reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

mamusia

Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Dołączył(a)
16 Styczeń 2006
Postów
1 059
Ciasto ze śliwkami!!! Składniki: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kaszy manny, 1 łżka octu.12-15 sztuk śliwek pociętych w cienkie paseczki.Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.Tortownicę 26 cm posmarować masłem. Ubijamy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jajka.Wszystko dobrze ubijamy.Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.Dolewamy mleko i ciągle ubijamy.Dodajemy kaszę mannę i ocet.Mieszamy dokłądnie łyżką i wylewamy do tortownicy.Pocięte śliwki maczamy w cukrze i układamy równomiernie na ciasto.Pieczemy ok 40-45 minut ąż będzie złociste.Sprawdzamy patyczkiem jak nic do niego nie przywiera tzn że ciasto gotowe .POLECAM SMACZNEGO!!!
 
reklama
to taki znakomity przepis jak ułaskawić teściową - efekt gwarantowany i satysfakcja tez:-)


Bełt na sztywno
znakomity sezonowy deser, który łączy zalety używki, smakołyku i konia trojańskiego.
Nazwa - jak wyżej
Składniki:
2 litry wiśniowego bełta (tani napój alkoholowy, ludowy tzw. nalewka wiśniowa), 4 torebki galaretki wiśniowej (UWAGA! torebki są różne. Należy wziąć tyle galaretek, żeby było na co najmniej 2,5 l galarety), garść ciemnych wisienek (mogą być mrożone), 200 ml czystej wódki, bita śmietana w aerozolu, cukier.


Galaretki rozprowadzić w minimalnej ilości wrzątku (najlepiej 2 szklanki). Bełt ogrzać do ok. 50 stopni (broń Boże nie zagotować). Dokładnie wymieszać z galaretkami z wodą - do chwili całkowitego rozpuszczenia, dodać wódkę. Wlać do miski, wstawić do lodówki. Wiśnie wydrylować, lekko posypać cukrem. Z zastygłego bełta formować łyżką fantazyjne porcje, przybrać wisienkami i bitą śmietaną. Podawać z jak najmniejszymi łyżeczkami
 
Sałatka makaronowa

250 g makaronu (świderki, rurki)
ok. 15 dag kabanosów
czerwona papryka
zielona papryka
puszka kukurydzy
szczypiorek
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki (do posypania

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić.
Kabanosy pokroić w plasterki.
Czerwoną i zieloną paprykę w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Składniki wymieszać z odsączoną kukurydzą i majonezem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posypać natką pietruszki.
 
Sałatka z kapuchy pekińskiej
- kapusta pekińska,
- 2 średnie pomidory,
- 1 większy ogórek,
- 1 średnia cebula,
- kukurydza z puszki,
- czerwona fasola z puszki.

Na sos:
- majonez,
- sos chili lub ketchup jak kto woli:-)
- szczypta soli.



Kapuste poszatkować. Pomidory, ogórek i cebule pokroić na dość drobke kawałki. Wymieszać wszystko i dodać kukurydze i fasole.

Składniki na sos wymieszać w osobnym naczyniu. Można dodać troche śmietany.Im damy więcej chili, tym sałatka będzie pikantniejsza.Ci, którzy nie przepadają za pikantnymi daniami mogą zamiast chili dodać ketchup.

Warzywa z sosem najlepiej połączyć tuż przed podaniem.
 
Sałatka z kuskusa

kasza kuskus
pomidor
groszek
cebula
sól
pieprz
majonez

Kuskusa przygoować wg przepisu na opakowaniu. Pomidora pokroić w dość drobną kostkę. Posiekać drobno kawałek cebuli (ilość zależy od tego kto ile lubi cebuli). Do ciepłego lub ostudzonego kuskusa (jak kto woli) wrzucic pomidory, cebulę, sypnąć troszkę groszku, posolić, popieprzyć, i wymieszać z majonezem.
Sałatka nadaje się również na obiad, a że jest bardzo szyba w przygotowaniu i pożywna, to może się przydać zapracowanym mamom.
 
American Pie

- 1 kg jabłek,
- cukier puder,
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich


Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 C.

CZAS PIECZENIA TO OKOŁO 70 MIN
Można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać pudrem
 
MUFINKI (z tym co sobie wybierzesz)składniki:2 szkl. mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia czubate3/4 szklanki cukruszczypta soliSKŁADNIKI SYPKIE WYMIESZAĆ I DODAĆ:2 jajka, szkl.mleka,100g.stopionego masła lub margaryny i wkład właściwy tzn(to co chcesz żeby w nich było np.mrożone owoce, jabłka z cynamonem ja dałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i starą czekoladę.Wlać do foremek piec 180 stopni 20-30 minut.Sprawdzić patyczkiem .Smacznego polecam z mrożonymi truskawkami!!
 
CIASTECZKA MAŚLANE PRZEKŁADANE30 dag maki pszennej3 żółtka200g masła10 dag cukru pudruWYKONANIE:Mąkę przesiać,posiekać z masem,dodać cukier puder,żółtka i zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce 1 godzine.Rozwałkować, podsypując mąką oczywiście żeby się nie kleiło, wykrawać ciasteczka.Jedne całe a drugie z dziurką np kieliszkiem.Piec ok 10 minut w 180 stopniach do zrumienienia.Przełożyć marmoladą lub czekoladą lub powidłami i zlepiać po 2 żeby masa wyszła przez dziurkę .Polecam smacznego!!!
 
reklama
ŁAZANKI:*1/2 kg kapusty kiszonej*1/2 kg pieczarek*1/2 kg kiełbasy dowolnej *paczka makaronu świderki 500gWykonanie: Pieczarki obrać pokroić, kapuste poszatkować i ugotować do miękości.Kiełbase pokroić.Usmażyć pieczarki na koniec dodać kiełbasę.Makaron ugotować.Wymieszać ugotowany makaron z ugotowaną kapustą z podmażonymi pieczarkami i kiełbasą.Dodać sól pieprz i keczup.Wszystko dokładnie wymieszać.Polecam
 
Do góry