszczędzając sobie żarełka 😁

Tyje się najwiecej głównie pod koniec ciąży. Co do rozstępów to zależy od skory, mnie np skóra swedziala a nie mam rozstępów
Ja pod koniec ciąży nie tyłam prawie wcale. Kilogram na miesiąc przy ostatnich wizytach u ginekologa. Najwięcej w 2 trymestrze.

W obu ciążach na początku straciłam na wadze, później przybrałam 10 kg licząc od wagi wyjściowej.
Rozstępów nie miałam, ale czytałam, że to głównie predyspozycje genetyczne, a nie kosmetyki. Ja smarowałam brzuch, jak nie zapomniałam...

Pierwsza ciąża start z 48kg i koniec na 60 kg Kolejna start z 53 kg i dobicie do 63 kg. Ani w jednej ani w drugiej nie pojawiły się rozstępy, choć brzuch nie raz niemiłosiernie swędział.

Jestem obecnie w 32tc i z 66kg jestem już na 78kg.
W poprzednich dwóch ciążach przybierałam ok. 14kg. Zawsze mi coś zostawało po porodzie ze 2-3kg na plusie. Przed trzecią ciążą zawzięłam się dietą i ćwiczeniami i schudłam. Nie mam rozstępów, muszę mamie podziękować za geny😁
Nie miałam mdłości w żadnej z ciąż, w każdej długo pracowałam, ale też miałam apetyt😅

reklama
Ja w pierwszym trymestrze schudłam 6 kg i waga trzymała się jakoś do połowy drugiego trymestru. Chudłam bo mało jadłam, musiałam pamiętać o tym by coś zjeść bo nie czułam głodu ani apetytu przez nudności i mdłości. Przybierać na wadze zaczęłam w połowie drugiego trymestru, ale to dlatego, że malutka rosła. Finalnie pod koniec ciazy + 7-8 kg. Także w dniu porodu ważyłam chyba 3 kg więcej niż przed ciążą. Po porodzie ważyłam 12 kg mniej niż przed porodem, a 10 kg mniej niż przed ciążą 😀 Także mnie ciąża bardzo posłużyła 🥰
Natomiast przy KP taki apetyt miała przez pierwsze 4 msc, że jadłam tak dużo jak nigdy... I z powrotem przytyłam 7 kg 😭😭😭

Co do rozstępów, przez całą ciąże żadnych nie było, dopiero po porodzie zrobiły mi się na brzuchu.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry