reklama

U lekarza

reklama
Czesc,
ja tez po wizycie,ale u mnie nie ciekawie. Pecherzyk rosnie i odpowiada na 10 tydz,ale dziecko na 6 tydzien. Nie slychac serduszka. Mam zrobic bete dzisiaj i w pt i jak sie okaze,ze hormon nie rosnie albo spada to w pon do szpitala na zabieg. Zalamalam sie:(

agnieszka musisz być dobrej myśli, być może dzidzia jest młodsza a w 6 tygodniu nie zawsze jeszcze słychać serduszko. Trzymam kciuki za betkę i przytulam

cześć dziewczyny ;)
ostatnio byłam na wizycie u gin, miałam też USG, 8/9 tydzień ciąży, wychodzi że wszystko ok, ale na koneic wizyty lekarka powiedziała że na nast wizycie porozmawiamy o nieinwazyjnych badaniach prenatalnych i że jak będziemy chcieli to je zrobimy, nie wiem co mam o tym myśleć... czy już zauważyła że jest coś nie tak tylko nie chciała nas jeszcze straszyć, czy teraz te badania powoli stają się standardem? :(

Megi, dziewczyny pisały o tym dużo wcześniej- zauważyłyśmy, że takie badania teraz to standard:) więc spokojnie! Ja usg karkowe (lekarz powiedział, że to prenatalne) mam w poniedziałek, strasznieee się denerwuję!

MegiPegi moja na pierwszej wizycie mówiła mi o badaniach krwi, test podwójny i potrójny. Zastanawiałam się cały czas czemu ona takie coś sugeruje skoro jestem młoda i nie ma w rodzinie żadnych obciążeń genetycznych. Standardem w 11-13 tygodniu ciąży jest tzw usg genetyczne czyli usg podczas którego lekarz mierzy tzw przezierność karkową i sprawdza czy jest kość nosowa. Nieprawidłowe wyniki mogą oznaczać większe ryzyko choroby genetycznej u płodu. Wydaje mi się, ze wtedy kierują na dodatkowe badania. Słyszałam że te nieinwazyjne nie potwierdzają np zespołu Downa u płodu tylko lekarz na podstawie wszystkich wyników oblicza ryzyko wystąpienia wady. Bynajmniej tak to naświetliła mi moja ginekolog.
Wskazaniem do badań prenatalnych jest wiek matki powyżej 35 r. ż. i wtedy te badania na skierowanie są refundowane przez nfz. Ja przed usg genetycznym zastanawiałam się długo czy robić te badania jeśli będzie chciała mnie skierować i zdecydowałam że mimo wszystko podziękuję. Niczego nie dowiem się na 100% a będę się całą ciążę zamartwiała. Nawet gdyby wyszły złe to przecież nic bym już nie zmieniła.

cześć dziewczyny ;)
ostatnio byłam na wizycie u gin, miałam też USG, 8/9 tydzień ciąży, wychodzi że wszystko ok, ale na koneic wizyty lekarka powiedziała że na nast wizycie porozmawiamy o nieinwazyjnych badaniach prenatalnych i że jak będziemy chcieli to je zrobimy, nie wiem co mam o tym myśleć... czy już zauważyła że jest coś nie tak tylko nie chciała nas jeszcze straszyć, czy teraz te badania powoli stają się standardem? :(

dokładnie - zgadzm się z dziewczynami - teraz to już powoli standard i bardzo dobrze :)
ja w pierwszym dziecku miałam choć miałam 24 lata i zero komplikacji ale lepiej spałam, teraz mam 32 i też mam 6 sierpnia choć też na pierwszysm usg wszystko było cacy :)

i trzymajcie kciuki dzisiaj o 20.15 - idę na badanie i usg - kupon z grupona kupiłam ale gabinet jest niedaleko mnie -duzo blizej niz teraz chodze i moze sie tam przeniose :) zobaczymy - lakarka przez telefon była bardzo miła...
od 20 czerwca juz tyle minęło, że aż się cała trzęsę czy aby na pewno wszystko jest ok...
i jeszcze dzisiaj ta migrena...jak na złość...

cześć dziewczyny ;)

ja ide z atydzien na takie badania, zaproponowal mi lekarza i skorzystam :) pomimo ze jeszcze jesetm piekna i mloda :rolleyes: u mojego gina takie badania to standart bo wypytalam kumpelki :tak:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry