reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

nie mam pojecia bo nigdy oprocz bigosu i golabkow nic nie robilam ;) ale napewno wykozystalabym do kapusniaka-taki pol na pol z kiszona...i np.coleslawa do obiadu :)
 
reklama
POMIDORY NADZIEWANE SEREM

4 porcje
8 dużych pomidorów
20 dkg kilka rodzajów sera (camembert, typu roquefort, łatwo topiący się żółty ser)
pół szkl. mleka
2 łyżeczki mąki
2 jajka
1 łyżka posiekanych świeżych ziół

Pomidory umyć, odciąć czubki, wydrążyć miąższ. Posolić środek pomidorów i ustawić tak, by sos ze środka wyciekał.
Na patelni rozgrzać mleko, pokruszyć do niego wszystkie sery i podgrzewać mieszając az do rozpuszczenia serów. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i wlać do masy serowej.
Podrzewać mieszając przez 2 minuty. Posolić, popieprzyć, wsypać zioła i wymieszać. Wyłączyć gaz.
Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać z ostudzoną masą serową, dodać zółtka, wymieszać i nakładać mase do pomidorów. Każdy pomidor przykryc odcięta cześcią.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i zapiekać przez ok. 15 min. w 200 oC.

Ja zostawiłam ok. 0,5 cm miąższu - może za mało i dlatego mi się rozpadły albo dlatego, że ciut za długo były w piekarniku.
Z ziół dodałam bazylię i natkę. Bo takie miałam.
 
Witajcie :) ogólnie nie jestem jakimś asem kulinarnym, więc na razie skupiam się na w miarę prostych przepisach, tak, żeby zawsze wyszło. Polecam ciasto marchewkowe:

  • 4 jajka

  • 100 g cukru

  • 1 cytryna

  • 250 g zmielonych orzechów laskowych

  • 300 g marchewki, startej na tarce o drobnych oczkach

  • 50 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 łyżeczki cynamonu*

  • cukier puder do posypania

[h=2]Jak zrobić ciasto marchewkowe?[/h]

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni

  • Lekko natłuść i posyp bułką tartą tortownicę. Możesz również użyć papieru do pieczenia ciast

  • Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok

  • Oddziel białka i żółtka

  • W osobnej miseczce utrzyj żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę

  • Dodaj do tego sok i skórkę z cytryny, całość wymieszaj

  • Dodaj zmielone orzechy i marchewkę, całość wymieszaj

  • Przesiej mąkę razem z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, a następnie wymieszaj

  • Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je do masy delikatnie mieszając, nie miksując

  • Ciasto przełoży do przygotowanej formy

  • Piecz przez 50 minut

  • Posyp cukrem pudrem

Nie mam ksiązki kucharskiej, z przepisów korzystam, używając Internetu. Polecam wam stronkę z przepisami kulinarnymi
 
Do góry